Lovisa Burfitt har storslagna planer!

Paris-baserade designern och illustratören Lovisa Burfitt har skapat en kollektion för Rörstrand, och har valt att satsa mer på sina illustrationer. Med två kommande utställningar, löpande illustrationsjobb för tidningar som Vogue och Grazia är det svårt att hinna med klädkollektionen, som Lovisa Burfitt nu valt att göra mindre. 

Om detta, Rörstrand-samarbetet och kommande projekt berättar Lovisa Burfitt i intervjun som du kan läsa efter klicket. 

Var hittade du inspiration till kollektionen?- Jag utgick från porslinet. Försökte tänka från målarduken till porslin, vilket är lite knepigt eftersom det är tredimensionellt. Det måste funka från alla olika håll. Formgivaren Anna Lerinder hade tagit fram det här vackra benporslinet, som är både skirt, vackert och väldigt hållbart. Jag försökte tänka på hur materialet fungerar, och eftersom det är så skirt så kan man till exempel använda espressokoppen som en ljuslykta och få fram motivet på ytterligare ett sätt. 

Hur föddes idén till hur kollektionen skulle se ut?- Idén föddes på mitt papper. Det var inte alls självklart, utan man inspirerades av materialet man jobbar med. Jag valde att lämna mycket vitt, som en målarduk, så att man ser penseldragen. Det är något jag också brukar göra när jag gör illustrationer på papper eller på kläder.  

Vad är tanken med kollektionen?- Jag har ju jobbat i modevärlden i så många år, medan Rörstrand kopplas ihop med inredning. Rörstrand ville bryta barriären mellan mode och inredning, något som går igen i kollektionen. Det är inte en klassisk servis. Man kan lägga sina smycken eller visitkort i asken, sina kom-i-håg-lappar i lattekoppen och kakfatet på fot kan man ha på sminkbordet. 

Hur kom du på karaktären Mademoiselle Oiseau som figurerar i servisen?- Jag försökte göra en saga för mig själv, och sedan skenade jag iväg lite grann. Jag målade upp henne i den här våningen i Paris, hon reser bort. Men bara i tanken. Katterna och fåglarna är hennes goda vänner, och för dem läser hon högt, de spelar backgammon och kanske målar lite. Jag har två katter själv, och jag tycker att de är så roliga att titta på. De har så stor integritet, de smyger på varandra, rullar runt och brottas och spinner om vartannat.

Mademoiselle Oiseau bor i Paris, har katter, du bor i Paris och har katter, hur mycket likhet finns det mellan dig och Mademoiselle Oiseau?- Min man frågade om jag kunde berätta om Mademoiselle Oiseau, och efter jag hade berättat lite om henne, frågade han "Är det du?". Och ja, vissa delar är nog jag. Jag gillar också att drömma. Drömmar och projekt är det som håller oss vid liv. 

Vad har du för projekt nu då?- Vi talar om att utvidga denna lilla servis-familjen. Sedan kommer jag göra en utställning på Rörstrands museum i Lidköping, en utställning som startar i september. Och så kommer jag ha en utställning på Korsika ...

Vad kommer du ställa ut?- Jag kommer att fokusera på teckningarna, och utställningen på Rörstrand kommer handla om Mademoiselle Oiseau. Vi får se om det blir någon porslinsprototyp också, men det blir mest teckningar i stora och små format. 

Kommer det bli en andra kollektion med Rörstrand?- Inget är skrivet i sten.

Men om du får drömma?- Då skulle jag vilja göra stora skålar, en tekanna och min dröm är att göra en espressobryggare med äkta silverdetaljer, som man ställer på spisen. 

Jag blir så nyfiken på storyn om Mademoiselle Oiseau ...- Det här är bara början. Den kan bli en följdetång tror jag. Vi får se. Det är många som har frågat om det kommer en bok. Jag tror att just Mademoiselle Oiseau tilltalar alla åldrar, det är som sagoböcker som kan läsas av både vuxa och barn.

Vad har du mer för drömprojekt?- Har tankar på lite inredning, men det drömprojektet får jag återkomma med. 

Hur hinner du med?- Jag har fattat ett stort beslut, nämligen att göra en mindre klädkollektion, för att hinna göra ett bra jobb. Jag kommer sakna min skräddade kollektion, men nu kommer jag att istället fokusera på mina teckningar. Det är smärtsamt, det är ju min baby som har jag har lagt all min tid och energi på. Men man måste tänka på sin hälsa också. 

Men vad händer med din kolektion?- Den kommer bli mycket, mycket mindre. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxig hudvård från Emma S för endast 199 kr. Köp nu!