Johnny Coca är ny väskdesigner hos Louis Vuitton.
Johnny Coca är ny väskdesigner hos Louis Vuitton. Foto: Louis Vuitton

Louis Vuittons nye väskchef Johnny Coca: ”Skönhet kommer alltid först”

Tidigare i våras lämnade han brittiska Mulberry – nu står det klart att Johnny Coca ska bli chef för läderprodukterna hos giganten Louis Vuitton. Lär känna honom här. 

Jonna Bergh

Även om du inte följer med i de tvära kast som sker i modevärlden så upptäckte du säkert för några år sedan att något hände hos brittiska modeinstitutionen Mulberry. Kortfattat skulle det kunna beskrivas: något mindre gammal brittisk countryside och mer urbant nutida London. Anledningen var en smart, bestämd, troligtvis något excentrisk spanjor som älskar matematik, fysik och teknik - och som lystrar till rockstjärnenamnet Johnny Coca. Sedan en tid tillbaka arbetar han inte längre kvar hos Mulberry – och nu är det klart att det är Coca som blir ny Leather Goods Director för den kvinnliga delen hos franska Louis Vuitton där han ska arbeta bredvid huvuddesignern Nicolas Ghesquière

Johnny började sin bana hos märket, som han kallar ”min skola”. Efter Louis Vuitton arbetade på Celine under Phoebe Philo – och nu är hans alltså tillbaka på ”moderskeppet”. 

Det viktigaste är att skapa något unikt. Att kopiera andra är totalt poänglöst.

Johnny är född i spanska Sevilla och studerade som ung arkitektur på École Nationale Supérieure d'Architecture de Paris-Malaquais och pluggade samtidigt inredningsdesign. Han anser att hans, i modesvängen något annorlunda, bakgrund har gett honom enorma fördelar.

Foto: Louis Vuitton

– Jag kommer från arkitektur och design, och där läggs stor vikt vid att saker ska vara snygga och även funktionella. Det är mycket fokus på material, konstruktion och tillverkningsprocesser. När människor som arbetar med dessa saker pratar med mig förstår jag vad de säger, och jag kan ge ett starkt svar tillbaka. Då är det lättare för oss att tillsammans kan skapa en ännu bättre produkt.

LÄS ÄVEN Louis Vuittons nya väskmodell – tidlös design i fokus

Vad är din styrka som designer?

– Jag älskar proportioner och konstruktion.

Utveckla?

– Konstruktion, då jag kan tekniken bakom produkten. Jag älskar att skapa mycket experimentella produkter och något annorlunda för att jag redan kan alla grundsteg. Jag älskar att se ifall jag kan göra något annorlunda med en klassiker. Att kunna tekniken gör att du har en större förståelse för vad du kan göra med design. Och jag älskar att lära mig saker hela tiden.”

En av Louis Vuittons klassiska modeller. Foto: Francesco Gili / All Rights Reserved - Francesco Gili

Vad tror du krävs av modernt modehus i dag för att vara relevant?

”Det viktigaste är att skapa något som är unikt. Att kopiera andra är totalt poänglöst. Det jag alltid frågar människorna i mitt team är: Är det unikt nog? Om det inte är det så finns det ingen poäng i att fortsätta.”

LÄS ÄVEN: Sommarens vackraste stråväskor - från budget till lyx 

Det låter som ett stiltips.

”Ja, det är det. Också. Jag tror att det som är viktigt är att inte bry sig om andra, tänk på att din stil är personlig och unik - det är du. Det är det som gör dig speciell, så var annorlunda och lek med allt du älskar i fråga om färger, produkter ... Njut av att vara annorlunda!”

Skönhet kommer alltid först. Det här är trots allt mode!

Du talar även mycket om att produkter ska vara praktiska. Vad är viktigast - att de är vackra eller att de är funktionella?

– Ska du bära något och söker något praktiskt kan du ta en plastpåse från en butik. Är inte produkten åtråvärd i betraktarens ögon så kommer du inte att sälja den. Så skönhet kommer alltid först. Det här är trots allt mode!

Johnny Coca, ny Women's Fashion Leather Goods Director hos Louis Vuitton. Foto: Louis Vuitton

Fotnot: Intervjun med Johnny Coca gjordes under hans tid på Mulberry.

LÄS ÄVEN Möt Hunkydorys nya designer Charlotte Simonsbacka: ”Jag har alltid sneglat på Damernas Värld Guldknappen”