Artikeln innehåller annonslänkar. Mer info

Våga bära cykelbyxor sommaren 2020!
Våga bära cykelbyxor sommaren 2020! Foto: Jason LLoyd Evans

Cykelbyxor till vardags, jobb eller fest – så fixar du looken och vågar bära trendplagget

Cykelbyxor är ett självklart trendplagg sommaren 2020. Vi bär dem lika gärna till fest som till vardags – bekvämt och snyggt, kan det bli bättre? Här är inspirationen du behöver till din outfit med cykelbyxor!

Den är skön, stramar åt på rätt ställen och är framför allt snygg. Vi pratar om cykelbyxan, trenden som fortfarande håller sig het. Damernas Värld ger dig tre sätt att styla cykelbyxor – med kavaj, avslappnat eller till fest.

LÄS OCKSÅ: Sommarens hetaste sandaler 2020 – stor guide för alla smaker

1. Bär en outfit med cykelbyxor och kavaj

Cykelbyxor i kombination med kavaj är en enkel look som blir mer intressant med trendplagget i fokus. Foto: Jason Lloyd Evans

Sportiga cykelbyxor från H&M i längre modell som går ner på låren och shaping-effekt. Läs mer och köp här.

Sportiga cykelbyxor från H&M i längre modell. Klicka på bilden och kom direkt till shortsen.

Beige cykelbyxa från Gina Tricot med bekvämt hög midja. Läs mer och köp här.

Beige cykelbyxa från Gina Tricot. Klicka på bilden och kom direkt till shortsen.

 

LÄS OCKSÅ: Maxi, midi eller med volang? Stor guide till sommarens finaste kjolar 2020

2. Snygg och avslappnad outfit med cykelbyxor 

Cykelbyxans bekväma design gör den till en självklar favorit till en avslappnad look. Bär med en oversized t-shirt eller varför inte med en enklare blus?

I en avslappnad sommarlook har cykelbyxorna en självklar plats - bär med t-shirt eller en enkel blus. Foto: Jason Lloyd Evans

Vit cykelbyxa från Ellos – bär avslappnat med t-shirt eller uppklätt med blus. Läs mer och köp här.

Vit cykelbyxa från Ellos. Klicka på bilden och kom direkt till shortsen.

Mörkgrå cykelbyxa från H&M till budgetpris. Läs mer och köp här.

Mörkgrå cykelbyxa från H&M. Klicka på bilden och kom direkt till shortsen.

 

3. Outfit till fest med cykelbyxan i fokus

Visa upp dina spiror när det är fest – och låt cykelbyxorna stå i fokus. Matcha med kavaj, accessoarer och höga klackar för ett festligt intryck!

Bär cykelbyxor till fest – en enkel outfit fixar du genom svarta cykelbyxor till en stor blus där smal silhuett nertill möter volym upptill. Helsvart eller kaxig leopard är också givna favoriter! Foto: Jason Lloyd Evans

Cykelbyxor från Spanx i fuskskinn med åtslimmande shapingeffekt. Snygga till fest! Läs mer och köp här.

Cykelbyxor från Spanx i fuskskinn med åtslimmande shapingeffekt. Klicka på bilden och kom direkt till shortsen.

 

Svarta cykelbyxor från Weekday – perfekta till sommarens basgarderob. Läs mer och köp här.

Svarta cykelbyxor från Weekday. Klicka på bilden och kom direkt till shortsen.

LÄS OCKSÅ: Midsommarklänningar 2020 – så väljer du rätt klänning till årets firande

____________________________________________________________________

Sagan om cykelbyxan

Två längder och stylingsätt från Chanels catwalk. Foto: Jason LLoyd Evans

Först kom färgglada sneakers, sen magväskan och nu är cykelbyxan nästa utskällda idé vi hämtar från 80- och 90-talen. Damernas Världs chefredaktör Jonna Bergh tillhör den växande fanskaran, här djupdyker hon i trenden. 

Har även du noterat hur stadsgatorna den senaste tiden har fyllts på av kvinnor som ser ut som de varit på ett spinningpass och bara slängt på sig kavajen eller tröjan och gått ut på stan - om det inte var för att de varken är knallröda i ansiktet eller ser ut att ha stelopererat benen.

Anledningen: Cykelbyxan är ett av sommarens trendigaste plagg, och allt fler har vågat sig på att testa trenden. Men cykelbyxan är inte okontroversiell, och fortfarande anser många att det är ett plagg som borde stanna där det hör hemma - på Vätternrundan.

Cykelbyxan är ett av sommarens trendigaste plagg

Fansen tyckte å andra sidan redan på 80-talet att det var ett perfekt plagg - praktiskt, sexigt, svalt - och den skaran blir just nu allt större. Jag själv är ett stort fan av cykelbyxan, och bär den gärna med en oversizad kavaj och en enkel t-shirt, och varierar skorna efter uttrycket jag vill åt. Sportigt? Sneakers. Sexigt? Klackar. Avspänt? Flats. Trendigt? Uppjackade outdoorskängor.

Lycran, själva förutstättningen för den klassiska cykelbyxan, fyller 60 år i år. Materialet togs fram 1959 av DuPont Manufacturing, och användes till en början mest av simmare och alpina skidåkare. Sju år senare plockades materialet upp av cyklisterna - för att ytterligare minska vindmotståndet - och cykelbyxan, som vi känner den i dag var född. Men du behöver spinna iväg ytterligare trettiotalet år i tiden för att cykelbyxan skulle hitta sin plats i modet.

Prinsessan Diana i sin favoritklädsel under mitten av 90-talet. Foto: Getty

Prinsessan Diana Spencer var en av 80-och 90-talets största stilikoner, och hon älskade cykelbyxan. När Lady Di tog en paus från sina kungliga plikter och bara fick vara sig själv sågs hon ofta promenera runt Sloan Square med klipp i stegen, iklädd oversizad tröja, cykelbyxor och sneakers - en look som faktiskt är supermodern just nu.

Cykelbyxan dök i slutet av 80-talet upp på några av MTV-generationens största namn: Neneh Cherry bar cykelbyxor med spetskant, cool turkos jacka och handduksturban i videon till sin hit Manchild, och samma år visade Madonna upp sin muskulösa kropp (som hon tränat sig till bland annat genom, just det, cykling) på scenen i bustier och cykelbyxor.

I början av 90-talet var det eurodiscoälskarna som inte kunde få nog av cykelbyxorna - det var ju så praktiskt och minimalt svettigt att dansa till episka sångtexter som "Pump up the jam, pump it up" klädd i ett plagg som från början gjorts för hårt arbetande idrottare.

I takt med att 80- och 90-talen har kommit tillbaka på bred front i modebilden har allt fler upptäckt, eller omvärderat, cykelbyxan.

Madonna uppträdde i cykelbyxor i Los Angeles 1989. Foto: Getty

I dag har modet sedan många år tillbaka en nära relation med sportkäder genrellt, och där passar cykelbyxan in som handen i handsken - eller kanske snarare som cykelhjämen på huvudet. Lägg till att tights i dag anses som ett plagg du kan gå omkring på stan med, och som älskas av kvinnor oavsett ålder och kroppstyp, så har nu cykelbyxan ett så kallat "moment" - en möjlighet att hitta in i fler garderober än de största modefansens.

Cykelbyxan har redan bubblat på de internationella modeveckornas catwalks i några säsonger - Saint Laurent, Off-White och Alexander Wang är några av de som lyft fram dem - men i vårens påfallande ofta semesterinspirerade modekollektioner var den rikt representerad.

Bella Hadid under Fendis SS19-visning. Foto: Jason LLoyd Evans
Kim Kardashian är en av cykelbyxornas största fans. Foto: Getty

Möjligen beror det på att modevärlden är livrädd för att missa en Karsdashian-trend, då i princip samtliga medlemmar i USA:s okrönta kungafamilj verkar fullkomligt tokiga i cykelbyxan, och då helst från Kims äkta man Kanye Wests modemärke Yeezy. Inte minst Karl Lagerfeld snöade, strax före att than gick bort, in på cykelbyxan och visade den både på Bella Hadid hos Fendi och hos Chanel (han bossade för båda märkena). Hos den senare återfanns de både med avslut på låret och i caprilängd, för de damer som känner sig mest bekväma i en längre längd.