Foto: Pierre Björk

Silvana Imam: "Kvinnor är det vackraste, starkaste & sexigaste som finns"

Artisten Silvana Imam jobbade sig nästan rakt in i väggen, och kom ut lycklig på andra sidan. Hon tror på kvinnan, på att sprida kärlek, gemenskap och styrka. Och på att framtiden inte är makt åt någon – utan frihet för alla.

Silvana Imam

 omnämns ofta som superhjältefeminist, blatte-akademiker och lesbisk antirasistisk rappare. Men det behöver inte poängteras. Längre. Hon är fortfarande allt det där, så klart. Men Silvana Imams konstnärskap talar numera för sig självt, och hennes önskan är att ovan nämnda etiketter inte heller ska behöva användas om framtida artister. En människa är mer komplex än sin sexuella läggning och etnicitet, menar hon. Ett konstnärskap likaså. Och kanske finns det inte ens några superhjältar. Det var sex år sedan Silvana Imam lite av en slump hamnade på scenen i Kärrtorp i södra Stockholm under vad som skulle bli en av de största antirasismdemonstrationerna i modern svensk historia.

Silvana Imam - en blond, rappande akademiker uppvuxen i en Stockholmsförort, med pappa från Syrien, mamma från Litauen, som barn en flicka som önskade vara pojke, nu en kvinna som älskar kvinnor - visste allt om utanförskap. På hennes skinnjacka stod SD överstruket med röd penna och med vördnadsfullt allvar gjorde hon ett scenframträdande som golvade alla som var på plats och som spred sig i sociala medier.

Skjorta från Balenciaga Nathalie Schuterman, armband från Björn Weckström. Foto: Pierre Björk

Filmen om Silvana - Väck mig när ni vaknat

16 000 antirasister hade fått en ny hjälte, och snart var Silvana Imam namnet på allas läppar. 2013 kom debutalbumet Rekviem, och två år senare blev hon årets artist på Grammisgalan med albumet Naturkraft. 2017 kom dokumentärfilmen Silvana - väck mig när ni vaknat, som fick en Guldbagge. Däremellan har hon levererat textrader som käftsmällar mot det trångsynta etablissemanget. "Jag är en naturkraft, jag borde brukas", rappar hon i Jag dör för dig från 2015. Och det är också det hon gör - Silvana Imam brukas högst villigt. Som kraft för dem som står utanför, som ett hopp om en mer tolerant framtid för dem som tror, och som ett nytt slags förebild för dem som mest behöver en.

När vi ses har jag kvällen innan sett henne vråla att hon hatar journalister i dokumentären Silvana - väck mig när ni vaknat. Om så är fallet döljer hon det väl. Hon är varm, vänlig, verbal och mån om att uttrycka sig begripligt. Vi pratar om kärleken, egot, kraschen och hennes egen tro.

Silvana om den nya skivan, Helig moder ...

Den nya skivan heter Helig moder, och textrader som "jag svär på min mamma" för onekligen tankarna till moderskapet. Vad har din egen mamma betytt för dig?

– Mamma och jag är jättenära. Jag är väldigt mammig och vill vara nära henne. Hon har lärt mig villkorslös kärlek, och det är väldigt fint. Vi är ganska lika jag och mamma, vi är pedanter båda två, till exempel.

Men med Helig moder syftar du på ett annat moderskap?

– Ja, Helig moder är alltet. Det är ljuset och det som finns bortom musiken, bortom allting. Jag känner mig lite som en mamma för yngre kvinnliga rappare nu. Jag tror att vi alla hör samman och sitter ihop bortom etnicitet, religion och sexualitet. Vi hör ihop och det är det som är gud för mig, så Helig moder är också gud.

Det låter religiöst?

– Ja, men inte religion såsom vi i väst kommit att definiera det. Det är något heligt med att inte definiera oss, det är bara strukturer som gör att vi måste definiera oss. Men du är perfekt i dig. Det här albumet handlar om livet efter alla de där etiketterna.

 

Silvana om kärleken Beatrice Eli...

Du har varit ihop med artisten Beatrice Eli i fem år nu. Vad är den största utmaningen med en kärleksrelation för dig?

– Det är att ses och se varandra utanför hemmet. Vi bor i en ganska stor lägenhet och har studio hemma, så det blir lätt att vi sitter i varsitt rum och jobbar när vi är hemma. Båda tycker om att stänga om sig. Men vi är bra på att dejta. Vi brukar gå ut på restaurang bara vi två och då ser vi varandra och får prata ostört.

Hur ser en vanlig dag ut för er?

– Jag går upp tidigt och går till gymmet, Beatrice sover längre på morgonen. Där är vi olika. Hon kan vara uppe sent och älskar att hänga på barer och så. Det är det värsta jag vet, jag vill helst lägga mig 22 och gå upp tidigt. På kvällen brukar vi kolla på film och Beatrice lagar mat, hon är jättebra på att laga mat. Matlagning är det värsta jag vet.

Vad lagar hon för mat?

– Allt! Hon är bra på kryddning och så. Men jag vågar inte säga nåt speciellt, för när jag fick frågan i amerikansk radio om vilken som var Beatrices paradrätt så svarade jag dumt nog tacos. Och nu är det ett skämt bland våra vänner: Blir det tacos i kväll, eller?

Apropå kärleken och moderskap, vill ni ha barn i framtiden?

– Ja, absolut. Men inte just nu, det är för tidigt. Jag älskar barn och avgudar min systerdotter Simone.

Hur skulle jag kunna leva upp till den bild av mig som jag hade skapat?

Silvana om att vara nästan mitt i livet ...

I filmen "Silvana - väck mig när ni vaknat" dokumenteras hur du under den sommaren börjar må väldigt dåligt. Vad var det som hände?

– Jag skulle inte säga att jag gick in i väggen, men det var nära. Jag var inte beredd på uppmärksamheten jag fick och plötsligt kände jag att jag hade ansvar för så många människor som såg upp till mig. Jag kände att jag var skyldig dem nåt. Hur skulle jag kunna leva upp till den bild av mig som jag hade skapat? Jag kände mig inte som en superhjälte, alls. Och jag ville inte vara en superhjälte. Samtidigt jobbade jag väldigt mycket och försummade min familj och mina vänner. Det blev för mycket.

LÄS OCKSÅ: Bahar Pars: ”Jag vill kunna ha fillers OCH vara feminist”

Hur tog du dig ur det och hur undviker du att hamna där igen?

– Jag insåg att det inte handlade om mig. Det här är större än så. Jag ska inte göra nåt som varar för evigt, inget varar för evigt. Det är vad du gör med en annan människa som kan vara för evigt. Om den människan sedan för vidare den kärleken, gemenskapen och styrkan till ännu en person, då har du levt vidare. Jag gör det jag vill och sedan får ni ta vad ni vill ha och behöver av mig. Det är ert ansvar, inte mitt. Det är bara egot som identifierar sig med sina handlingar, jag gör inte det längre.

Tänk om Kurt Corbain i Nirvana hade lyckats frigöra sig från sitt ego på det viset ...

– Eller hur? Nu kan jag på riktigt säga att jag är lycklig. Det är så viktigt att släppa sitt ego. Varje människa du träffar kan du påverka och göra något med, men det är den människans ansvar vad den gör med det du ger. Ta vad ni vill ha av mig så ska jag göra allt jag kan för att må bra så att det finns mer bra energi att ta av.

Vad gör du mer konkret för att må bra och hålla balans?

– Förut gick jag till ett zenmeditationscenter, men nu försöker jag hitta meditation i vardagen. Det är ju egentligen det som är den stora utmaningen för oss i väst. Jag träffar min familj och mina vänner mycket mer, eftersom jag jobbar mindre. Jag känner inte längre att jag behöver jobba lika mycket, men samtidigt tror jag att det var nödvändigt att jobba som jag gjorde för att komma dit jag är i dag.

Bomberjacka från Off-White, t-shirt från Acne Studios, jeans och boots från Eytys. Halsband från Yasar Aydin, övriga smycken som tidigare. Foto: Pierre Björk

Silvana om musiken och kändisskapet ...

Hur fann du hiphoppen och vad var det i den genren som lockade dig?

– Min syster och jag kollade ofta på MTV när vi var små, speciellt på programmet Amore som visades efter midnatt. Vi lyssnade på The Fugees och jag drogs alltid till hiphop-delen mer än sången. Jag kände mig ensam som barn, men i den musiken kände jag en gemenskap. Och sen spelade jag basket också, så hiphop passade liksom in. Men jag tror att det främst handlade om budskapen, det har alltid varit viktigt för mig. Budskapen i hiphop är väldigt tydliga och raka, och jag tycker om det. Jag är ganska rak själv, nästan lite väl rak ibland.

Hur ser du på kändisskapet som kommit med att du gör musik?

– Vi är besatta av kändisskap i västvärlden, av människor som är kända för att de är kända. De kallar sig influencers, men influencer av vad? Vad är det du vill säga och ge? Det är det värsta jag vet. Jag kan inte respektera det. Om du har en plattform, hitta då vad du vill säga. Var inte bara nån som ska influera. Det är alldeles för många som är missledda och det skapar en ångest att hela tiden söka kändisskap. Jag vill vara igenkänd för det jag gör och säger. Punkt. Och så känner jag också att det är.

Kvinnor är det vackraste, starkaste och sexigaste som finns

Silvana Imam om modets makt ...

Hur tänker du när du väljer scenkläder, och hur går processen till?

– Scenkläderna är viktiga för mig. Till den här turnén jobbar jag med kostymören Behnaz Aram (som även har stylat Silvana på de här bilderna - reds anm) som syr upp kläder till mig. Jag har spelat upp låtarna för henne och förklarat vad de betyder och så har jag sagt vilka material jag tycker om. Sen är det upp till henne att make it come to life. Budskap är viktigt: förut hade jag "För Sverige i tiden" skrivet på arabiska i ansiktet på scenen, i Kärrtorp hade jag skinnjackan med ett överstruket SD, på ELLE-galan var jag sminkad så som ett barn sminkar sig. Jag gör också egen merchandise och någon som inte håller med om det jag står för har ju inte mina grejer på sig. Så det är ett manifest, och det du har på dig betyder nåt.

Mode kan ju, om man så vill, vara ett komplext ämne, hur förhåller du dig till det?

– Jag har på sätt och vis ett komplicerat förhållande till kläder, för jag gillar märken som Balenciaga, Louis Vuitton och alla de där märkena som kostar en massa pengar. Jag har med mig en t-shirt i dag för 9 000 kronor, till exempel. Det är ju helt sjukt. Det är så fucking dumt men ändå har jag på mig det här.

Silvana har på sig skjorta från Balenciaga/Nathalie Schuterman, lackbyxor från Saint Laurent/Nathalie Schuterman och boots från Calvin Klein. Örhängen från All Blues, halsband och armband från Yasar Aydin, och specialgjorda ringar av Göran Kling för Silvanas album Naturkraft och Helig moder. Foto: Pierre Björk

Silvana om framtiden och friheten ...

Vad skulle Silvana Imam 33 år vilja säga till Silvana Imam 23 år? 

– Ta det lugnt! Det ordnar sig. När jag var 23 hade jag precis kommit hem från New York. Jag hade bott där ett tag och modellat och träffat massa roliga, sjuka människor. Jag var på fest med artister som Jay Z och Mariah Carey och hamnade i en massa roliga sammanhang. Tanken var att jag skulle plugga engelska där, men så blev det inte. Då hade jag ju gått i skolan i tolv år och varit den duktiga elevrådsordföranden. Jag behövde göra nåt annat.

Hur var det att komma hem igen?

– Jag blev lite deppig av det. Men jag pluggade psykologi och engelska här hemma och skulle bli lärare. Så blev det inte, men det ordnade sig ändå.

LÄS OCKSÅ: 7 saker vi kan lära oss av Ruth Bader Ginsburg

På sätt och vis använder du ju väldigt mycket psykologi även i ditt konstnärskap?

– Ja, hela tiden. Jag vill göra mer sånt, bredda mitt konstnärskap med mer föreläsningar och sånt. I april ska jag ha mitt första Ted Talk.

Hur ser ditt konstnärskap ut när du är 55?

– Jag vill att det ska utvecklas och vara brett. Men det där med kvinnor och ålder är helt sjukt. Som kvinna anses du som mest attraktiv mellan 25 och 35. Alltså kvinnor ... Jag börjar typ gråta nu. Kvinnor är Moder jord. Vi föder jorden. Kvinnor är det vackraste, starkaste och sexigaste som finns. Att vi ska behöva gå runt och tänka på våra kroppar och vår ålder är helt sjukt. Allt det där som vi är ett offer för ... Men målet är inte att kvinnor ska ta över jorden. Målet är frihet. The future is female borde vara The future is freedom, för alla. Patriarkatet skadar även pojkar. Målet är inte makt till någon, det är frihet till alla.

Delar av Silvana Imams merchandise:

 

Foto: Pierre Björk

Text: Sofie Zettergren

Styling: Behnaz Aram

Hår & make: Pari Damani

 

LÄS MER:

* Ursula, 52, och Britta, 52, är Balenciagas okända svenska modeller

* Frida Gustavsson har bytt modellyrket mot skådespeleri: ”Läskigt och skönt”

*  7 saker vi kan lära oss av Ruth Bader Ginsburg

Aktuellt just nu