Vetenskapligt bevisat: Kläder viktigare än du tror – så påverkar de dina tankar

Dina kläder har inte bara betydelse för hur du uppfattas av din omgivning, de påverkar också dina tankar – och ditt mående. Det menar amerikanska forskare i en ny studie.

Det finns all anledning att klä upp sig när det är dags att prestera. Att ha på sig formella kläder påverkar nämligen vårt kognitiva tänkande och gör att vi "tänker bredare". Det menar en grupp forskare vid Columbia University och California State University i USA.

– Att bära en formell klädsel leder till ett större helhetstänkande snarare än ett konkret tänkande som fokuserar på detaljerna, säger Michael Slepian som varit med och gjort studien, till The Huffington Post.

I studien fick en grupp högskolestudenter göra ett test för att se hur deras kognitiva tänkande såg ut just för tillfället. Inför testet hade vissa av studenterna blivit tillsagda att klä sig som att "de skulle på en arbetsintervju" eller som att "de skulle på en föreläsning ". Vissa av studenterna fick även ranka hur formella de ansåg sina kläder vara innan testet.

LÄS OCKSÅ: Därför tröttnar du på dina kläder – här är vetenskapliga förklaringen

Resultatet visade att de som var mer uppklädda hade ett större helhetstänk.

– De formellt klädda personerna kände sig mäktigare och det gjorde dem mer benägna att nå en hög nivå av abstrakt tänkande, säger Michael Slepian och påpekar att "kostymen är en symbol för makt".

Men kläderna vi bär påverkar inte bara hur vi tänker, de kan också påverka hur vi mår.

– En formell klädsel kan förbättra ditt humör om du trivs i kläderna och tycker att de ser bra ut säger, Michael Slepian.

Time to suit up, med andra ord!

Vill du mer härlig modeinspiration? Gilla Damernas Värld på Facebook så missar du ingenting!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxig hudvård från Emma S för endast 199 kr. Köp nu!