Kronprinsessan Victoria i design av Pär Engsheden på Nobelfesten 2019.
Kronprinsessan Victoria i design av Pär Engsheden på Nobelfesten 2019. Foto: Christine Olsson/TT / Christine Olsson

Dolda hyllningen i kronprinsessan Victorias andra Nobelklänning

Kronprinsessan Victoria fick skickligt till ett rörande budskap i sin andra Nobelklänning. Klänningen, en röd skapelse med puffärmar, designades av svenska Pär Engsheden.

Kronprinsessan Victoria hyllades stort av svenska medier när hon på Nobelfesten 2019 valde att göra entré i en pampig klänning signerad stjärnskottet Selam Fessahaye. ”Selam har varit väldigt mycket i ropet, hon är ledande i Sverige just nu. Hon har absolut inte gjort sådana här kreationer till kungligheter förut, det är sådana krockar vilket jag tycker är otroligt häftigt”, sade Damernas Världs modechef Lisa Pettersson om kreationen och gav den högsta betyg i sin lista över de bäst klädda på Nobelfesten 2019.

LÄS MER: Från 1995-2019 – se kronprinsessan Victorias alla Nobelklänningar genom åren

Kronprinsessan Victoria i design av Pär Engsheden på Nobelfesten 2019. Foto: Christine Olsson/TT / Christine Olsson

Men kronprinsessan bar inte bara en, utan två klänningar under Nobelfirandet. Under kungens årliga middag för Nobelpristagarna den 11 december gjorde Victoria entré iklädd en röd galakjol och en tillhörande blus i rött designad av Pär Engsheden. De puffiga ärmarna var ett stilsäkert och trendigt drag av kronprinsessan – och knytdetaljen kring halsen sägs vara en hyllning till bortgångne Sara Danius.

LÄS OCKSÅ: Så minns modesverige Sara Danius: ”Tack för ditt mode – och ditt mod”

Pär Engsheden låg bakom flera av de vackra klänningar Sara Danius bar under Nobelmiddagarna genom åren, och han fick stor uppmärksamhet för den ikoniska kreation hon bar under förra årets Nobelfest – hennes numera legendariska revenge dress. ”Jag tyckte det var dags att visa glädje och att det är dags för ett nytt kapitel”, sade Sara Danius om klänningen i SVT då.

Knytdetaljen på kronprinsessan Victorias klänning och kopplingen till Pär Engsheden tolkar många osökt som en hyllning till Danius. 

LÄS OCKSÅ: De var bäst klädda på Nobelfesten 2019 – enligt experten

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + solskydd & necessär för endast 199 kr. Köp nu!