Bjuder hen aldrig tillbaka? Så löser du problemet med en snål vän

Det finns få ämnen som är så laddade som pengar, så ofta undviker vi att prata om det med våra vänner. Men när samma person alltid duckar för notan är det dags att ta tjuren vid hornen – för ingen gillar en snål kompis i slutändan.

Anna-Maria Stawreberg

Linn har umgåtts i samma kompisgäng under många år, och varje nyårsafton har de som tradition att samlas hemma hos henne för att fira.

– För att göra det så smidigt som möjligt delar vi upp oss i olika grupper som står för till exempel fördrink med tilltugg, förrätt, varmrätt med dryck och efterrätt och så vidare, säger Linn.

Istället för champagne hade de köpt billigt mousserande vin

Upplägget brukar bli både roligt och lättsamt och vännerna försöker överträffa varandra med nya rätter som tillagas enligt konstens alla regler. Men för några år sedan noterade Linn att kompisen Kina och hennes man gjorde allt de kunde för att komma undan.

– Det hände aldrig att de stod för varmrätten till exempel. I stället blev det alltid enkla saker som fördrink med tilltugg, då de i stället för champagne hade köpt in billigt mousserande vin, säger Linn.

Till att börja med kände Linn sig löjlig som ens la märke till det. Hon slog bort tanken, men tyckte samtidigt att det blev orättvist mot de övriga, eftersom alla i gänget la krut på det som serverades.

Utnyttjad av en snål kompis?

– Jag började fundera allt mer på det här, och insåg att Kina ofta duckade för notan när vi var ute och åt tillsammans. Tog vi taxi någonstans blev det alltid så att någon annan fick lösa ut oss. Skulle vi köpa biljetter till något evenemang var det någon annan som fick lägga ut, berättar Linn.

Att säga ifrån kändes småaktigt. Samtidigt, när Linn väl fått upp ögonen för Kinas sätt att ständigt komma undan blev hon mer och mer irriterad. Hon visste ju att det inte handlade om dålig ekonomi, för Kina och hennes man unnade sig ofta dyra saker. Linn kände sig utnyttjad, och insåg att hon börjat reta sig på hela Kinas personlighet.

– Det som hände gjorde något med mig som person. För i själva verket tror jag att det var hos mig problemet låg. Det var ju jag som kände mig utnyttjad. Samtidigt tyckte jag att det var svårt att ta upp ämnet. Jag ville ju inte framstå som snål…

Karaktären George Costanza i Seinfeld kan ha slagit tv-rekord i snålhet när hans fru dog efter att ha slickat på giftiga, men billiga, kuvert till deras bröllopsinbjudan Foto: Getty Images

Annika Martinsson, leg psykolog på Psykologresurs i Lund, håller med om att det kan vara svårt att ta upp ett ämne som pengar. Det finns två orsaker till det: att ge negativ feedback är ofta jobbigt, och pengar är ett känsligt ämne.

– Det handlar om hur vi ser på oss själva, om skuld och om skam, men också om vilken uppväxt vi haft, säger hon.

Är kompisen snål eller har hen dålig ekonomi?

Hennes råd är att utgå från det praktiska och att ta för vana att i förväg gå igenom vilken budget man har att röra sig med när man ska göra något tillsammans. På så sätt behöver man inte oroa sig över om någon inte har råd att vara med på samma premisser som de övriga i sällskapet, eller vill prioritera på annat sätt.

– Att ha det dåligt ställt är inte något man vill stoltsera med. Men om man är tydlig med att budgeten inte räcker till är sannolikheten stor att man möts av förståelse. Kanske kan man kompensera på annat sätt senare i stället, genom att bjuda på en härlig soppa eller liknande.

Det är möjligt att din kompis inte ens är medveten om att hon uppfattas som snål. Men var noga med att ifrågasätta beteendet

Men om det inte handlar om dålig ekonomi tycker Annika Martinsson att man ska ta upp problemet.

– Berätta vad du har lagt märke till, och fråga varför det är på det sättet. Det är möjligt att din kompis inte ens är medveten om att hon uppfattas som snål. Men var noga med att ifrågasätta beteendet och inte personen.

Elizabeth Kuylenstierna, coach, föreläsare och författare till boken Framgång med feedback menar att just feedback till vänner är bland det svåraste man kan ge. På en arbetsplats vet vi vad som förväntas av oss, men i en vänskapsrelation finns inga tydliga ramar för vad som gäller.

– Börja med att definiera problemet för dig själv. Tänk igenom vad som har hänt och under vilka förutsättningar det inträffat. Fundera också på dina egna känslor. Förmodligen känner du dig utnyttjad och frustrerad med dig själv, eftersom du har gått med på något du inte gillar, säger hon.

Förmodligen känner du dig utnyttjad och frustrerad med dig själv, eftersom du har gått med på något du inte gillar

I det här skedet är det också läge att tänka igenom varför du vill göra något, hur viktigt det är för dig och vilken situation du vill uppnå. Landar du i att det är viktigt att agera blir nästa steg att ta ett samtal med kompisen.

– Bara för att det är obehagligt ska du inte falla för frestelsen att skicka ett mess eller meddelande via messenger där du säger det du vill ha sagt. Vill du att det ska bli skillnad behöver du ta den här uppgiften på allvar. Ta samtalet mellan fyra ögon, och säg det du verkligen menar. Feedback som man kastar ur sig i förbifarten eller i en skämtsam ton är svår att ta till sig.

– Tycker du att det är obehagligt, var öppen med det. Börja med att säga ”Jag tycker att det är jobbigt att prata med dig om det här”, och kom sedan till saken. Säg vad du har noterat och berätta hur det påverkar dig, tipsar Elizabeth Kuylenstierna.

Prata i jag-form och ta på dig din del av ansvaret genom att  vara tydlig med att du borde ha sagt ifrån för länge sedan, men att du inte vågat ta upp ämnet eller insett att det är ett problem förrän nu.

– Avsluta samtalet med att presentera någon form av lösning, och bjud också in din vän till att hitta en lösning på problemet. Var tydlig med att vänskapsrelationen är viktig för dig och att det är därför du tar upp ämnet.

SNÅLJÅPEN – SKRATTRETANDE & SKRÄMMANDE

Film och litteratur är fulla av ekonomiskt sinnade karaktärer som aldrig skulle behöva stå och skämmas i Lyxfällan. Här är några favoriter:

1. GEORGE COSTANZA

Jerry Seinfelds själviske barndomsvän i Seinfeld plockar aldrig upp notan om ingen tvingar honom. Paradexemplet på hans snålhet är när han övertygar sin färsmö Susan att välja de billigaste kuverten till deras bröllopsinbjudan – och hon dör efter att ha slickat på det billiga klistret.

2. EBENEZER SCROOGE

Ända sedan snåljåparnas snåljåp hemsöktes av spöken i Charles Dickens En julsaga har hans namn varit synonymt med girighet och allmänt människohat. ”Att vara en Scrooge” har blivit ett uttryck i engelskan.

3. FORREST GUMP

Att Tom Hanks rollfigur genom märkliga omständigheter blir miljonär och delägare i Apple gör honom inte till någon big spender. Han bor kvar i sitt barndomshem och fortsätter sitt enkla liv. Kanske den mest sympatiska formen av återhållsamhet?

4. CLOWNEN PENNYWISE

Okej, monstret i Stephen Kings berömda skräckroman Det, som blivit film flera gånger om, kanske inte vänder på slantarna, men hans namn betyder bokstavligt talat att göra det. Och om inte han kan skrämma oss från att vara dumsnåla, så kan nog ingen.

Linn löste problemet genom att till nästa knytkalas vara tydlig med att Kina och hennes man visst fick vara med i bubbelgruppen, men att de fick dra sitt strå till stacken också i förrättsgruppen. Och hon började också säga ifrån när hon lagt ut, även om det bara handlade om småpengar.

– Det visade sig att det inte var någon stor grej, Kina reagerade inte alls på det sätt jag befarat. I stället plockade hon snällt fram plånboken och började göra rätt för sig. För många gånger är vi inte medvetna om vilka mönster vi fastnat i, och därför kan genomtänkt feedback från en god vän göra susen. Vänskap handlar både om att ge och att ta, och i många fall kan feedback levererad på rätt sätt vara en gåva som bägge parter vinner på. Både ekonomiskt och emotionellt.

 

SÅ NÅR ÅTERKOPPLINGEN FRAM 

• Fundera på om din kompis ekonomiska sinne är ett problem för dig. Sammanfatta situationen och omvandla känslan i ord.

• Kan det handla om dålig ekonomi? I så fall är situationen en annan.

• Vad vill du uppnå? Ha ett mål klart för dig innan du bokar tid med din vän för samtal.

• Avsätt tid för samtalet. Släng inte ur dig det hela i förbifarten eller i ett mess.

• Tala i jag-form. Berätta vad du noterat. Tror du att det handlar om dålig ekonomi, fråga om ni kan lösa det på annat sätt i framtiden. Ska ni till exempel resa tillsammans, sätt en budget i förväg.

Källa: Annika Martinsson, Elizabeth Kuylenstierna

 

Läs också: Sofi Fahrman ”Jag blev seriös alldeles för tidigt i livet”

 

Foto: Getty Images