Foto: Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Spana in i designerns lyxiga hem i Köpenhamn – en dröm fylld av färg

Ena halvan av designduon Baum und Pferdgarten, Rikke Baumgarten, bjuder hem oss till sin Köpenhamnsvåning, som bubblar av samma eklektiska estetik som klädmärkets färgglada kollektioner.

Magkänslan är en underlig sak – när man helt plötsligt bara vet att man måste ha honom, henne, det där jobbet, den där jackan eller den där bostaden. Designern 

Rikke Baumgarten och hennes man, författaren Sylvester Roepstorff, hade egentligen inga planer på att flytta från sitt dåvarande hem. Men när de gick in i den 240 kvadratmeter stora lägenheten mittemellan de populära stadsdelarna Vesterbro och Fredriksberg i Köpenhamn fick de båda en speciell känsla ... Trots att lägenheten, som byggdes 1907, var målad i konstiga färger och golven hade en trist mörkbrun ton föll de pladask för våningens själ och potential.

För mig är ett intressant hem ett hem som utvecklas och förändras över tid.

Rikke Baumgarten är en av det populära klädmärket Baum und Pferdgartens grundare – hon startade det med meddesignern Helle Hestehave 1999. Hon har ett öga för detaljer, både när det gäller sitt yrke och inom inredning, arkitektur och konst. Det kanske var tack vare det som hon kunde se förbi lägenhetens befintliga skick, och i stället såg vilken potential den hade. Hon och hennes man bestämde sig för att återställa hemmet till sin forna prakt – ta fram stuckaturen, slipa fram de fina originalgolven och göra några förändringar i planlösningen.

Våningen, i stilen skønvirke (ett slags dansk mix av jugend, nationalromantik och art nouveau som liknar svensk sekelskiftesarkitektur), fick även en ordentlig touch av färg, vilket ligger helt i linje med Baum und Pferdgartens designfilosofi.

– Om det är något ord som har följt oss sedan vi startade Baum und Pferdgarten är det eklektiskt. En eklektisk stil är mixen av massor av olika referenser och idéer. Det omfamnar olikheterna i våra liv. Vi är båda väldigt förtjusta i att leka ihop saker som kanske inte passar ihop naturligt men som skapar något helt nytt när du arbetar ihop dem. Och det är vad jag tänker på när jag inreder mitt hem, säger Rikke Baumgarten.

Färgstarka väggar och textilier liksom både ny och gammal konst sätter tonen i hemmet. I taket hänger en VP Globe-lampa.

Rikke inspireras av de tre baselementen färger, mönster och strukturer, både när hon ritar kläder och när hon inreder. Baum und Pferdgarten är känt för sin starka färgpalett, sin stora mönstervärld och sin mix av feminina och grafiska silhuetter. Det är ett personligt och kreativt universum, som hon har tagit med sig hem.

Varje rum berättar en ny historia och visar upp en passion för stil som kommer till liv genom handplockad design, vintageprylar och konst.

Vi hämtar mycket inspiration från möbelvärlden när vi designar våra kollektioner.

– Mitt arbete som designer handlar väldigt mycket om att komponera och hitta rätt känsla och balans, precis som när man blandar ihop alla ingredienser till sitt hem. Vårt företag jobbar mycket med färger, mönster och strukturer. Så det kanske inte är så konstigt att mitt hem följer samma mall. Helle och jag tillbringar den största delen av vår tid med att skapa ett slags lugn i vad som kanske kan kännas som en kaotisk massa av mönster och färger i våra kollektioner, säger Rikke.

Färgklickar finns det gott om hemma hos Rikke. En orange vägg här, en petroleumvägg där, ett koboltblått tak i hallen ... Det är väl så att en designer är en designer. Att det inte går att stänga av den där komponerande blicken.

Verner Pantons designklassiker 1-2-3 Chair ger en modern touch till det lilla hemmakontoret. Foto: Birgitta Wolfgang Bjørnvad

– Vi hämtar mycket inspiration från möbelvärlden när vi designar våra kollektioner, och besöker Salone del Mobile (den stora möbelmässan i Milano) varje år. Jag är ett stort fan av Dimore Studio, ett italienskt designföretag, och även av det danska inredningsföretaget File Under Pop, som jobbar mycket med ytor, färg och mönster.

Att de som bor i lägenheten är designintresserade är tydligt. Här finns mängder av designklassiker av ikoner som Verner Panton, Le Corbusier, Charles och Ray Eames, Børge Mogensen, Gino Sarfatti och Bruno Mathsson, liksom nya favoriter från märken som Gubi, Please Wait to be Seated och File Under Pop. Många av möblerna och lamporna är köpta på auktionshusen Lauritz och Bukowskis, precis som konsten, andra har inhandlats på resor eller, som sänggaveln och vissa tavlor, skapats av Rikke själv.

Rikke skippade det klassiska kaklet och använde olika mönstrade plattor av lavasten från File Under Pop som stänkskydd vid diskbänken. Foto: Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Att gå igenom lägenheten är som att ta en liten tripp genom designhistorien. Verner Pantons genomskinliga färgklick VP Globe och Anders Pehrsons svenska folkhemsfavorit Bumling hänger i vardagsrumstaket, och på kontoret står såväl en fåtölj av Bruno Mathsson som de underbart kurviga 1-2-3-stolarna av Verner Panton.

Först och främst ville Sylvester och Rikke skapa en plats där deras familj skulle må bra, och där de kunde arbeta och slappna av samtidigt. Ett vackert utrymme där alla rum och möbler och all konst skulle ha en anledning och en historia.

– Jag tror vi alla har varit med om att kliva in i ett hem där man känner sig obekväm. Och så vet vi hur det känns när man går in i ett hem som har en skön vibe. Jag vill ha en varm och mysig atmosfär i vår lägenhet, och gillar att mixa och matcha för att nå dit. Till exempel är jag ett stort fan av att ställa en klassisk målning bredvid ett modernt konstverk. Jag gör också gärna saker själv. Det bästa med vårt hem är att det har väldigt mycket rymd, så att alla kan vara hemma samtidigt och göra olika saker utan att det blir trångt.

En plywoodskiva, blått sammetstyg och en häftpistol – och vips hade Rikke en vacker sänggavel. Foto: Birgitta Wolfgang Bjørnvad

En annan viktig del av våningens atmosfär är att det alltid finns minst en stor bukett med färska snittblommor. Rikke tar sig till marknaden varje lördag, och tillbringar sedan några timmar med att skapa veckans bukett.

– För mig är ett intressant hem ett hem som utvecklas och förändras över tid, och en plats som folk tycker om att besöka. Därför har vi ofta kvällar där vi samlar 20-50 personer runt ett bord för att diskutera allt från politik till litteratur. Vi gillar idén att öppna upp vårt hem och få det att kännas levande. Här hittade vi en plats där hela vår familj kan leva ett bra och intressant liv.

LÄS MER: Den danska moderevolutionen – 7 märken att ha koll på

Färgsätt som ett proffs!

Lär dig hur färger skapar harmoni i ditt hem

25 avsnitt om nyanser, färgcirkeln och hur du kommer igång!

Bästa tipsen av Sköna hems Hildur Blad, inredare och färgexpert

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxigt kit från Clarins för endast 199 kr. Köp nu!