Artikeln innehåller annonslänkar. Mer info

Diana på polomatch i juni 1983.
Diana på polomatch i juni 1983. Foto: GLENN HARVEY / CAMERA PRESS TT NYHETSBYRÅN

Historien om Diana Spencers rebelltröja (du kan köpa den idag!)

Diana Spencers stil var något utöver det vanliga. Men det finns en tröja som speglar hennes liv i det brittiska hovet bättre än allt annat i hennes garderob: tröjan med det svarta fåret. 

Världens fascination över Diana Spencer (1961-1997) lever i allra högsta grad – i tv-serien The Crown, på Instagram, i dokumentärer, på film … Och självklart i modet. Än i dag fortsätter hennes stil, som rörde sig från det sportigt lediga till det ultraglamourösa, att inspirera. 2018 gjorde lyxstreetwear-märket Off-White en hel kollektion inspirerad av hennes stil, och den senaste i raden av Diana-hommager kommer från danska märket Ganni som sett till att de stora spetskragarna blivit en populär detalj i modet. 

Förmedlade Diana ett budskap med tröjan?

Diana klädde i allt, men hon klädde sig gärna i färg. Under de tidiga åren med prins Charles bar hon en hel del stickat – en favorit som hon bar ofta var den stickade tröjan med får från märket Warm & Wonderful. Tröjan blev en enorm hit, var du med då så minns du säkert stickbeskrivningarna som varje tidning erbjöd och som lät sina läsare sticka ”Diana-tröjan”

Diana på polomatch 1983. Foto: GLENN HARVEY / CAMERA PRESS TT NYHETSBYRÅN

Redan när hon bar den första gången officiellt innan sitt bröllop, spekulerades det om tröjan förmedlade ett budskap. På en röd botten återfinns en mängd vita får – men ett av fåren är svart. Diana Spencers, med kungliga mått mätt, rebelliska sätt att ta sig an sin prinsessroll, samt det faktum att hon aldrig kände sig helt accepterad i sin nya familj, kunde tolkas in i tröjans mönster. Att hon senare sagt att hon ”kände sig som ett lamm på väg till slakt” när hon gifte sig med Charles har ytterligare spätt på tröjans mystik. 

LÄS ÄVEN Diana om bröllopet med Charles: ”Jag kände mig som ett lamm på väg till slakt”.

Stickbeskrivningarna var otaliga när tröjan blev populär.

För de två, då 28-åriga åriga, kvinnorna bakom tröjan, Sally Muir och Joanna Osborne, blev det till att förse världen med stickade tröjor då efterfrågan var enorm. Och i dag har tröjan åter ett så kallat moment. Med anledning av Dianas alltjämt stigande ställning som stilikon, som nu höjs ytterligare i och med att hon gjort entré i succéserien The Crown, har tröjan gjort comeback. Hösten 2020 återuppstod tröjan i ett samarbete mellan Warm & Wonderful och Rowing Blazers. Intresset översteg alla förväntningar – i dag är det väntelista på två till tre månader. Men det är det kanske värt för att bli en alldeles egen rebellig stilprinsessa?

LÄS ÄVEN 7 stiltips från prinsessan Diana som alla borde ta efter 

3 tröjor med djur för dig som inspireras av Lady Di

1. Tröja med svart får från Warm & Wonderful x Rowing Blazers

Företaget bakom Dianas hypade tröja med ett svart får har nu återupptagit produktionen – men tyvärr måste du vara beredd på väntelista. Men kanske är det värt väntan? Ja, eller hur! Den finns även för herrar. 

Tröja av ull/nylon från Warm & Wonderful x Rowing Blazers. Mer info och köp här (länk till Rowing Blazers)

Tröja från Warm & Wonderful x Rowing Blazers. Klicka på bilden och kom dirket till tröjan.

2. Tröja med hästar från InWear

Chic tröja med hästar som bilder mönster på brun botten – ursnygg tröja till både jeans och uppklädda kostymbyxor. Eller under en kavaj. Den här tröjan tröttnar du aldrig på. 

Tröja av bomull/polyamid/ull från In Wear. Mer info och köp här (länk till Åhléns)

Tröja från InWear. Klicka på bilden och kom direkt till tröjan.

3. Tröja med kattdjur från Gucci

Vill du ha en entré med klös så är Gucci ett säkert kort – den här tröjan lär inte gå bemärkt förbi. Har dessutom metallictrådar så du glänser lite extra!

Tröja av ull/nykon/metallfiber från Gucci. Mer info och köp här (länk till Net-a-Porter)

Tröja från Gucci. Klicka på bilden och kom direkt till tröjan.

LÄS ÄVEN 15 härliga jultröjor som garanterat gör succé på festen