Foto: Josefine Bäckström

Maja Nilsson: "Jag sticker hellre ut än är tråkig"

Med en stor dos humor, snygg stil, hundra procent äkthet och en hel del självdistans är Maja Nilsson en av de nya stjärnorna på influencerhimlen. Men att nå dit utan att möta fördomar har inte varit helt enkelt. Vi har träffat Maja och snackat sociala medier, psykisk ohälsa och bröllopet med fotbollsspelande fästmannen Victor Nilsson Lindelöf.

Förutom att hon har många tusentals följare på sociala medier och sin blogg lockar 

Maja Nilsson oss till både skratt och eftertanke i den populära podden Livet på läktaren, som hon gör med bästa vännen Sanna Dahlström. Det är en podd som handlar om allt annat än fotboll, även om det är svårt att undgå att Maja snart ska gifta sig med sin Manchester United- och landslagsspelande fästman, Victor Nilsson Lindelöf. Damernas Värld träffade henne när hon var på snabbvisit i Sverige.

Om jag pratar om psykisk ohälsa kan jag hjälpa både mig själv och andra.

Hur ser du på begreppet influencer?

– Det är tyvärr fortfarande ett yrke som man ser ner lite på. Jag tror att det är svårt att förstå hur mycket tid som krävs av en influencer. För mig har det gått fort att bli uppmärksammad, kanske för att jag skriver på ett annat sätt än vad många föreställt sig. Även om mode är ett stort intresse har jag hellre velat skriva om känslor och hur jag upplever mitt liv. Jag har varit lite trött på att bli sedd på ett visst sätt för att jag är ihop med en fotbollsspelare, och som influencer kan jag äntligen få visa vem jag är.

Du använder mycket humor och ironi på Twitter.

– Jag tycker om att vara provocerande med glimten i ögat, men jag tänker alltid igenom noga innan jag lägger ut något. Ofta skrattar jag högt när jag skriver en tweet. Inte åt mig själv, utan för att det som hänt är så roligt. Twitter är dock den enda sociala kanalen jag skulle kunna leva utan, för folk är så elaka där. Jag ville att det skulle vara något bjussigt och härligt, men jag får många elaka kommentarer.

Psykisk ohälsa engagerar dig, varför då?

– Min bror lider av schizofreni, och jag har själv lidit av ätstörningar för bara några år sedan. Det var en jobbig tid i mitt liv. Som offentlig person har jag ett ansvar. Om jag börjar prata om det mer kan jag hjälpa både mig själv och andra. Den bästa responsen som vi har fått på vår podcast är från en högstadieelev som berättade att deras lärare hade spelat upp vårt avsnitt om psykisk ohälsa på en psykologilektion. Att en utbildad lärare känner att det som vi pratar om är exakt vad eleverna borde höra är helt otroligt!

Dubbelknäppt kavaj och vida kostymbyxor från Rodebjer. Linne med guldiga detaljer, Gestuz. Armband och ring, Majas privata. Foto: Josefine Bäckström

Du och Sanna Dahlström (sambo med fotbollsspelaren John Guidetti – reds anm) gör podcasten Livet på läktaren, varför drog ni i gång den?

– Först bara som en rolig grej. Jag och Sanna pratar med varandra tio gånger om dagen, både om struntsaker och otroligt djupa saker. I ett av alla dessa samtal slog det oss att "det här skulle nog många tycka var roligt att lyssna på". Men våra killar blev oroliga. Kanske för att de vet att vi i slutändan inte bryr oss om vad folk tycker. Vi är ganska vana vid fördomar. I Sverige kämpar vi alla för jämställdhet varje dag, men i det liv som Sanna och jag lever måste vi börja om och kämpa varje dag för att inte bli objektifierade eller kallade för "fruar". Jag blir mörkrädd när jag ser att så många män än i dag inte ser kvinnor som sin jämlike.

Vad är den största missuppfattningen om dig?

– Att jag inte skulle kunna jobba med det jag gör om det inte vore för min kille. Jag blir väldigt provocerad av det. Då skulle ju alla som är ihop med en fotbollsspelare lyckas. Att flytta så som vi gör, leva det liv som vi lever och samtidigt bygga upp något på egen hand är något jag har kämpat för. Jag vet att jag hade sysslat med det här även om jag inte hade varit ihop med Victor. Jag hade bara tagit en annan väg.

Hur skulle du beskriva din stil?

– Min stil speglar min karaktär och personlighet. Jag klär mig gärna i mycket färger, jag skulle lätt kunna ha på mig en färgstark, blommig byxdress. Jag vill hellre sticka ut än vara tråkig. Samtidigt har jag dagar då jag föredrar jeans och t-shirt. Med detaljer och smycken är jag gärna minimalistisk.

Vad i din garderob tar du med dig om det börjar brinna?

– Mina ljusblå Levi's 501:or. Det är en herrmodell som gjordes i kvinnostorlekar för typ två år sedan. Att jag inte köpte dem i alla tvättar! Jag har använt sönder dessa jeans, men jag kommer aldrig att slänga dem.

Vilket plagg är du mest sugen på i vår?

– Jag ska köpa ett par svarta loafers från Gucci. Först var jag sugen på deras slippers, men det är för mycket pengar för något som bara kommer att vara inne i ett par år. Jag kan även se mig själv gå runt i ett par jeansshorts, oversized vit skjorta, ett par brillor och enbart en klocka som accessoar.

Vad gör du en ledig lördag i Manchester?

– Vi har aldrig en riktig lördag, men när vi väl har en ledig dag ihop tar vi tillfället i akt och låtsas att det är söndag. Vi går runt i pyjamas, äter det som vi är sugna på och slötittar på tv. Just nu är vi helt besatta av serien How to get away with murder. Victor och jag har exakt samma smak, så om någon av oss är serieotrogen blir det bråk. Jag såg nyligen att han hade tjuvkollat lite på nya säsongen av The blacklist. Det måste jag genast ta upp med honom! Till lunch unnar vi oss falukorv och makaroner, det är lyx för oss. Och för att bevara vår relation klär vi ofta upp oss på kvällen och tar oss ut för en middag, bara vi två.

Tror du på livslång kärlek?

– Ja, redan efter första helgen med Victor i Lissabon (där han spelade tidigare – reds anm) visste jag att det var han som är mannen i mitt liv. Allting jag kan om vuxenlivet har jag lärt mig med Victor vid min sida. För att en relation ska vara hållbar måste man ha respekt för varandra, aldrig förminska den andres känslor utan försöka möta dem. Det har varit väldigt viktigt för oss, inte minst i vår livssituation. Vi har varit tvungna att lyssna på varandra.

Vad får du en kick av?

– När jag gör saker för mig själv som jag tycker är läskiga. Exempelvis en intervju och fotografering som denna. Det här ger mig stärkt självförtroende och mersmak. Jag vill göra läskiga saker oftare, utmana mig själv och växa som person. Jag blir lätt rastlös och behöver nya utmaningar hela tiden. Lite som en fågel som måste få flyga fritt.

Vad kan ge dig ångest?

– Tidigare var det när jag kände att jag gav upp mycket i och med att jag flyttade med Victor till Portugal. Helt plötsligt visste jag inte vem jag egentligen var eller vart jag ville i livet. Nu har det naturligtvis vänt, och jag har i stället valt att åka med på det här tåget och tack vare det nå mina drömmar fortare. I dag får jag lätt ångest när jag känner att jag inte räcker till. Jag vill vara den bästa vännen, fästmön, dottern och arbetskollegan, men ibland känner jag att jag inte räcker till.

Vad gör du om fem år?

– Jag hoppas att jag har en egen familj. Jag vill gärna ha barn framöver. Karriärmässigt är drömmen att designa egna kläder. Att ha eget klädmärke är en så stor dröm att jag knappt vill säga den högt, men i en drömvärld har jag det om fem år. Åtminstone är jag i startgroparna.

Till slut, vad längtar du efter just nu?

– Att gifta mig. Jag ser verkligen fram emot att få uppleva det i sommar. Jag lider dock av beslutsångest, men har kommit fram till att i slutändan spelar det ingen roll vad jag har för blommor eller klänning. Jag kommer ändå känna mig vacker och älskad, och det är det viktiga. Vår bröllopskoordinator sa häromdagen att vi nog helst vill att folk bara ska hänga med en öl och lyssna på livemusik. Och så är det nog. Vi vill ha en stor fest, resten är inte så viktigt. Jag längtar också efter att fortsätta växa i min karriär. Det känns som att jag bara har börjat.

Häng med Damernas Värld och Martina Bonnier på en shoppingweekend till Milano! Klicka på bilden för att läsa mer:

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxigt kit från Clarins. Köp nu!