Foto: Olof Söderén

Odla i lägenhet – så lyckas du i fönstret och på balkongen

Du behöver inte bo på en gård på landet för att odla egen mat och blommor – den nya boken "Spenat i stan" visar hur du lyckas med stadsodling.

Har du en odlingslott? En balkong? Ett fönster? Oavsett omständigheter går det att odla någonting – fråga bara 

Anna Rökaeus och Olof Söderén. Paret bloggar och har en podcast om odling, och har nu skrivit en bok för att lära oss om urban odling – och vad man kan laga för mat med sin skörd.

Varför borde vi odla mer?

– Om man odlar ekologiskt med jord och gödsel från sin närhet kan det vara ett hållbart sätt att producera mat. Man lär sig även att handla efter säsong. Så är det ju väldigt roligt att följa sin mat från frö till bord också.

Vad är ett bra nybörjarsteg?

– Börja med något lätt som bondbönor, jordärtskockor eller vitlök. Det är roligt att lyckas bli helt självförsörjande på några grödor. Och lär dig hur du tar hand om jorden - det är nyckeln till att lyckas. Jordförbättra med organiskt material som löv och gräsklipp.

Boken "Spenat i stan" finns i butik nu.

Vad kan man odla i en lägenhet?

– Till exempel tomater, chili och många kryddörter går att odla i fönster. På en balkong kan man ha allt från sallat till små fruktträd. Och det är inte bara under de varmare månaderna som du kan odla på balkongen – grönkål och purjolök klarar till exempel temperaturer ner till minus 18 grader. Men tänk också på att det finns ytor utanför hemmet. Det är varken dyrt eller svårt att få tag i en odlingslott. Man kan även vara med i så kallade tillsammansodlingar, vilket kan vara toppen om man reser mycket.

Egna tomater smakar bäst!

Lär dig knepen som solvarma, saftiga och söta tomater hela sommaren

Vi odlar på växthus, på altan, i kruka och på friland.

En kurs på nätet med 15 avsnitt. Gå den när du vill och var du vill!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxigt kit från Clarins för endast 199 kr. Köp nu!