Artikeln innehåller annonslänkar

Proffsen tipsar om hur du bäst förskönar ditt hem med konst.
Proffsen tipsar om hur du bäst förskönar ditt hem med konst. Foto: MIKAEL LUNDBLAD /The Ode To

Så inreder du med konst – vackrare hem med proffsens knep

Konst kan lyfta ett rum och ge nya dimensioner till såväl alldagliga som lyxiga inredningar. Här är den perfekta guiden till hur du ska tänka när du vill inreda och försköna ditt hem med konst. Det är inte så svårt som du kanske tror!

Kärleken till vackra ting och inspirerande tavlor och föremål är vi många som delar. Men som konst-novis kan det vara svårt att veta var man ska börja. Vilka verk ska man satsa på och hur ska man kombinera dem med varandra?

Konst ska inte kännas svårt och dyrt, utan vara inspirerande och härligt

Helena Carlberg och Anna Lukins, som driver onlinegalleriet The Ode To, har alla tipsen för dig som vill börja samla på och/eller inreda med konst.

– Vi vill att konst inte ska kännas så svårt och dyrt, utan vara inspirerande och härligt. Sänk tröskeln – du måste inte sätta upp en hel tavelvägg på en gång. Bygg ut med en del i taget.  Vi tror att en lekfull attityd är nyckeln, säger Helena.

Anna Lukins och Helena Carlberg driver onlinegalleriet The Ode To. Foto: MIKAEL LUNDBLAD / The Ode To

– Jag och Anna har en passion för konst, inredning och vackra ting, och har alltid lagt mycket tid på att leta efter unika objekt. Men vi tyckte att konstgallerier kändes både dyra och lite skrämmande. Plus att en väldigt stor del av dem främst visar konst av män – trots att en majoritet av dagens konstnärer är kvinnor.

LÄS MER: Hanna Hansdotters konst krossar glasnormerna 

– Därför startade vi vårt eget galleri, med utvalda verk av kvinnliga konstnärer vi älskar. Intresset ökar i takt med att folk tänker mer hållbart. Man vill investera i något som kan älskas länge, och som man kanske sparat pengar till. 

Lys upp ditt hem med färgglad konst i olika former. Foto: MIKAEL LUNDBLAD / The Ode To

Hur ska jag tänka om jag är nybörjare på konst?
– Börja med ett konstverk – vips är du en konstsamlare! Och gå på magkänslan, försök inte köpa ”rätt” konst, utan välj det du gillar. Något som har en färg, form och komposition som du tycker om. Välj gärna något som får dig att tänka till, är det bara vackert blir det kanske inte så intressant – det måste finnas innehåll också.

– Satsa gärna på en skulptur, då slipper du fundera över var på väggen du ska placera konsten, köpa ram, leta borrmaskinen … den är bara att sätta fram och lyfter ett rum direkt. Skulpturala vaser är ett annat bra tips. De kan stå framme jämt – och bara bli ännu vackrare med blommor i.

En skulptur lyfter rummet och är lätt att placera. Foto: MIKAEL LUNDBLAD / MIKAEL LUNDBLAD The Ode To

Är det viktigt att köpa originalverk?
– Det är en särskild känsla i att ”det är bara jag som har den”, att det är mänskliga händer som format ditt konstverk i en digital tid. Det är också värdefullt att stödja konstnärer och unga talanger som kämpar. 

LÄS MER: Designklassiker som håller stilen i hemmet år efter år 

Och om man inte har möjlighet att investera i ett original?
– Då kan man satsa på editioner som görs i upplaga på 5–200 exemplar till en rimlig peng.  Sedan kan man mixa det med vintage, kanske något från konstskolornas marknader och massproducerade posters eller prydnadsföremål. Det är blandningen som är intressant!

– Mitt tips är att spara till ögongodiset och fylla ut med sådant som känns inspirerande just nu. Precis som med din garderob!

Damernas Värld erbjuder i samarbete med NOA Gallery numrerade och signerade konstverk skapade av kända illustratörer. För mer info och köp – klicka på bilden (länk till NOA Gallery). Foto: JENS BERGSTRAND / JENS BERGSTRAND

Tänk så här när du köper konst

1. Välj ett första konstverk eller objekt så är du redan i gång.

2. Konst är värd investeringen – den flyttar med från hem till hem, medan annat byts ut.

LÄS MER: Nu kan du köpa exklusiva modeillustrationer från Damernas Värld 

3. Köp originalverk: fantastiskt att veta att det bara finns en enda, och har en charmig imperfektion som maskiner inte kan åstadkomma.

4. För en mindre peng kan du få ett limiterat tryck. Se till att det är signerat av konstnären och numrerat.

Låt konsten flytta in i varje vrå! Foto: MIKAEL LUNDBLAD / The Ode To

Inred med konst

1. Tänk på gyllene snittet när du hänger konst på vägg: Att hänga tavlan snett över soffan/sängen gör det lite mer intressant.

2. Balansera storleken. Häng en mindre tavla bredvid en större.

3. Häng konsten lågt, så att konsten blir en del av möblemanget.

4. Köp skulpturer – absolut enklaste sättet att lyfta ett rum. Ingen installation, bara att ställa fram.

5. Ha tredimensionellt på väggen, det blir genast mer intressant: en väggskulptur eller en tavla i textil eller trä.

Se vaser som skulpturer – satsa på sådana som är vackra även när de är tomma

6. Se vaser som skulpturer – satsa på sådana som är vackra även när de är tomma.

LÄS MER: Konstnären Elin Krönström skapar kvinnokonst exklusivt för Damernas Världs läsare! 

7. Luta konsten mot väggen: tavlan kan stå på bokhyllan, en stol – eller på golvet. Snabbaste sättet att få upp något vackert.

8. Bygg upp din konst successivt och sätt upp en i taget. Spara inte till en tavelvägg eller vänta på att du vet exakt hur allt ska hänga. Det måste inte vara perfekt från start.

9. Hitta nya platser för konst, som köket och badrummet. Eller luta en tavla på en hylla i bokhyllan.

I samband med Damernas Världs 80-årsjubileum har konstnären Elin Krönström skapat ljuvliga illustrationer. För mer info och köp – klicka på bilden (länk till NOA Gallery). Foto: Jonna Bergh / Damernas Värld

Så bygger du ett fint stilleben

• Blanda olika höjder, material och färger, det ger fin dynamik. 

• Ha ett udda antal – det blir mer harmoniskt för ögat

• Det blir oftast finare med många saker, bara två objekt kan kännas lite platt.

• Gör det inte för perfekt och centrerat – en gruppering på sidan är mer intressant än en vas i mitten av ett bord.

• Mixa med annat du tycker om: vackra böcker, mormors ljusstake eller en loppisvas.

Bygg ett vackert stilleben genom att blanda olika höjder och material. Foto: MIKAEL LUNDBLAD / The Ode To

Här hittar du mer inredningskonst till ditt hem

Originalmålning av Dana Ingesson 

 

Akvarellmålning av Dana Ingesson Foto: NOA Gallery

Det är en speciell känsla att äga ett originalverk, veta att du är ensam i världen om det. Som den här akvarellmålningen, In that great morning, av Dana Ingesson. Mer info och köp här (länk till NOA Gallery) 

Skulptural vas från House Doctor

Vas Dot från House Doctor.

Vasen Dot från House Doctor finns i flera storlekar och lyfter rummet även utan blommor i. Mer info och köp här (länk till Reforma Stockholm). 

Grapelampa i munblåst glas

Lampa i munblåst glas. Foto: Solhem Inredning

Lys upp ditt hem med en kostfärdig Grapelampa/Cluster lamp av klart glas som munblåsts i en glasverkstad i Damaskus. Glasdropparna belyses från mitten eller underifrån och ger ett fint sken. Mer info och köp här (länk till Solhem Inredning). 

Illustration av Elin Krönström

Free – illustration av designern och illustratören Elin Krönström. Foto: Cornelia Nordström

Free är en illustration av designern och illustratören Elin Krönström. I samband med Damernas Världs 80-årsjubileum har Elin skapat åtta ljuvliga illustrationer som var och en symboliserar varje decennium av Damernas Världs historia. Mer info och köp här (länk till NOA Gallery).

Keramikskulptur av Julia Schiller Harvey

Keramikskulptur av Julia Schiller Harvey. Foto: Solhem Inredning

Havsaborre i rakubränd keramik av Julia Schiller Harvey. Varje havsborre är unik och har stämpel med konstnärens namn. Äkta svenskt konsthantverk. Mer info och köp här (länk till Solhem Inredning). 

Skulptural vas från ByOn

Skulptural vas från ByOn. Foto: Ellos

Porslinsvas med vackert kvinnliga former. Funkar lika bra som skulptur som kärl för blommor eller annat vackert. Mer info och köp här (länk till Ellos). 

Konstfull spegel, Oscar & Clothilde

Konstfull spegel från Oscar & Clothilde

Låt vardagsföremål och dekorationer bli en konstinstallation i sig. Spegel Abstrakt med små hopsatta rektangulära speglar reflekterar ljuset på ett vackert sätt och blir ett iögonfallande blickfång på väggen. Mer info och köp här (länk till Oscar & Clothilde).  

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxigt kit från Clarins. Köp nu!