Foto: Daniel Stigefeldt

Hedda Stiernstedt om Vår tid är nu: "Känslorna är desamma nu som då"

Från 2017 till 1945 – skådespelaren och stjärnskottet Hedda Stiernstedt briljerar som Nina i SVT:s succétippade dramaserie Vår tid är nu.

Den nya SVT-serien 

Vår tid är nu börjar samma dag som andra världskriget slutar, på fredsdagen 1945. I serien får vi följa familjen Löwander, som driver en restaurang i Stockholm. Hedda Stiernstedt spelar dottern Nina Löwander, som är yngst i familjen men inte vill rätta in sig i ledet.

Berätta om Nina, vem är hon?

– En väldigt passionerad, levnadsglad och musikintresserad 19-åring som vägrar anpassa sig efter omgivningens förväntningar på henne som en ung kvinna från överklassen. Hon vill inte gifta sig med "rätt" man och bli en god fru, tvärtom är hon förälskad i kökshjälpen Kalle. Och så vill hon starta en jazzklubb!

Hedda Stiernfeldt som Nina i Vår tid är nu. Foto: Johan Paulin /SVT

Hur var det att porträttera henne?

– Jag har ju ynnesten att få spela henne från att hon är 19 till 35 år gammal. Nina ären hel människa – med allt vad det innebär. Hon har bra och dåliga sidor. Alla kommer inte att älska henne, men det gör ingenting. Kvinnliga rollfigurer får äntligen ha många lager, vara mångbottnade, precis som verkliga kvinnor. De behöver inte vara hjältar, ha tre killar att välja på, kunna allt, vara snygga och tuffa eller vara vrak. De kan vara både och, eller varken eller. Kvinnor kan vara allt på samma gång.

Vår tid är nu utspelar sig på 1940-talet, hur var det att sätta sig in i den tiden?

– Jag föreställde mig att jag skulle behöva förbereda mig otroligt mycket, men när jag fick manuset förstod jag att känslorna är desamma trots att det var en helt annan tid. Jag kan känna igen mig i saker som Nina upplever, som är relevanta även i dag. Miljöerna och kläderna slungar liksom in en i perioden, så i stället för att hårdplugga kostymdramer satte jag mig in i Ninas känsloliv.

Även i dag finns det många idéer om hur kvinnor ska vara och leva sina liv.

Hur är det fortfarande relevant?

– Även om förutsättningarna är annorlunda tror jag många kan känna igen känslan av att begränsas av sin omgivning – speciellt som kvinna. Eftersom vi fortfarande lever i ett ojämställt samhälle finns det även i dag många idéer om hur kvinnor ska vara och leva sina liv.

Serien Vår tid är nu har beskrivits som SVT:s största dramasatsning genom tiderna. Foto: Carl-Henrik/SVT

Det är ju en väldigt imponerande ensemble, var det någon du var extra nyfiken på?

- Jag har varit ett fan av Yrrol och Lorry så länge jag kan minnas, så att jag får jobba med Suzanne Reuter och Peter Dalle är overkligt! Men alla är imponerande i den här produktionen. Det är ett drömjobb.

ANNONS

Vilken skådespelare ser du upp till?

– Jag älskar Michelle Williams. Hon har en sån otrolig finkänslighet. Ingenting ärfejk, man ser rakt in i henne.

Jag gillar att känna mig bekväm men snygg och har gärna sneakers till klänning.

På tal om äkthet, är kläderna i serien äkta?

– Kostymörerna är så duktiga, de har verkligen gjort ett hästjobb! De har sytt upp mycket själva efter gamla pappersmönster och hittat tidstypiska secondhandkläder som de har sytt om. De och maskavdelningen har tittat mycket i gamla tidningar för att se till att alla plagg speglar tiden som serien utspelar sig i. Men tack och lov har de gjort det lite bekvämare för oss och skrotat korsetterna.

Hedda Stiernstedt klär sig helst i nordisk design. Foto: Daniel Stigefeldt

Hur skulle du beskriva din privata stil?

– Min stylist Nadia Kandil kallar den för "classy street". Det passar rätt bra, för jag gillar att känna mig bekväm men snygg och har gärna sneakers till klänning. Går jag i ett varuhus brukar jag hamna på den nordiska designavdelningen, och jag sneglar lite extra på danska märken. Men jag köper faktiskt inte så mycket kläder, jag lägger nog mer pengar på hudvård ...

Vilken hudvårdsprodukt kan du inte leva utan?

– En exfolierande ansiktsmask från Exuviance gör allt bra igen!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxig hudvård från Emma S för endast 199 kr. Köp nu!