Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Damernas Värld i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Foto: Andreas Larsson

Rebecca Ferguson – från "Nya tider" till storfilmer i Hollywood

Rebecca Ferguson slog igenom i "Nya tider" och har spelat mot Tom Cruise i "Mission impossible". Privat bor hon i lilla Simrishamn med sonen Isac. Nu är den svenska skådespelaren bioaktuell som näktergalen Jenny Lind i den gigantiska Hollywoodproduktionen "The greatest showman". Damernas Värld träffade henne i Los Angeles.

Man brukar säga att det är viktigt att "utmana sig själv". Att vi människor mår bra av att gå utanför vår trygghetszon, testa våra gränser och göra sådant som vi egentligen är livrädda för att göra – det kan vara att gå ut och äta själva på restaurang eller hålla en spindel i handen. Det sägs att vi växer som människor av att göra saker som vi inte tror att vi ska klara av.

REBECCA FERGUSON

ÅLDER: 34 år.

GÖR: Skådespelare.

BOR: I Simrishamn och London.

FAMILJ: Sonen Isac, 10 år.

BAKGRUND: Slog igenom i den svenska såpan Nya tider när hon var 15 år. Efter flera år av ströroller fick hon huvudrollen i den brittiska tv-serien The white queen, vilket gav henne en Golden globe-nominering. Efter det har karriären rullat på med den ena bra rollen efter den andra.

AKTUELL: Som den svenska operastjärnan Jenny Lind i musikalfilmen The greatest showman, med biopremiär 25 december.

Om det är sant måste Rebecca Ferguson ha växt flera meter de senaste åren, för den svenska skådespelaren har börjat få rejäl rutin på det här att utmana sig själv och sina rädslor, speciellt när hon arbetar. En av de riktigt stora nagelbitarna var när hon för några år sedan var tvungen att hoppa från taket på operahuset i Wien, Wiener Staatsoper, i den actionspäckade Tom Cruise-frontade filmen Mission: impossible - rogue nation. Där spelar hon den stenhårda före detta MI6-agenten Ilsa Faust (en roll som hon snart repriserar, mer om det lite senare). Trots sin höjdrädsla och övertygelsen om att hon aldrig skulle klara av det kastade hon sig ut.

Det finns en liten del av mig som undrar varför de inte förföljer mig. Är jag inte intressant nog?

Men enligt henne själv var det nästan så att den händelsen bleknade när hon fick rollen som den svenska operasångaren Jenny Lind i musikalfilmen The greatest showman, som går upp på svenska biografer på juldagen. Sparka, slåss och hoppa från hustak var nämligen ingenting i jämförelse med skräcken att behöva sjunga på en stor scen, inför publik, medan kamerorna rullade.

– Det var ett av de mest nervösa ögonblicken i mitt liv. Jenny Lind var en näktergal, med en fantastisk röst. En nationalskatt. För mig känns det som tur i oturen att så många av hennes gamla inspelningar har försvunnit under åren. Ingen kan avgöra huruvida jag gjorde ett bra jobb eller inte när jag försökte efterlikna hennes röst, säger Rebecca och ler lite snett åt minnet.

LÄS OCKSÅ: Våra bästa filmtips för 2018

Spelar mot Hugh Jackman och Michelle Williams i "The greatest showman"

När Rebecca fick rollen som Jenny Lind i den verklighetsbaserade filmen – som har Hugh Jackman och Michelle Williams i huvudrollerna – fick hon omedelbart panik. Hon hade visserligen gått i skolan i Adolf Fredriks musikklasser i Stockholm under uppväxten, men kände ändå att hon långt ifrån hade tillräckligt med musikalisk begåvning för att kunna sjunga i en musikalfilm. Men när filmens producenter förslog att någon annan skulle stå för rösten, och att hon bara behövde mima, andas och röra sig som en sångare, var det ändå något som kändes fel.

Jag är fortfarande samma person som innan jag hamnade i strålkastarljuset.

– Jag bestämde mig för att om jag skulle göra det ville jag göra det på rätt sätt. Om jag skulle spela Jenny Lind skulle jag sjunga själv. Jag kontaktade en fantastisk musiker som jag känner och bad henne att hjälpa mig. Även om de inte använde det i själva filmen ville jag sjunga live inför publiken. Och det var det mest skrämmande jag någonsin har gjort.

Bekämpade bad guys med Tom Cruise i "Mission: impossible"

Efter filmer som nämnda Misson: impossible, filmatiseringen av boksuccén Kvinnan på tåget, sci fi-filmen Life och thrillern Snömannen känns det lite otippat att se Rebecca Ferguson i en musikal. Men det är så hon gillar att jobba, med olika typer av filmer inom helt olika genrer. De senaste åren har hon gjort det mesta: bekämpat bad guys ihop med Tom Cruise, spelat in feelgoodfilm med Meryl Streep och Hugh Grant och varit ute i rymden med Jake Gyllenhaal och Ryan Reynolds. För i slutändan är det ändå alltid själva filmen som lockar, inte en speciell genre. Så det faktum att Rebecca aldrig riktigt har "förstått grejen med musikaler" var inte så viktigt när hon fick en förfrågan om rollen i The greatest showman.

– Jag har alltid tyckt att musikaler är lite ... vad säger man ... påträngande? Påtryckande, säger hon i ett försök att sätta ord på det hon känner.

Rebecca Ferguson begår musikaldebut som Jenny Lind i "The greatest showman". Foto: Andreas Larsson

– Min första tanke var att tacka nej, men jag insåg rätt snabbt vilken fin miljö man hamnar i med musiker, dansare och skådespelare som samarbetar. Ibland kan det finnas en rivalitet mellan skådespelare, men det kom inte ens i närheten av något sådant under den här inspelningen.

När regissören till The greatest showman, Michael Gracey, visade Rebecca ett videomontage över hur filmens scenbyggen och miljöer skulle se ut blev hon övertygad om att hon skulle tacka ja. Filmen, som är baserad på den kände amerikanske underhållningsentreprenören, freakshow-grundaren och konsertarrangören PT Barnums liv, utspelar sig delvis på en cirkus, även det något Rebecca har väldigt blandade känslor inför i verkliga livet.

– Det finns så många olika varianter på cirkusar. Jag ställer mig verkligen inte bakom någon typ av cirkus som involverar djur. Och clowner är sjukt läskiga. Däremot är jag otroligt fascinerad av till exempel Cirque du soleil.

– Men kulisserna och inspelningsplatserna var helt fantastiska, med scenen, cirkusen, den skäggiga damen och akrobaterna.

Rebecca Ferguson bor i Simrishamn

Rebecca Ferguson växte upp i Vasastan i Stockholm, med en svensk pappa och en brittisk mamma, men bor sedan tio år tillbaka på Österlen i Skåne. Efter flera år då karriären gått trögt kände hon att hon behövde miljöombyte. Hon beslöt sig för att flytta från storstaden till betydligt lugnare Simrishamn, efter att ha varit i området under en tv-inspelning.

På röda mattan spelar du en roll, en version av dig själv, framför kamerorna.

I dag, när hon allt som oftast blir intervjuad av internationella medier, brukar hon referera till Simrishamn som "fiskebyn". I och för sig har hon inte haft tid att vara hemma på den vackra skånska östkusten speciellt mycket sedan de internationella rollerna började ramla in, en efter en. Det är i stället i sitt andra hem, i London, som Rebecca har tillbringat mest tid de senaste åren.

– Med undantag för The greatest showman och Kvinnan på tåget, som vi spelade in i New York, har jag alltid jobbat i London. Jag försöker jobba fyra, fem månader i England och sen vara hemma lika länge, men det är inte alltid som det går.

Har sonen Isac med Ludwig Hallberg

Att packa och flytta till Los Angeles har hon dock aldrig känt något behov av. Dels för att hon vill kunna vara hemma i Sverige med sin son, Isac, så mycket som möjligt, dels för att hon kan vara relativt anonym även i London.

– Jag kan bokstavligt talat promenera överallt. Ingen känner igen mig, och jag antar att det är lite av en gåva för jag kan tänka mig in i stressen av att hela tiden ha paparazzi efter sig. Jag är verkligen lyckligt lottad som kan röra mig relativt fritt. Sedan finns det ju en liten del av mig som undrar varför de inte förföljer mig. Är jag inte intressant nog?

Hon skrattar när hon kommer på sig själv med den personliga kommentaren, men hon har inga problem att bjuda på sådant. Drivkraften i Rebecca Fergusons liv är trots allt inte att sträva efter uppmärksamhet, utan snarare att leva en smula i skymundan. För henne räcker det att lysa i karriären.

– Jag tror att det handlar om hur jag lever mitt liv. Jag går inte ut, jag gör ingenting galet och är väldigt lågmäld. Det passar mig bättre när jag kan gå runt utan en massa uppmärksamhet. I Paris blir jag däremot igenkänd ... Och på Maldiverna, märkligt nog.

Man kan förstå varför Simrishamn passar henne bra efter intensiva jobbperioder med tidiga morgnar, sena kvällar och att ständigt prestera på högsta nivå. Hemma i Skåne kan hon jogga längs med stranden och dra i gång olika projekt i hemmet. Hon restaurerar och bygger om, och berättar att hon älskar projekt där hon får vara kreativ och skapa. Och hon gillar att det är långt mellan de röda mattornas glamourösa yta och den mer jordnära vardagen i en småstad med 6 000 invånare.

– Jag är fortfarande samma person som jag var innan jag hamnade i strålkastarljuset. Men okej, min klädstil har nog hoppat upp några snäpp, och i dag är jag lite mer medveten om vad jag har på mig, säger hon, och lägger till:

– Men på röda mattan spelar du en roll, en version av dig själv, framför kamerorna. Jag kan välja att gömma mig bakom kläderna och makeupen.

I tidigare intervjuer har Rebecca berättat om att det tog henne lång tid att känna sig bekväm med röda mattan-kulturen, att klä upp sig och förväntas veta märket på de kläder som hon hade på sig just den dagen. Men precis som med så mycket annat har hon lärt sig snabbt, och även om hon kanske inte direkt älskar att glida fram på galapremiärer har hon vant sig. Och hennes intresse för vad hon har på sig har som sagt ökat. När vi ses är det en varm höstdag i Los Angeles, och hon ångrar bittert att hon lät sin stylist övertyga henne att ha på sig svarta skinnbyxor, som för den som undrar är från Frame. Till de alltför varma byxorna bär hon en svart, stickad tröja från Antonio Berardi och höga klackar som får hennes slanka figur att torna upp sig ytterligare några centimeter över marken.

Jag är inte särskilt organiserad när det gäller mig själv, men när det handlar om min son, då har jag full koll.

Nästa gång vi ser Rebecca på vita duken är hon tillbaka som den skarpskjutande Ilsa Faust – som på tal om kläder slåss imponerande bra i höga klackar och långklänning – i den sjätte Mission: impossible-filmen. Som vanligt när det gäller stora Hollywoodproduktioner omgärdas filmen av mycket sekretess, men enligt filmdatabasen IMDB håller den på att spelas in just nu och förväntas ha premiär i slutet av sommaren 2018. Men innan Rebecca Ferguson tar sig an något mer jobb ska hon få åka hem till sin "fiskeby" för att hänga med sonen Isac, vars pappa Ludwig Hallberg hon separerade ifrån 2015.

– Jag är inte särskilt organiserad när det gäller mig själv och glömmer hela tiden bort grejer. Jag ställer saker i kylen som inte borde vara i kylen, för jag har tankarna på annat håll eller studerar människor och min omgivning. Sånt som hjälper mig med mitt skådespeleri. Men när det handlar om min son, då har jag full koll. Jag försöker att alltid veta vad han behöver i skolan, vara där som läxhjälp och så vidare.

Och julen då, hur planerar hon att fira den?

– Jag vet att många pratar om paniken kring jul och dramat som följer på grund av det. I min familj har det alltid varit väldigt avslappnat, så mina tankar kring julen är bara fantastiska. Vi har traditioner där vi vet vem som gör vad och när det sker. Jag är ansvarig för köttbullarna, min mamma gör julskinkan och vid tretiden är det dags för Kalle Ankas jul och då är allt prat förbjudet. Du får sjunga med, så länge du inte sjunger högre än volymen på tv:n. Jag älskar det. Och jag älskar julen!