Nu kan du se prinsessornas Nobelklänningar – i ny modeutställning om couture

Den 26 januari slår Sven-Harrys Konstmuseum i Stockholm upp portarna för utställningen Couturens hemligheter, där besökarna får njuta av såväl kungliga Nobelklänningar som haute couture-kreationer från av några av världens mest kända modeskapare.

Marika Agestam Cederlund

Våren 2018 går i modets tecken, i alla fall på Sven-Harrys konstmuseum i Stockholm. Den 26 januari öppnar utställningen

 Couturens hemligheter som pågår till och med den 2 april 2018. Utställningen sätter ljus på modets mytomspunna couture och ger besökaren en unik inblick i dess (vanligtvis) slutna processer.

LÄS OCKSÅ: 6 saker att ha koll på om haute couture

Bakom utställningen står bland andra Pär Engsheden, ledande couture-designer i Sverige, som skapat kreationer för bland andra kronprinsessan Victoria och Damernas Världs chefredaktör Martina Bonnier.

Foto: Charles Hammarsten

 Klänningar som burits av prinsessan Sofia, drottning Silvia och kronprinsessan Victoria visas på utställningen. Foto: Charles Hammarsten/IBL.

Kungliga Nobelklänningar ställs ut

Utställningen består av pampiga coutureplagg från internationella modeskapare som Balenciaga och Louis Vuitton samt kreationer från svenska designers som Pär Engsheden, Ida Sjöstedt och Bea Szenfeld. Flera av klänningarna har burits av prinsessor och drottningar – i både Sverige och Danmark.

LÄS OCKSÅ: Spana in Victorias nobelklänningar från 1995 till nu (så mycket nostalgi!)

– Sven-Harrys konstmuseum ser det som ett stort privilegium att i utställningen Couturens hemligheter få möjlighet att bland annat visa två av drottningens Nobelklänningar, säger Elsebeth Welander-Berggren, museichef på Sven-Harrys konstmuseum.

Vackra klänningar på utställningen. Till vänster: Klänningar som burits av prinsessor och drottningar. I mitten: Ett över 100 år gammalt couture-verk som bars av Selma Lagerlöf när hon tog emot Nobelpriset 1909. Till höger: Sara Danius klänning från Nobelfesten 2015. Foto: Marika Cederlund.

Syftet med utställningen är att ge besökarna en historisk tillbakablick, men även att undersöka vilken roll couturen har i dagens modevärld – och hur den kan komma att se ut i framtiden. Elva studenter från Beckmans Designhögskola har under ledning av Pär Engsheden gestaltat couturens relevans i dagens modeklimat, och hur hantverket kan förenas med framtida krav på hållbarhet och materialförnyelse.

Verk från Beckmans Designhögskola som är en del av utställningen Couturens hemligheter.

Damernas Värld har fått en smygtitt på utställningen. Skräddarkonst på hög nivå, intressanta reflektioner kring vad couture egentligen är och hur det bedöms – och såklart fantastiska skapelser av både etablerade designers och nya namn. Har du vägarna förbi Stockholm och vill lära sig mer om modets mest avancerade skräddarkonst och dess historia rekommenderar vi absolut ett besök på utställningen.

LÄS OCKSÅ: Prinsessornas vackraste klänningar – från H&M till haute couture