Dynastinstjärnan Joan Collins, 87: ”80-talets mode är smickrande för en normal kvinnokropp”

80-talet håller ett stadigt grepp om modet, och ingen kan den extravaganta stilen bättre än Dynastinstjärnan Joan Collins, 85. Här skriver hon om hur powerdressing kan öka ditt självförtroende.

Damernas Värld

Precis när jag inte trodde att dagens mode kunde bli mer motbjudande, så ser vi nu någonting vettigt växa fram i modebilden: powerdressing à la Dynastin är tillbaka! Jag säger välkomna tillbaka breda axlar, stora ärmar, markerade midjor och bekväma kostymer. Mode som är smickrande för en normal kvinnokropp.

”Olidligt smaklöst” är en vanlig åsikt om 80-talets mode, men jag anser att det är ett orättvist sätt att se på det

"Olidligt smaklöst" är i dag en vanlig åsikt om 80-talets mode, men jag anser att det är ett orättvist sätt att se på det, och jag har alltid hävdat motsatsen – att det var klädsamt. Med det sagt så håller jag med om att modet mot slutet av decenniet degraderades till klichéartade plagg, som tröjor med flaxande pingvinärmar som bars över gigantiska axelvaddar, oäkta Chanel-jackor täckta av bling och massor av guldknappar. Men ingen gick åtminstone ut i pyjamas.

DAME JOAN COLLINS

ÅLDER 87 år.

GÖR Skådespelare och författare. Mest känd från tv-serien Dynastin, fick utmärkelsen Dame Commander of the British Empire av Drottning Elizabeth för fyra år sedan. Har släppt 16 böcker.

BOR Pendlar mellan London, Los Angeles och Saint Tropez.

Under 80-talet blev Dynastin den mest populära tv-serien, inte minst tack vare de underbara, glamourösa kläderna som Nolan Miller skapade åt oss skådespelare. Jag tyckte om att arbeta med Nolan och hjälpa till med att skapa de eleganta och moderiktiga lookerna till min karaktär Alexis Carrington Colby. När Alexis skulle leda grupper av män, antingen på sitt kontor eller i styrelserummet, så skulle hon se feminin och samtidigt skoningslös ut. Sättet Alexis Carrington klädde sig på stärkte karriärkvinnor över hela världen, som började bära skräddade dräkter och lagt, glansigt hår.

Dynastin-stjärnorna var trendledande på 80-talet. Joan hittar du längst upp till vänster.

Powerdressing visade sig vara rätt även under 90-talet. Då hamnade jag i ett läge där jag var tvungen att skydda mitt rykte som författare mot bokförlaget Random House, då de försökt dra tillbaka det förskott de gett mig för en av mina böcker. Varje dag kom jag till domstolen klädd i dämpade färger och sobra, enkla kläder. Jag såg sårbar ut, och jag kände mig på samma sätt. Under rättegången blev jag hånad och trakasserad av den åldrade manliga åklagaren, och till slut brast jag i gråt av rädsla för att förlora målet. Dagen efter föreslog en vän som är advokat att jag skulle "bli Alexis", både i attityd och till utseendet, och stå upp mot Herr Åklagaren - och det är precis vad jag gjorde.

Jag klädde mig i en starkt blå kritstrecksrandig kavaj med matchande kjol, en stor pärl-choker och en sidenblus med djupt dekolletage, och jag kände mig direkt otroligt självsäker - och jag började uppträda därefter. Nu var det plötsligt jag som bestämde, och jag sa till den gamle åklargargubben att hålla sig borta från mig, att sluta trakassera mig. Och under korsförhöret var det jag som bestämde. Mina kläder var min rustning och jag vann målet.

Mina kläder var min rustning och jag vann målet.

Prinsessan Diana gick också i bräschen modemässigt under 80-talet, och jag måste erkänna att Nolan och jag ibland lånade några av hennes looks. Men, hon fick även smeknamnet "Dynasty Di", så det var en hårfin gräns mellan vem som lånade från vem ... Jag väljer att se det som att vi samarbetade för att flytta fram modegränserna under det glamourösa decenniet.

Joan Collins i en Nolan Millerkreation 1985. I bakgrunden: den svenske sångaren Peter Holm som var gift med Joan. Foto: Getty Images

Jag erkänner att det fanns tillfällen då jag tog den extravaganta stilen för långt, till exempel den gången jag köpte en extremt avantgardistisk kostym från Pierre Cardin i Paris. Den hade enorma plisserade axlar, de var så stora att de till och med skymde mina kinder. Jag bar denna outfit i ett avsnitt av Dynastin, men det blev problem när jag skulle svara i telefonen då jag knappt kunde tråckla in luren till örat. Vår rutinerade producent skickade mig ett meddelande nästa dag: ”Ta aldrig mer på dig den där kavajen - det är dig vi vill se, inte dina j***a axelvaddar!”

Sättet Alexis klädde sig på stärkte karriärkvinnor över hela världen

Jag är överlycklig över att det så kallade 80-talsmodet är tillbaka. Jag säger ”så kallade”, eftersom mode går i cykler, och faktum är att de där breda axlarna och markerade midjorna fanns redan på 40-talet. Tänk bara på dåtidens legendariska filmstjärnor, som Joan Crawford och Lauren Bacall. Faktum är att 40-talet är ett modedecennium som brukar beundras även av modemänniskor – därför tycker jag det är så konstigt att 80-talet är så utskällt.

Jag har aldrig slutat bära axelvaddar, överdimensionerade ärmar och långa örhängen. Jag anser, precis som Lauren Bacall gjorde, att när du hittar den stil som klär dig så håller du dig till den. Trender är kortlivade – men stil är evig.