Malin Persson, programledare för SVT:s Trädgårdstider, ger sina bästa odlingstips
Malin Persson, programledare för SVT:s Trädgårdstider, ger sina bästa odlingstips Foto: Max Tellving/SVT

Malin Perssons 10 bästa odlingstips – och hetaste trädgårdstrenden

Vi låter Trädgårdstiders Malin Perssons gröna fingrar peka ut färdriktningen för våra planteringar och vår odlings-stil. Här är hennes bästa tips för rabatten, balkongen och trädgårdslandet. Dessutom avslöjar hon årets hetaste trädgårdstrend.

Malin Persson är exmodellen med både rötterna och händerna i den skånska myllan. Som ett av odlingsproffsen i SVT:s Trädgårdstider guidar hon tittarna till en grönskande vardag och till Damernas Värld delar hon med sig av sina bästa tips.

Malin Persson: ”Planera din odling i förväg”

Vad är viktigt att tänka på innan man påbörjar sin odling?
– Det viktigaste är att du redan från början bestämmer var du vill lägga ribban. Odling ska vara njutningsfullt och kul, jag kan känna att det har blivit lite av en hysteri på sociala medier. Människor tävlar om vem som odlar mest eller vilka dahlior som växer snabbast. Fundera i stället över hur du vill att din sommar ska vara. Vill du vara en slav under din trädgård eller vill du lägga in en stöt på våren och sedan ta det lite lugnare i sommar? 

Hur förbereder du dig inför säsongen?
– Jag fyller fönsterbrädorna med allt från äggkartonger till toalettrullar som jag frösår i. Sedan kan jag sätta ut plantor som redan har börjat växa. Genom att låta dem gro inomhus får de en bättre start med större chans till överlevnad. 

Malin Persson är en flitig odlare året runt, och startat säsongen med frösådd inomhus. Foto: Isabell N Wedin

Några tips till nybörjaren?
– Börja med att välja ut ett par blommor till din sommarblomsterrabatt som är enkla och luktar gott. Ta det lugnt och prova dig fram. Luktärt är en bra nybörjarväxt som är trevlig att odla, eftersom du får fler blommor ju mer du klipper dem och de håller sig länge. 

Malin Persson om nya trädgårdstrenden

Har du spanat in någon nya spännande trend?
– En stor trend just nu är biologisk mångfald i trädgården. Det känns som att vi är förbi den perfekta gräsmattan och de enformiga rabatterna. Nu vill vi åt det lekfulla, lättskötta och inbjudande. Försök att välkomna allt från fåglar och insekter till blommor och bin. 

Hur stylar man sin trädgård mer inbjudande?
– Något som alla borde ha i sin trädgård är en härlig hängmatta. En trädgård handlar ju som sagt inte bara om att få utlopp för sin kreativitet, utan där ska du också njuta och återhämta dig. 

Vilka typer av prydnadsväxter ska man satsa på?
– Tulpaner är så fint. I höstas planterade jag jättemycket tulpanlökar i stora tunnor och kärl, det blir som en härlig färgstark överraskning varje gång de slår ut. 

Vilka blommor är du extra sugen på i år?
– Dahlior är något som jag alltid köper, varje år finns det någon ny sort som jag vill testa. Två favoriter är Café au lait och Dinnerplate dahlia. Solrosor är också alltid är trevligt. 

Vilka redskap är extra viktiga att ha?
– En riktigt härlig sekatör är trädgårdsfantastens bästa vän, det måste alla ha. Sedan tycker jag det är smidigt med ett bälte eller ett förkläde som man kan ha sina redskap, ett par handskar eller sin mobil i, när man går runt och påtar i trädgården. Något som jag nyligen upptäckt är blomsterfakiren, som hjälper till att forma olika blomsterarrangemang på nya sätt. Perfekt för mig som odlar mycket snittblommor. 

Dahlior hör till Malin Perssons favoriter i trädgården. Foto: Pixabay

Några snygga och smarta trädgårdsplagg du gillar?
– Hatten är en favorit. Eftersom jag börjar bli äldre vill jag ta hand om min hy och inte utsätta den för så mycket sol. Jag gillar filthattar och på sommaren bli det mycket stråhatt. Fina trädgårdshandskar är också något jag inte kan få nog av. 

Malin Perssons favoritkrukor för trädgården

Finns det något oväntat som går att odla i kruka på balkongen?
– Potatis! Du kanske inte får så mycket att du kan bjuda hela släkten, men har du en stor spann räcker det i alla fall till ett par måltider. 

Vilka krukor tycker du extra mycket om just nu?
– Jag älskar klassiska terrakottakrukor, de får gärna vara lite större för en härlig medelhavskänsla. Det är väldigt trevligt att sätta ut grupper av många större krukor för en maffig effekt. Sedan är ektunnor populärt, jag brukar köpa dem vintage och såga dem på mitten för att plantera dahlior i. Ibland använder jag även hela tunnor som jag sätter en kruka på för att få snygga nivåskillnader.  

Vad ska man satsa på när det kommer till ätbara växter?
– Om du inte vill lägga ner så mycket tid rekommenderar jag bärbuskar. Är du sugen på att gå ett steg längre är ärtor superkul, perfekt om du inte har mycket plats, då de växer på höjden. Sedan är alla typer av örter trevliga; att plocka basilika och strö över sin pasta är vardagslyx. 

Så hur fixar man en härlig örtträdgård?
– Kör på klassiska örter som rosmarin och timjan, som också överlever under vintern. Sedan rekommenderar jag att bjuda in lite blommor i mixen. Jag älskar ringblommor, de är otroligt fina tillsammans med örter. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + solskydd & necessär för endast 199 kr. Köp nu!