Julia Roberts i vintageklänning från Valentino, och med dåvarande pojkvännen Benjamin Bratt i sällskap, på Oscarsgalan 2001.
Julia Roberts i vintageklänning från Valentino, och med dåvarande pojkvännen Benjamin Bratt i sällskap, på Oscarsgalan 2001. Foto: BEI/REX / SHUTTERSTOCK EDITORIAL TT NYHETSBYRÅN

Julia Roberts bar miljösmart klänning på Oscarsgalan – redan för snart 20 år sedan

Susanne Ljung belyser ett ögonblick som gått till modehistorien – när vintage intog världens mest glamourösa fest.

När Julia Roberts den 25 mars 2001 mottog en Oscarstatyett för sin roll i storfilmen Erin Brockovich förändrades modevokabulären. Ordet vintage blev allmänt vedertaget som ett uttryck för kläder som inte var helt nya, men inte särskilt gamla heller. Men de hade fortfarande stil, och ett värde som plötsligt uppmärksammades på bred front. Julia Roberts hade nämligen valt att bära en klänning från den italienske modeskaparen Valentinos couturekollektion från 1992. 

Stilfullt prickade den också in en trend som i dag, snart 20 år senare, är större än någonsin: Att inte köpa nytt.

Det var inte första gången någon bar kläder som inte var sprillans nya på Oscarsgalan, långt ifrån. Och hon var inte den enda. Samma år bar även René Zellweger en gul klänning av designern Jean Desses, från 1959. Men det var Julia Roberts som fick en Oscar, och därmed den största uppmärksamheten. Denna enkelt eleganta klänning, av svart sammet och tyll med vita kantband som gjorts just med glamorösa Hollywoodstjärnor i åtanke, passade henne perfekt.

Stilfullt prickade den också in en trend som i dag, snart 20 år senare, är större än någonsin: Att inte köpa nytt. 

Fler modeögonblick att njuta av: 

Naomi Campbell faller på catwalken.

U2:s sångare Bono på omslaget av Vogue tillsammans med supermodell. 

Michelle Obama bär budgetmode på brittiskt stadsbesök.  

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxig hudvård från Emma S för endast 199 kr. Köp nu!