Foto: Noah Agemo

Oskar Linnros: "Jag mår väldigt dåligt av negativa recensioner"

Oskar Linnros, vars största hit Från och med du har streamats över 41 miljoner gånger på Spotify, är tillbaka med besked. Vi pratar musik, sociala medier och stora scener med artisten som ser fram emot sin bästa sommar hittills.
Just nu känner jag att jag kan göra precis vad jag vill – det värsta som kan hända är att ingen bryr sig.

Vi sitter i Oskar Linnros studio på Södermalm i Stockholm, omringade av instrument, teknik, guldskivor och priser. Sundbybergssonen som rappat om "det långa landet falukorv" och toppat listorna med sin skönsång i Från och med du är tillbaka med ett helt nytt sound. Den stämningsfulla Psalm för skolgårdar var hans första egna låt på fyra år, och ytterligare fyra låtar släpptes 12 maj.

Vad har inspirerat din nya musik?

När jag började rappa var jag intresserad av att göra något ingen annan gjorde. Jag har alltid velat göra något som är ohippt, och prövat olika genrer. Nu ville jag verkligen skapa något som hade ett syfte, som Psalm för skolgårdar. Den tar mig tillbaka till skoltiden, till en faktiskt fysisk plats.

Hur hade du det i skolan?

– Jag tyckte att det var astråkigt att gå i skolan, att någon bestämde vad man skulle göra när man hade en massa spring i benen. Men även om jag gick i skolor i socialt utsatta områden var de nybyggda och hade svinbra lärare. Jag kunde inte haft det bättre.

Tror du att det är svårare att vara ung i dag?

– Ja. Jag får känslan av att det är väldigt stressigt att vara ung, framför allt ung tjej, i dag. Jag har två systerdöttrar, och jag ser att de har en helt annan verklighet att ta ställning till än vad killar har.

Vill du ha barn?

– Jo, men mina föräldrar fick barn väldigt sent, så jag har inte känt någon stress att bilda familj.

[adSpace placement="manual"]

Hur definierar man ditt sound?

– Alla låtar jag gjort de senaste åren skiljer sig väldigt mycket från varandra. Den röda tråden är nog att det inte finns någon röd tråd. Om folk vill lyssna på en av låtarna men skiter i de andra är det helt okej.

Vad föredrar du, studion eller scenen?

– Allt har sin charm. Om den här sommaren blir vad jag vill att den ska bli, och om de idéer som finns utförs, kommer det att bli fantastiskt att stå på scen och göra en riktig festivalturné.

Du slog ju igenom i en duo, hur är det att vara själv?

– Att gå solo handlade mycket om att isolera mig. De senaste åren har det kommit in så otroligt mycket bra folk i mitt liv. Jag har ett ekosystem av folk som jag har stöttat som artister och musiker, nu stöttar de mig tillbaka. Även om jag gör min musik isolerad i studion är livet utanför fyllt av bra människor.

Är du rädd för att misslyckas?

– Just nu känner jag att jag kan göra precis vad jag vill - det värsta som kan hända är att ingen bryr sig. Att Kendrick Lamar (amerikansk rappare) kan ligga etta på Billboardlistan med låtar som egentligen är något slags ljudkonst är inspirerande, det är inspirerande tider.

Efter fyra år borta från rampljuset ser Oskar Linnros fram emot att turnera i Sverige i sommar. Foto: Noah Agemo. Foto: Abraham Engelmark

Är du en kontrollmänniska?

– Min tjej bestämmer det mesta av vad vi gör, jag hakar på det mina kompisar vill göra... men när det kommer till musik vet jag att min inblandning i varje detalj ger ett bättre resultat. Full kontroll gör att man blir tydligare som artist, tror jag.

Kommer du någonsin att rappa igen?

– Jag var tvungen att inte rappa för att lära mig att bli en okej sångare. Mitt mål är att använda mig av hela min karriär, och bakgrund. Som när du hittar ett plagg i garderoben från när du var 15 år och kombinerar det med plaggen du använder nu. Det blir något nytt, och bra, av det.

Använder du sociala medier?

– Jag har gjort en grej av att inte uttrycka mig alls i sociala medier, men nu har jag skaffat Instagram. Jag är väldigt analog annars. Det finns en lyx som många skulle ha råd med, och det är att inte veta vad alla andra tänker och gör hela tiden. Det är gratis!

Läser du dina recensioner?

– Jag mår väldigt dåligt av negativa recensioner, en dålig recension slår lika hårt som tio bra. Jag undviker dem gärna, om jag kan.

Vilket är det bästa rådet du har fått?

– Slappna av.

Vad har vi att se fram emot från dig i år?

– Jag tänker släppa mycket musik, och jag kommer att spela i större sammanhang än jag har spelat i tidigare i min karriär.

Vad gör du om tio år?

– Jag vill hugga ut min egen plats på Sveriges kulturscen, där jag kan få göra en massa spännande saker. Det skulle kunna vara att hålla på med musikutbildning, att få prata mer om samhället och att ljudlägga saker. Jag hoppas att mitt träd får många grenar. Om det slutar med att jag "bara" är en artist som får spela på roliga festivaler är det också bra.

Hur vill du bli ihågkommen?

– Som den där killen som kom in på hemmafesten och gick in på de djupa sakerna lite för snabbt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxig hudvård från Emma S för endast 199 kr. Köp nu!