Artikeln innehåller annonslänkar. Mer info

Kronprinsessan Victoria talade vid invigningen av Stockholm Fashion Week A/W 2021.
Kronprinsessan Victoria talade vid invigningen av Stockholm Fashion Week A/W 2021. Foto: Stockholm fashion week

Det bar kronprinsessan Victoria till invigningen av Stockholm Fashion Week (och här hittar du plaggen!)

Stockholm Fashion Week AW21 är igång och modeveckan invigdes av ingen mindre än kronprinsessan Victoria, för andra säsongen i rad. Läs vidare för kronprinsessans invigningstal och för att se vilka svenska designers som hon valde att lyfta (samt vart du själv klickar hem plaggen).

Marika Agestam Cederlund

Under tisdagsförmiddagen kickade Stockholm Fashion Week AW21 igång, och likt senast så är även årets upplaga digital. ”Idag är social distansering en del av vardagen och det kommer ta lite tid att vänja sig – men det är så här vi gör saker nu. Normen har förändrats på mindre än ett år, eftersom det var nödvändigt”. Orden är kronprinsessan Victorias under sitt öppningstal för Stockholm Fashion Week.

I talet berörde kronprinsessan viktiga ämnen som hållbarhet, jämlikhet och inkludering, och det var en stolt Victoria som pratade om svenskt mode.

”Inkludering och mångfald är vad som driver innovation. Och innovation har alltid gett svenska företag en fördel mot sina motståndare”. 

Tonen och budskapet var även tydligt:

Mångfald och inkludering är ett måste. Det är så branschen bör arbeta nu – och det behövs mångfald inom alla områden. Även hållbarhet är ett måste, och kronprinsessan tog även upp att det som inte nödvändigtvis var en norm för ett år sedan garanterat är en norm idag (exempelvis att man som modemärke har en strategi för sitt hållbarhetsarbete).

Kronprinsessan avslutade sitt starka tal med ett citat som vi alla kan ta åt oss av.

”Mångfald är inte en modetrend. Det är vad vi är. Vi är olika. Och det är så vi borde göra saker nu”.

LÄS MER: Se kronprinsessan Victorias otroliga stilresa – från då till nu 

Det bar kronprinsessan Victoria till Stockholm Fashion Week

Statementhalsbandet från en av H&M Conscious tidigare kollektioner landade fokuset i looken och det poppade minst sagt över den svarta polotröjan från Filippa K, som är en del av märkets bassortiment (tidlösa plagg som alltid finns med i kollektionerna). Till detta bar kronprinsessan ett par kostymbyxor från House of Dagmars senaste kollektion, tillhörandes märkets ”Good choice”-urval (läs mer om vad det innebär här). Örhängen från Ingy Stockholm och armband från Skultuna toppade den tidlösa men samtidigt moderna och, ur hållbarhetssynpunkt ytterst relevanta, looken.

Se videon i sin helhet här:

https://youtu.be/Se1yQ6CEnl8

 

LÄS MER: House of Dagmar är vinnare av Zalando Sustainability Award: ”Köp bara plagg du kommer att använda 100–200 gånger”