Brudklänningen som blivit en av historiens mest omtalade – så ser den ut

Damernas Världs chefredaktör Martina Bonnier är en klänningsfantast av rang. På nya mode- och skönhetsfestivalen Sweden Fashion & Beauty Day  i höst kommer hon att hålla en exklusiv föreläsning om bröllopsmodets historia, men redan här berättar hon om rockhistoriens mest kända bröllopsklänning – och strumpebandets vara eller inte vara på bröllop.

Den 21 oktober bjuder Damernas Värld tillsammans med Styleby, VeckoRevyn och mama in till Sveriges största mode- och skönhetsfestival Sweden Fashion & Beauty Day i Stockholm. En av alla aktiviteter på plats kommer vara en fullmatad föreläsning av Martina Bonnier.

– Jag kommer bjuda på romantik på högsta nivå. Världens vackraste, mest makalösa, klassiskt eleganta och omtalade brudklänningar. Självklart berättar jag om kvinnorna som burit dem och designerna som skapat trender och traditioner. Kom och lyssna på historien om en kvinnas viktigaste klänning i livet – brudklänningen, avslöjar Martina.

Men redan här bjuder Martina Bonnier på historien om strumpebandets vara eller inte vara på bröllop, och rockhistoriens mest omtalade brudklänning – den skandalösa modellen som fått namnet "November rain":

Rockhistoriens mest omtalade brudklänning

Den mest önskade musikvideon på MTV:s 100-lista år 1992 var Guns N’ Roses powerballad November rain. I musikvideon spelar Guns N’ Roses frontman Axl Rose och supermodellen Stephanie Seymour ett rebelliskt brudpar.

Stephanie bär i videon en brudklänning med minimalt kort kjol fram och släpande längd bak. Klänningsmodellen skrev snabbt in sig i modehistorien och fick samma namn som låten, "November rain".

Originalklänningen designades av den amerikanska brudfirman Carmela Sutera och lär ha kostat över 70 000 kronor. Sedan 1992 har det sålts tusentals brudklänningar i "November rain"-stil.

Brudklänningar från Yolan Cris, Oscar De La Renta & Giambattista Valli.
Martina Bonnier med sin egen brudklänning som hon bar när hon gifte sig för 22 år sedan. Klänningen är designad av Pär Engsheden som även skapade kronprinsessan Victorias brudklänning.

Att visa ben och anklar när det är dags för ”livets viktigaste klänning” var dock inget fenomen som uppstod på 1990-talet, utan något som användes flitigt redan under 1950-talet, då designers som Christian Dior ochPierre Balmainvisade prov på kort fram/långt bak när det kom till afton- och brudklänningar.

Förutom att "November rain"-modellen blev en efterfrågad klassiker gav Guns N’ Roses hit även strumpebandet en säker plats i en bruds bröllopsmundering. Stephanie Seymours skandalöst synliga strumpeband debatterades livligt – en debatt som inte vanns av dem som beivrade det sedesamma modet, för 1990-talet blev epoken när den sexiga brudklänningen gjorde sitt stora intåg.

Vill du veta mer om brudklänningar och bröllopsmode? Säkra din biljett till Sweden Fashion & Beauty Day redan nu!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxig hudvård från Emma S för endast 199 kr. Köp nu!