Möt Greta Gram – Sveriges coolaste designernamn just nu

Med sitt säregna formspråk och sin anonyma framtoning har uppstickaren Greta Gram fått ögonen på sig. Damernas Värld fick en pratstund med Sveriges coolaste designernamn just nu.
Jag vill att mina plagg ska kunna användas länge, för världen behöver inte fler saker som ska slängas.

Säsongens kollektion från Greta Gram går i gräddvitt, svart, ljusblått och rött. Den bjuder på vida silhuetter, sidenmaterial och lager på lager-tänk, och Greta visade sin förmåga att tänka nytt då delar av kollektion fanns att köpa på Tradera direkt efter visningen.

– Jag vill att mitt varumärke ska vara tillgängligt och att mina plagg ska kunna användas länge, för världen behöver inte fler saker som ska slängas, sa Greta då i ett pressmeddelande.

Hon kämpar aktivt för att vara en motpart till det slit och släng-samhälle som hon själv vuxit upp i, och uppmanar fler modeföretag att inspirera sina kunder att köpa färre kläder. Genom högkvalitativa kollektioner som håller över tid går hon från klarhet till klarhet.

LÄS OCKSÅ: 5 saker du aldrig ska slänga (jeans är en av dem!)

Hur ser din bakgrund ut?

– Jag är född och uppvuxen i Malmö i en familj med ett stort konst- och designintresse. Jag har alltid varit kreativ och höll under hela min uppväxt på med dans, teater, teckning och målning.

Look från Greta Grams kollektion för vår/sommar 2017.

När insåg du att du var intresserad av design?

– Jag var tolv år när jag köpte min första bok om inredningsdesign. Redan då var jag väldigt intresserad av arkitektur och inredning. Mitt intresse utvecklades vidare till kläder, och jag sydde kläder ihop med min mormor, som var sömmerska.

Vad definierar dig som designer?

– En avskalad estetik där fokus ligger på rätt proportioner, linjer och balans i plaggen. Och så jobbar jag väldigt mycket med passform.

Du har jobbat hos såväl Viktor & Rolf som H&M. Hur var det att jobba för Viktor & Rolf?

– Jätteroligt och väldigt utvecklande. Jag älskar att jobba med bra material och skräddade detaljer. Jag jobbade med deras herrlinje tillsammans med chefsdesignern och kastades in i yrket, då det var mitt första jobb som designer. Det jag fick lära mig var att bli precis i allt jag ritar och att aldrig lämna något åt slumpen. Mycket i min egen designprocess kommer därifrån.

Look från Greta Grams kollektion för vår/sommar 2017.

Hur ser du på hållbarhet i modebranschen?

– Jag tror på att skapa produkter som håller länge och som man som konsument investerar i på längre sikt. Jag tänker på vilka material som jag väljer och vilken process tygerna har genomgått. I dag finns många bra alternativ som är mer skonsamma för miljön. Personligen väljer jag tyger från, och producerar i, Europa. Det gör det lättare att säkerställa bra villkor i alla led.

LÄS OCKSÅ: Så minskar du dina kläders miljöpåverkan – enkla (och viktiga!) tips

Var hittar du din inspiration?

– Jag får mycket inspiration från framför allt 1990-talet med Jil Sander och japanska designers som Comme des Garçons och Issey Miyake, men även i konst och design. Jag inspireras också mycket av hur jag vill att bäraren av plagget ska känna sig i mina plagg.

Vad är dina bästa karriärtips?

– Sikta på att bli bäst på det du gör. Visa att du är en person att lita på och slutför projekt i stället för att haka upp dig på detaljer. Ta reda på den information som du behöver för att göra ett bra jobb, och sluta tänk att du inte vet hur du ska göra. Ingen kommer att servera dig det du behöver.

Prenumerera på Damernas Värld! Här hittar du aktuella erbjudanden och rabatter!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxigt kit från Clarins för endast 199 kr. Köp nu!