Foto: Dana Press / TT Nyhetsbyrån

Grattis på 49-årsdagen, kronprinsessan Mary! Här är 8 minnesvärda och kungliga looks

Danska kronprinsessan Mary fyller 49 år i dag och vi säger ”till lycke”! I 17 år har hon varit ingift i det danska kungahuset och i lika många år har vi älskat att följa hennes tidlösa och kungliga stil. Och Mary tycks varken åldras eller tappa stilen! Vi har kikat lite i arkiven och hittat några vackra ögonblick med Mary som vi gärna delar med oss av!

Mary Donaldson, 49, från Tasmanien i Australien träffade danska kronprinsen Frederik vid OS i Sydney 2000. De blev ett par och ganska snart flyttade Mary runt halva jordklotet till Köpenhamn och 2004 ringde bröllopsklockorna. Paret har sedan dess fått 4 barn. Kronprinsessan Mary är känd för sin snygga stil och sitt stora modeintresse och hamnar ofta på topplistor över världens bäst klädda kungligheter. Här är 8 minnesvärda stilögonblick från Marys liv: 

Bröllopet med kronprins Frederik i maj 2004

Kronprinsessan Mary i bröllopsklänningen. Foto: Anders Wiklund / TT / POOL / TT NYHETSBYR¿N

2004 gifte paret sig och Mary bar en klänning i design av den danska klädmakaren Uffe Frank. Enkel upptill men under den vackra satängen i kjolen gömde sig spets som använts av den svenska kronprinsessan Margareta (Frederiks mormor) och även slöjan kommer från den svenska kronprinsessan Margareta. 

Gäster på Victorias bröllop 2010 

Foto: Willi Schneider/REX / TT NYHETSBYRÅN

Kvällen innan vår kronprinsessa Victoria gifte sig med sin Daniel i juni 2010 böjds alla gäster på en galakväll i Stockholms konserthus. Mary bar en beige-guldig klänning som hon har burit vid flertal tillfällen. Får vi lov att säga att den klär henne fantastiskt! Den lilla clutchen från Bottega Veneta har vi sett henne bära flera gånger. 

Hon delar ut pris på Copenhagen Fashion Week 2015 

Mary på Köpenhamns modevecka 2015. Foto: / DANA PRESS / TT / TT NYHETSBYRÅN

Mary är en given gäst under danska modeveckorna, Copenhagen Fashion Week, och inte sällan är hon inblandad på ett eller annat sätt. Hennes stora intresse för mode, och kanske främst dansk sådan, syns verkligen och här visar hon en snygg look med vita vida byxor, en längre väst i blazermodell och rockstud pumps från Valentino Garavani. 

I hallonrött på Madeleines bröllop 2013 

Prinsessan Mary på Madeleines bröllop 2013. Foto: Patrick van Katwijk / TT NYHETSBYRÅN

När Mary gästade prinsessan Madeleines bröllop med Chris O'Neill i Stockholm 2013 valde hon en hallonröd klänning i spets med en cape i skir chiffong. Matchade med silverpumps och en liten clutch i silver. Hon är inte rädd för färg! 

I plisserad kjol när Folketinget öppnade 2020 

Foto: ChrisChristophersen / dana press / TT NYHETSBYRÅN

När danska riksdagen, folketinget, öppnade i oktober 2020 var Mary på plats i vacker plisserad kjol och en kavaj med bälte som vi har sett henne i tidigare. Att matcha kavaj med kjol ger looken den nödvändiga högtidligheten som behövs, och pricken över i:et är den lilla svarta pillerburken! 

På biopremiär 2009 

Foto: WENSTRUP / Sipa / TT / TT NYHETSBYRÅN

Är hon en Hollywoodstjärna eller en kunglighet? Svårt att veta ibland, och här är hon fullkomligt strålande i snygg blommig klänning med lite djupare v-ringad ringning. Peep toe pumps och clutch i guld ger looken en glamourös känsla - helt passande för en filmpremiär. 

Chic i byxa och bouclé-jacka 2018 

Foto: UK / DANA PRESS / TT / TT NYHETSBYRÅN

En kronprinsessas arbetsdagar kan vara fyllda av offentliga möten och uppdrag. Här medverkar hon under UNICEF Children's Day i Köpenhamn i svarta byxor med hög midja, svart polotröja och en kortare jacka i bouclé. Chic så det förslår! 

Majestätisk i rött på nyårsafton 2018 

Foto: Tim Rooke/REX / TT NYHETSBYRÅN

Kan det bli mer majestätiskt än så här? Mary i en magnifik röd klänning på nyårsafton på kungliga slottet Amalienborg i Köpenhamn där drottning Margarethe (Marys svärmor) bjuder in till nyårsfest varje år. Mary bär också en favorittiara med rubiner, känd som Ruby Parure tiara och som härrör från Napoleon. 

LÄS MER: Inspireras av danska drottningen Letizia - 5 snygga kavajer vi gärna bär i vår.  

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxigt kit från Clarins för endast 199 kr. Köp nu!