DV:s medarbetare Rafaela Stålbalk Klose vill slå ett slag för åldersöverskridande vänskaper.
DV:s medarbetare Rafaela Stålbalk Klose vill slå ett slag för åldersöverskridande vänskaper. Foto: Damernas Värld

Rafaela Stålbalk Klose: ”Att ha äldre och yngre vänner har gett mig så mycket”

I Sverige är vi generellt ganska fixerade vid ålder, och de flesta av oss tenderar att umgås med människor som är ungefär som vi själva, både vad det gäller intressen, bakgrund och ålder. Men så behöver det ju verkligen inte vara, för gamla vanor går ju faktiskt att bryta. Frilansjournalisten och DV-medarbetaren Rafaela Stålbalk Klose är själv i 30-årsåldern men hennes vänner, de är i alla möjliga åldrar. Exklusivt för Damernas Värld har Rafaela skrivit en inspirerande och varm krönika om hur mycket större och rikare livet kan bli om vi har vänner som är både betydligt äldre och betydligt yngre än oss själva.

Åldersöverskridande vänskaper har alltid varit en självklar del av mitt liv. I Brasilien, där jag har min släkt, är det inte ovanligt att familjer lever tillsammans över generationsgränserna. Det är kanske därför det är helt naturligt att ha vänner som är 10, 15, 30 år yngre eller äldre än en själv. 

När jag som tonåring besökte släkten i Rio de Janeiro älskade jag att mitt kompisgäng bestod av allt från 12-åringar till 40-någonting-åringar. Vi brukade gå till vårt lokala danshak och dansa samba och dricka Fanta. För oss som var yngre kändes det både coolt och tryggt att ha med äldre vänner. I utbyte lärde vi 40-någonting-åringarna de senaste danserna.

I Sverige kan jag sakna den där öppna inställningen när det gäller vänskaper. Samtidigt förstår jag att det är naturligt att vi människor graviterar mot folk som påminner om oss själva. Vi dras till folk med liknande utseende, social status och ålder. Oftast väljer vi nog nya vänner utifrån bekvämlighet. Men om vi i stället skulle utgå från våra intressen när vi valde nya vänner är jag säker på att det skulle dyka upp personer i olika åldrar från olika hörn av världen i vår filterbubbla. 

Min 70-åriga vän Maxette delade sina livserfarenheter med mig när jag grubblade över en pojkvän.

Att ha vänner i olika åldrar har berikat mitt liv och mitt sätt att se på världen. Mina vänner är en viktig del av vem jag är. Jag har fått med mig ovärderlig kunskap som jag inte hade fått av mina jämnåriga vänner. Min 70-åriga vän Maxette, som nyligen gick bort, delade sina livserfarenheter med mig när jag grubblade över en pojkvän. Hon var tydlig med att det finns risker i kärlek och att jag måste våga ta dem. När jag tre år senare gifte mig med pojkvännen, påminde hon om vikten av att våga ta risker. För övrigt var Maxette en stor förespråkare för skrattets makt och hennes hjärtliga skratt lämnade ingen oberörd. 

Roligast har vi när vi cruisar i min bil och skriksjunger till Beyoncé-låtar

Genom ett mentorskapsprogram träffade jag min 17-åriga vän Precious som påminde mig om vad det innebär att vara tonåring. Förutom att hon pratar flytande italienska, yoruba, engelska och skånska, är hon både målmedveten och cool. Vi brukar gå bio, fika och prata om livet. Men roligast har vi när vi cruisar i min bil och skriksjunger till Beyoncé-låtar. 75-årige Per, som är kalmarit precis som jag, och jag träffades genom ett jobbprojekt för ett par år sedan. Vi mejlar varandra med jämna mellanrum för att berätta vad vi har för oss eller om vi sett eller läst något som vi tror att den andra kan vara intresserad av. 

Jag vill slå ett slag för åldersöverskridande vänskaper, för mina yngre och äldre vänner lär mig så mycket. Om sig själva, om mig och om världen. Att ha vänner i alla åldrar hjälper mig att förena alla delar av mig själv. De hjälper mig att komma ihåg vem jag var, vem jag är och vem jag kan bli. 

LÄS MER: Caitlin Morans bästa tips för medelåldern (innefattar sex och yoga bland annat!) 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + solskydd & necessär för endast 199 kr. Köp nu!