Juristen och författaren Sara Osman är aktuell med sin debutroman, ”Allt vi inte sa”.
Juristen och författaren Sara Osman är aktuell med sin debutroman, ”Allt vi inte sa”. Foto: Calle Stoltz

Sara Osman: ”Var som en mellanchefsman och spela padel i stället för att dammsuga soffan”

Står du också och bakar bullar mitt i natten när vännerna ska kika förbi på fika dagen efter, för det är ju ”så mycket mysigare med hembakat”? Och har det hänt att du har skippat ditt efterlängtade träningspass för att i stället putsa fönster, trots att det faktiskt fortfarande går att se ut genom dem? Jo tack, vi är nog många som känner igen oss i det där beteendet. I en exklusiv krönika för Damernas Värld vill Sara Osman, aktuell med sin debutroman Allt vi inte sa, uppmuntra oss kvinnor att inspireras av männen och börja skarva och ta genvägar i livet lite oftare.

”Jag har inte bakat dem själv”, beklagade sig min nyblivna mamma till vän när hon sköt fram fatet med kanelbullar över köksbordet. ”Men skärp dig nu”, sa jag och fnös, men insåg sekunden efter att jag nog själv skulle kunna fälla samma kommentar (och redan gjort det ett antal gånger). Jag är uppvuxen med skamsna klagomål av just det slaget. ”Köpebröd.” Usch, skämmes, en sådan otillräcklig kvinna som inte har en påse kolasnittar i frysen. 

Vad är det som gör att heltidsarbetande kvinnor trots sina fyrtio timmar ser sig själva som delvisa hemmafruar och ställer kraven därefter? Min mormor var hemmafru. Brödbak var en del av hennes arbetsdag. Min mamma, å andra sidan, bakade bullar, småkakor och tårtor sent inpå nätterna inför våra födelsedagar. Mina föräldrar är skilda i dag och när min pappa ska anordna kalas köper han in allt. På sin höjd slår han igång kaffebryggaren, resten löses externt. Han hivar skamlöst upp en prinsesstårta med den lilla konditoriloggan i choklad på bordet. Han har även periodvis anlitat städhjälp. Över min mammas döda kropp att någon annan skulle städa hennes toalett. Utom på hotell. Men det är ju inte samma sak. För att. Ja. Det är inte samma, okej! 

Över min mammas döda kropp att någon annan skulle städa hennes toalett.

För vems skull håller vi på så här, undrar jag? Vem är det vi vill imponera på? Vems krav är det vi försöker leva upp till? Långt ifrån alla har råd att outsourca hushållsarbetet eller köpa in hela fikabordet, men många kvinnor som har råd väljer ändå att inte göra det, och alldeles för ofta är anledningen en förväntan, vad de tänker att de borde göra. Till den viljestyrda hemmakonditorn – grattis! Jag gillar också att baka. Men sannolikt inte på en fredag klockan 00.42 inför lördagens småbarnsinvasion. Eller den som finner ro i att städa – good for you! Men till de kvinnor som gör det inte för att de vill eller behöver, utan för att de tror att de borde göra det – don’t. 

Ta den enkla vägen om man har råd. Unna sig när det går.

Jag tycker det är dags att vi anammar det (tyvärr främst) manliga beteendet att köpa oss fria när vi kan. Göra det som är skönt. Ta den enkla vägen om man har råd. Unna sig när det går. Var en vit medelålders mellanchefsman och spela padel i stället för att dammsuga soffan. Ta en löprunda i stället för att skrubba duschväggen. Besök en kompis och KÖP EN VETELÄNGD på vägen dit. Eller Delicatobollar. (Dina egna är faktiskt ändå inte lika goda, tyvärr. Varsågod, jag sa vad vi alla tänkte.) Gena så ofta du kan och har råd!

Kanske har jag satt mig på en hög häst och landar i en trave hemstickade mjukisdjur.

Jag har inte barn. Jag hoppas att jag, när den tiden kommer, inte halkar ned i fällan och försöker återskapa mormors (underbara) veckovisa bullbakningsrutiner (med mindre än att jag från hjärtat ser framemot att kavla ut den där degen) medan min man står och gormar i en padelbur. Men säg den som vet vad framtiden har att utvisa. Kanske har jag satt mig på en hög häst och landar i en trave hemstickade mjukisdjur. Måste bara lära mig sticka först.

LÄS OCKSÅ Kulturredaktören tipsar om sommarens bästa böcker 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxig hudvård från Emma S för endast 199 kr. Köp nu!