Artikeln innehåller annonslänkar

Tina Thörner är aktuell med självbiografin ”Livet i hundraåttio”
Tina Thörner är aktuell med självbiografin ”Livet i hundraåttio” Foto: Karin Törnblom/TT / TT NYHETSBYRÅN

Rally-ikonen Tina Thörner: ”Jag har kämpat för att få leva som jag vill”

Tina Thörner har spenderat en stor del av sitt liv som kartläsare i snabba rallybilar, och susat fram i svindlande hastigheter genom spännande landskap över hela jorden. Men resan har pågått även på andra plan, med en ständig kamp mot fördomar och folks åsikter. I dag kan Tina dock med säkerhet säga att även den krokiga vägen genom livet kan vara den rätta, och med en exklusiv krönika för Damernas Värld vill hon uppmuntra dig att följa din egen väg, även om den inte ser spikrak ut.

När man sett döden i vitögat mer än en gång är det en naturlig reaktion att se varje dag som en gåva. För mig har den känslan stärkts efter varje traumatisk upplevelse: i bilar under vatten, i bilar som brinner, i bilar som i 180 kilometer i timmen slungas rakt in i skogen, och inte minst när dödsbud kommit som handlat om nära vänner som gått bort alldeles för tidigt. 

Samtidigt har livet gett mig stunder av lycka, och ständiga kickar som gjort vardagen fartfylld och underbar. Trots att jag ibland känt att det skulle vara skönt att få gå upp i rök. 

Kanske är det svåraste att hantera när känslorna kidnappar det sunda förnuftet. Ofta har jag klarat kriser genom att låta bli att säga det första som dyker upp i huvudet. Hellre då gå ut i öknen eller skogen eller var jag nu befunnit mig, skrika ut det, ta djupa andetag, gå tillbaka och lösa problemet om det är möjligt. Är problemet olösligt? Acceptera det och gå vidare. Det är en klyscha som är värd att upprepa: Livet är för kort för att älta.

Livet är för kort för att älta.

Jag har i 55 år kört ett livsrally som har kantats av andras åsikter. Jag har dömts både av dem som varit en del av min uppväxt och dem som klivit in i min värld under resans gång – alltid med mycket tyckande, men inte alltid lika mycket tänkande. Jag har fått höra att det skulle underlätta om jag var si eller så, satsat på högskoleutbildning för att tas på allvar och valt ett annat yrke så att jag inte skulle gå miste om chansen att få barn. Men med ålder kommer erfarenhet och tryggheten att stå upp för den man är, med sina fel och brister. Genom åren har jag upptäckt hur enkel tillvaron blir om jag bara är mig själv. Allt annat är, i detta korta jordeliv, slöseri med kraft och tid.

Jag har stått på mig och åstadkommit förändring.

Jag har kämpat, tagit ansvar, utmanat och härdat ut för att få leva som jag vill. Samtidigt har de vägar jag valt för att klara utmaningar skapat nya möjligheter för kommande generationer i olika delar av världen. Tampaxhållaren i rallybilen kanske inte är en av världens främsta uppfinningar, men jag ser hur mitt arbete med kvinnors rättigheter får genomslag i Afrika och Mellanöstern, och det är en fantastisk känsla. 

LÄS ÄVEN Christine Meltzer: ”Jag är bra på att tacka ja”

Tina Thörner har skrivit självbiografin Livet i hundraåttio.

Mer info och köp här (länk till Bokus) 

Hur jag har valt att navigera, ta beslut och agera har format mitt liv till vad det är i dag. Jag har stått på mig och åstadkommit förändring inom motorsporten och världen som omger den. Nu vill jag fortsätta att sprida livskraft, acceptans för olikheter och skapa möjligheter för så många som möjligt. Jag vill motivera fler kvinnor att våga följa den inre kartan och visa sin omgivning att tyckande och dömande sällan blir det som gör att man känner sig framgångsrik i livet. Hejarop när man väljer ovanligt ”kurviga” livsvägar ger så mycket mer kraft att lyckas.

Nedräkningen sker varje dag så möt dig själv med villkorslös kärlek och lev varje dag fullt ut.

 

LÄS MER: TV4:s Jenny Alversjö om livet efter sin stroke: ”Inget är viktigt förutom att vi lever”.  

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + solskydd & necessär för endast 199 kr. Köp nu!