Foto: Carl Thorborg/Söderbergagentur

Miss Li: "Jag ramlade nedför trappan på Kanye Wests fest”

Borta är sextiotalsklänningarna och den mjuka pianopopen – här är Miss Li 2.0 med nytt album, ny stil och ett helt nytt sound. Efter ett lika förödande som lyckosamt fall nedför en krogtrappa, några vändor till Los Angeles och ett möte med Rihanna är Linda Carlsson redo att inta rollen som Miss Li igen.

Linda " Miss Li" Carlsson hade turnerat konstant i ett och ett halvt år för utsålda hus, med en lika enad som hyllande kritikerkår i ryggen. Efter hennes uppmärksammade medverkan i succéprogrammet Så mycket bättre ville alla ha en bit av Borlängetjejen som sjöng skön sextiotalspop i blommiga klänningar och hatt.

Det var bara en spelning kvar på turnén 2014 – Storsjöyran i Östersund. Den spelningen skulle också visa sig bli början på två års tystnad från Miss Li. Recensionen i lokaltidningen dagen efter festivalen var en ren och skär sågning, och tidningen hade dessutom Miss Li på löpsedeln.

Jag har lovat mig själv att aldrig bli en diva, och det var skönt att känna att jag har hållit det löftet.

– Jag bara grät! Jag minns att jag inte ville gå på flyget dagen efter, för det kändes som att alla tittade på mig och tyckte att jag var värdelös. Det var så hemskt, för jag hade tänkt att vi skulle ha en fin turnéavslutning och sitta på en äng i sommarnatten och fira, och i stället låg jag i sängen och grät, minns hon och skrattar lite förläget åt minnet så här i efterhand.

Men det var inte bara en dålig recension som fick Linda Carlsson att omvärdera, backa några steg från rampljuset och kippa efter andan på säkert avstånd från scenen i några år. Mer om det lite senare i intervjun. För just nu sitter hon framför mig och sminkas inför plåtningen och ser ut som hälsan själv. Hon är pratsam och vänlig, men det märks också att hon balanserar mer medvetet på gränsen mellan personlig och privat än hon gjorde när vi möttes för några år sedan.

Miss Lis senaste singel Bonfire är hennes mest spelade hittills. Foto: Carl Thorborg/Söderbergagentur

Singeln Bonfire en succé

Första singeln från nya skivan, Bonfire, har spelats mer än någon annan låt signerad Miss Li, och ledsjukdomen som nästan knäckte karriären har hon fått bukt med. Det doftar storstilad comeback, men de två år som har passerat har knappast varit en paus för henne – i stället har hon jobbat hårdare än någonsin.

– Jag har satt mitt ego på prov och skrivit mycket till andra artister. Och det var otroligt skönt att upptäcka att jag tycker om att lyfta fram andra. Det visste jag inte. Tänk om jag skulle bli girig och vilja ha alla bra låtar själv! Men så blev det inte. Jag har lovat mig själv att aldrig bli en diva, och det var skönt att känna att jag har hållit det löftet.

Det känns som att jag har växt och har mer kött på benen i dag.

Du kanske minns det åtta meter långa släpet på Mariettes klänning i Melodifestivalen 2015? Det var Miss Li som stod bakom såväl klänningen som låten. Framträdandet blev början på en resa som skulle ta henne hela vägen till Los Angeles – och i det långa loppet till Rihanna.

– Jag blev tillfrågad om att åka på en camp i Los Angeles och skriva låtar till andra artister. Det går till så att de samlar flera gäng musiker i en studio och hoppas att någon av sammansättningarna ska skapa magi. Jag hade aldrig gjort det förut, så jag hade ingen aning om vad som väntade mig när jag kom till LA, berättar hon.

 

LÄS OCKSÅ: Svenskorna gör succé i Los Angeles – läs om deras vardag, jobb & lyxliv

 

Vad som hände var att Miss Li skapade magi, och den musikaliska magin tog sig nästan in på Rihannas kommande skiva.

– Vi träffade Rihannas bästa kompis i LA, och hon sa åt oss att vi måste komma till deras camp dagen efter och skriva låtar till Rihannas nya skiva. Vår låt gick faktiskt hela vägen fram, och ända till för några månader sedan trodde vi att den skulle vara med på nya skivan.

[adSpace placement="manual"]

Nu blev det inte så. Låten är låst till Rihanna ännu ett tag till, och blir den inte en del av något av hennes kommande projekt är Miss Li övertygad om att låten kommer att passa någon annan stor artist.

– Vi var flera som var med och skrev, och det är en av de bästa låtar jag har varit med och skrivit. Jag skulle absolut kunna sjunga in den själv, men det känns kul att se vad någon annan kan göra med den.

Le för kameran! Klänning från Lindex, blus från H&M. Foto: Carl Thorborg/Söderbergagentur

Hon pratar med en mjuk Borlängedialekt som avdramatiserar nästan allt hon säger; Los Angeles, Rihanna och utsålda arenor låter liksom ödmjukt i Miss Lis mun. En ödmjukhet som sträcker sig längre än till dialekten. Hon säger att hon har lovat sig själv att aldrig ta något för givet igen, så när hon skulle ha ett nytt skivkontrakt och bolagen började bjuda över varandra för att signa henne var det en glad överraskning.

Jag tar en spruta var tredje månad och that's it!

Förra gången jag träffade Miss Li var för några år sedan, strax efter tv-succén Så mycket bättre. Då var hon klädd i blommigt, var sprudlande pratsam och verkade charmigt omedveten om sin egen framgång.

I dag är det mörkröda håret färgat i en nyans som kvalar in som strawberry blonde, kinderna är inte lika runda och ett allvar och en integritet har letat sig in i hennes ton. Borta är de romantiska volangerna och de stora hattarna – numera känner hon sig mest bekväm i stora vintage-herrkostymer. Framträdandet på P3 Guld-galan i januari skvallrade om en ny Miss Li, såväl stil- som soundmässigt.

Är du nervös över mottagandet, med tanke på att du gör något helt nytt soundmässigt?

– Ja och nej. Bonfire har redan visat sig funka otroligt bra, så jag är inte så nervös för resten av skivan. Det jag är mer nervös för är om jag ska hinna klart! Jag tror också att jag klarar kritik mycket bättre nu än tidigare, det känns som att jag har växt och har mer kött på benen i dag.

Hon medger att det finns stunder då hon undrar varför hon valt att utsätta sig för en bransch där man ständigt blir bedömd, i synnerhet som hon är medveten om sin egen känslighet. Samtidigt tror hon att hon har ett behov av att bli sedd, vilket driver henne till rampljuset.

Jag har nog alltid sökt bekräftelse.

– När jag var yngre var jag jättebra på fotboll, och jag älskade att mina föräldrar stod och såg på och berömde mig. Jag har nog alltid sökt bekräftelse. Jag är också den typiska sladdisen och fick otroligt mycket uppmärksamhet när jag var barn, säger hon och ifrågasätter samtidigt hur bra det är att ge barn för mycket beröm för just prestationer.

– Jag har läst att man inte ska bedöma barns prestationer så mycket, utan snarare bekräfta att de faktiskt gör någonting. Jag kanske fick för mycket beröm?

[adSpace placement="manual"]

Själv är hon inte alldeles säker på att hon vill ha barn i framtiden, och hon påpekar att hon vanligtvis brukar bli irriterad över frågan.

– Jag undrar hur ofta manliga musiker får den frågan? Jag vet faktiskt inte om jag kommer att skaffa barn. Förmodligen kommer det nåt precis i sista sekunden innan det är för sent, skrattar hon och konstaterar lite bekymrat att det då blir ett barn utan syskon.

– Jag har ju själv tre syskon, men de var mycket äldre, så de hade redan flyttat hemifrån när jag var i lekåldern. Nästan alla mina teckningar från den tiden är på stora familjer med många syskon, där alla är i samma ålder och kan leka med varandra. Jag kände mig så ensam och tjatade på mamma och pappa att de skulle adoptera ett syskon till mig.

Miss Li i en skinnjacka från Acne Studios, kofta från Baum und Pferdgarten, ribbad topp från Stine Goya och byxor från Ida Klamborn. De rosa tofflorna kommer från H&M. Foto: Carl Thorborg/Söderbergagentur

Bor tillsammans med sin pojkvän

Numera är hon sambo och bor i en stor lägenhet i Bromma i Stockholm. Hon vill inte prata om sin relation i medierna, men hon bekräftar att kärleken fortfarande är samma kille som var objektet för den intrikata texten i genombrottssingeln Oh boy: "Make me swirl/like a tiny little pearl/I will patiently wait/until you're done/with this other girl."

Motivet för hennes heta känslor var då – som texten antyder – upptagen, vilket resulterade i ett dussin låtar skrivna till just honom. Men sagan fick ett vackert slut, och gav dessutom omvärlden en ordentlig låtskatt.

Men tillbaka till 2014 och det som fick Miss Li att lämna rampljuset. Visst tog recensionen efter Storsjöyran hårt, men hon hade redan ett uppdämt behov av att få vara mer Linda Carlsson och mindre Miss Li ett litet tag. Just då visste hon inte om hon skulle komma tillbaka som scenartist.

– Jag var mätt på mig själv och behövde upptäcka något annat. Jag ville hitta andra sidor hos mig själv och se hur det kändes att vakna i min egen säng ett tag, säger hon och konstaterar att det faktiskt var väldigt angenämt.

– Jag har rest, stylat andra artister och skrivit låtar åt andra. Jag har inte varit så mycket i fokus och det har varit väldigt skönt.

Miss Li i en vit volangblus från H&M, spetsblus från Whyred och kjol med hängslen från Rodebjer. Foto: © Carl Thorborg

Ser sig inte längre som sjuk

Dessutom har hon fått bukt med den där ledsjukdomen, kronisk reaktiv artrit, som lamslog henne för några år sedan. Då fick hon rådet av läkarna att sluta turnera, och gick på mediciner för att få kroppen att fungera. Men nyligen lade hon om kosten, mer vegetariskt och mindre mjölkprodukter, och började promenera en mil om dagen, och efter ett tag behövdes inte medicinerna i lika stor utsträckning.

– Jag tar en spruta var tredje månad och that's it! Jag kan fortfarande bli stel, men jag ser mig själv som en frisk människa nu.

Att skriva till andra artister är något hon definitivt kommer att fortsätta med. Men plötsligt förra året började allt hon skrev låta som en uppdaterad Miss Li. Lusten att själv vara artist började leta sig tillbaka, och ironiskt nog var det ett fall nedför en trappa på Stockholmskrogen Kåken (vilket resulterade i plasttänder och ett ärr på hakan) som blev startskottet för resan mot en ny skiva.

Jag rasade nedför trappan och såg ut som Homer Simpson dagen efter.

– Jag var på Kanye Wests releasefest på Kåken och var lite på lyset och hade höga klackar. Jag rasade nedför trappan och såg ut som Homer Simpson dagen efter. Men där någonstans började lusten att göra en egen platta komma tillbaka.

Det har inte gått till riktigt som tidigare, då hon suttit med ett jazzband och "jammat mig fram till något som låter skönt". I stället har texter och musik renodlats, omvärderats och putsats tills det har känts helt rätt. Och det låter inte alls Miss Li, men precis lika rätt i sin tid som Miss Li gjorde för några år sedan.

I vår och sommar väntar skivsläpp och turné, och du som väntar dig skön pianopop får kanske tänka om – men av singlarna att döma lär ingen bli besviken. Och en förfrågan om att spela på Storsjöyran i sommar har redan kommit...

– Jag borde ju bara åka dit och ta revansch.

Av: Sofie Zettergren, Foto: Carl Thorborg/Söderbergagentur, Styling: Nadia Kandil, Hår & makeup: Åsa Östergren

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxig hudvård från Emma S för endast 199 kr. Köp nu!