Kronprinsessan Victoria bär jacka från Remake Sthlm och örhänge föreställande Pippi Långstrump av Maria Nilsdotter.
Kronprinsessan Victoria bär jacka från Remake Sthlm och örhänge föreställande Pippi Långstrump av Maria Nilsdotter. Foto: TT Nyhetsbyrån

Kronprinsessans favoritmärken får prestigefullt pris

När Damernas Värld delade ut det prestigefulla priset Guldknappen 2021 blev inte bara ett utan två av kronprinsessan Victorias favoritmärken vinnare.

2021 delas Damernas Värld Guldknappen ut för 39:e gången. Guldknappen samt Guldknappen Accessoar premierar ett modevarumärke samt designer som utmärker sig för att förena utmärkt svensk design med goda affärer och ett hållbart sätt att arbeta. Knappnålen premierar en ung talang som har förutsättningar att över tid bygga ett framgångsrikt ­modevarumärke. Här kan du läsa om årets vinnare!

Under en ceremoni på Nordiska museet i Stockholm i dag fick årets pristagare sina utmärkelser och vinnaren av Guldknappen 2021 blev Remake Sthlm, Stockholms Stadsmissions modevarumärke som drivs som ett icke vinstdrivande socialt företag med arbetsintegration som mål. 

Remake har visat sig vara ett favoritmärke för kronprinsessan Victoria, som bland annat burit två filtjackor från märkets höstkollektion nyligen – gjorda av gåvor som skänkts till Stockholms Stadsmission.
Victoria uppmärksammas ofta för sina stilsäkra val och framför allt för att bära och hylla hållbart svenskt mode och svenska designers.

Kronprinsessan Victoria i filtjackor från Remake Sthlms höstkollektion 2021. Foto: TT Nyhetsbyrån

 

Marie Teike, verksamhetschef/designansvarig Stockholms Stadsmission Remake Sthlm:
– När jag kom till Stockholms Stadsmission såg jag att det fanns en möjlighet att förvandla det stora flödet av material till unika kollektioner och på så sätt tillfredsställa flera behov samtidigt. Dels efterfrågan på mer unika plagg och dels att återanvända en del av det material som kom in.

LÄS MER: DAMERNAS VÄRLD GULDKNAPPEN 2021 – möt vinnarmärket Remake Sthlms Marie Teike

Även pristagaren för Damernas Värld Guldknappen Accessoar 2021 är en favorit för vår kronprinsessa. Victoria bär gärna Maria Nilsdotters smycken – om och om igen. 

Kronprinsessan Victoria vid invigningen av en skulptur föreställande Astrid Lindgren vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna 2020. Örhängen i form av Pippi Långström i design av Maria Nilsdotter. Foto: Claudio Bresciani / TT / Claudio Bresciani / TT / TT NYHETSBYRÅN

Maria Nilsdotter, smyckedesigner och grundare av Maria Nilsdotter:
– Jag vill förmedla ett sätt att förstärka något inom sig. Att kunna uttrycka något, vad det än är. Det kan vara att man vill fira något eller minnas något eller ha en viss känsla. Det är det absolut kraftfullaste med smycken. Nästan alla har ett smycke som påminner om en person eller en händelse, och det är starkt.

LÄS MER: DAMERNAS VÄRLD GULDKNAPPEN ACCESSOAR 2021 – möt vinnaren Maria Nilsdotter

Vinnarna av Damernas Värld Guldknappen, Guldknappen Accessoar och Knappnålen 2021. Marie Teike, verksamhetschef/designansvarig Stockholms Stadsmission Remake Sthlm, Maria Nilsdotter, grundare och designer hos Maria Nilsdotter och Maimuna Cole, designer och grundare av Aajiy. Foto: Weronika Bela

Den tredje vinnaren är modetalangen Maimun Cole med märket Aajiya. Med inspiration från mormor i Gambia startade Maimuna Cole sin resa med märket vars design nu ger henne Damernas Världs modepris Knappnålen 2021. Aajiya är inget vi sett på kronprinsessan – än så länge – men däremot har Seinabo Sey och skådespelaren Gabrielle Union burit märket och de är definitivt inte de sista stjärnorna vi ser äga Maimun Coles design framöver.  

Seinabo Sey på scen under Way Out West 2019, i klänning från Aajiya. Skådespelaren Gabrielle Union, med maken Dwayne Wade, iklädd Aajiya. Foto: TT NYHETSBYRÅN / INSTAGRAM

Maimuna Cole, designer och grundare av Aajiya:
– Det är väldigt stort för mig att vinna, eftersom jag aldrig känt att jag har passat in i Sverige eller i modeindustrin. Jag flyttade till olika länder för att hitta en plats där jag kände mig hemma. Sedan kände jag: ”Skapa det du vill skapa och sedan kommer folk förstå vem du är.” Jag var tvungen att vara sann mot mig själv.

LÄS ÄVEN: Vinnarintervju med Maimuna Cole, grundare av Aajiya 

LÄS MER: Flott i grått – Victorias fullträff gjord av återvunna filtar 

LÄS ÄVEN: Allt du vill veta om Sveriges mest anrika modepris Damernas Värld Guldknappen samt alla vinnare genom tiderna 

Aktuellt just nu