Allt om Charlotte Perrellis couture-klänning i Melodifestivalen

Eurovision-vinnarna Charlotte Perrelli och Dana International uppträder som mellanakt under lördagens final av Melodifestivalen. Damernas Värld har fått en exklusiv intervju med Charlotte om den spektakulära haute couture-klänningen.

Marika Agestam Cederlund

Det är tjugo år sedan Charlotte Perrelli vann Eurovision Song Contest med låten Take me to your heaven i Israel. Charlotte fick då ta emot vinnarbucklan av Dana International, som hade vunnit året innan.

Nu, under lördagens final av Melodifestivalen, möts de två schlagerdrottningarna i den specialskrivna mellanakten Diva to Diva. Charlotte och Dana kommer även att framföra sina respektive vinnarlåtar.

Charlottes klänning är något utöver det vanliga, även med Perrelli mått mätt. Couture-klänningen är designad av Wilhja, Carolina Rönnberg, i samarbete med Mattias Stafsing.

Inspirationen för hela looken är hämtad från den internationella couturescenen just nu med överdimensionerade, extrema och böljande former. Färgen - cerise - är en flört med Charlottes outfit vid Eurovisionfinalen i Jerusalem 1999.

Klänningen består av drygt 500 meter (!) tyg. Materialet är tyll som är format till en mängd volanger.

Charlotte Perrelli på scenen tillsammans med designern Wihlja, Carolina Rönnberg.

Charlotte Perrelli om couture-klänningen

Damernas Värld fick chansen att ställa några frågor till Charlotte om klänningen och hur hon tänkte kring sin outfit.

Berätta om inspirationen till klänningen! 

– Inspirationen kommer från flera av de stora visningarna för spring/summer 2019. Med stora överdimensionerade böljande former.

Hur lång tid tog det att skapa klänningen och hur gick processen till mellan dig och Wilhja? 

– Som i de flesta kreativa processer så började det med en känsla som sedan byggs på i form av moodboardss och otaliga diskussioner mellan designer, artist och stylist. I detta fall hade vi en tydlig målbild och samsyn kring vad vi ville uppnå. Konceptuellt är det en hyllning till mig, eftersom det är tjugo år sedan jag vann Eurovision.

Du har en hög ambitionsnivå med kläder och bjuder alltid på något extra på scen. Vad betyder mode för dig? 

– Mode är ett sätt att uttrycka mig och ett sätt för mig att förstärka min musik på. Kläderna bidrar till att skapa en helheltsupplevelse. Och jag försöker alltid att bjuda min publik på någonting extra!

Vad betyder couture för dig? 

– Nästan allt jag bär på sccen är couture! Plaggen hjälper mig att skapa en egen plattform och ger mig möjlighet till eget uttryck. Det känns nästan nödvändigt med en "special piece", så att ingen annan ska dyka upp i en liknande kreation.

Hur känns det inför att kliva upp på scenen igen, tillsammans med Dana? 

– Jag känner enbart glädje! Jag ser verkligen fram emot detta!

Och så här såg det ut för tjugo år sedan, när Charlotte Perrelli framförde vinnarlåten Take me to your heaven i Eurovision Song Contest i Israel.

https://www.youtube.com/watch?v=vqJxyge1Q2I

Ps. Du har väl inte missat Charlotte Perrellis blogg?