Foto: Magnus Ragnvid /SVT

Kodjo Akolor: "Greta Thunberg är min superhjälte"

Komiker, programledare, författare, skådespelare - Kodjo Akolor har många strängar på sin lyra. Just nu ser vi honom leda det största tv-programmet vi har i Sverige: Melodifestivalen.

Niklas Sessler

2019 firar 

Kodjo Akolor tioårsjubileum som programledare för Morgonpasset i P3, och i många år har han uppträtt på landets ståuppscener. Våren är dock full av nya utmaningar för Kodjo: han gör sin första mer seriösa roll i enmansföreställningen Jag, pappa?, och tillsammans med Eric Saade, Sarah Dawn Finer och Marika Carlsson leder han Melodifestivalen.

Kodjo, du är programledare för årets upplaga av Melodifestivalen - vad har du för relation till den?

– Inte så jättemycket, faktiskt. Jag kollar slentrianmässigt och raljerar precis som alla andra på Twitter. Den som verkligen har en relation till Melodifestivalen är min mamma, och hon är en stor del av anledningen till att jag tackade ja.

Kodjo Akolor

ÅLDER: 37 år.

GÖR: Programledare, komiker och skådespelare.

BOR: Solna.

FAMILJ: Frun Olga och två barn.

BAKGRUND: Programledare för Morgonpasset i P3 sedan 2009, tidigare programledare för Musikhjälpen sex år i rad. Gav 2017 ut boken Den ultimata föräldraguiden tillsammans med sin fru.

AKTUELL: Som programledare för Melodifestivalen. Föreställningen Jag, pappa? har premiär på Scalateatern i Stockholm 21 mars, och ska sedan ut på turné i Sverige.

Berätta om din föreställning Jag, pappa?! 

– Det är en teatermonolog om en karaktär och hans tankar kring att bli pappa. Han är inte så sugen på det utan tycker att föräldrar är ganska trista, tråkiga, trötta, illaluktande och smutsiga människor.

Var det något som du kunde du relatera till?

– Nej, för jag tog ganska lätt på att bli förälder. Min brorsa har fyra barn, jag har bytt blöjor och nattat och suttit barnvakt, så hela det praktiska med föräldraskapet var inget nytt för mig när jag blev pappa.

Hur skulle du beskriva din humor?

– Jag skulle vilja säga att den är djupt filosofisk och känslomässigt engagerande, men egentligen är jag som gladast när jag kan få vuxna människor att skratta åt ett kiss och bajsskämt. Så svaret är kanske: hög oktan, men låg ribba.

Vad vill du satsa på framöver?

– Skådespeleriet är det som jag anser vara min stora utmaning just nu, men det skulle även vara kul att leda Guldbaggegalan på något annat sätt än det har gjorts tidigare. Jag skulle vilja göra det som

Petra Mede möter Ricky Gervais.

Melodifestivalen-aktuella Kodjo Akolor om sin stil: "Just nu skulle jag beskriva den som Peaky blinders". Foto: Magnus Ragnvid /SVT

Vilka människor inspireras du av?

– Min mamma, som är en väldigt viktig person för mig. Och Greta Thunberg – hon är en superhjälte. I en tid när vi lever med en massa influencers är det otroligt mäktigt att se en människa som gör något, inte för att hon får 250 000 från ett klädmärke utan för att hon tycker att det är viktigt.

Hur skulle du beskriva din stil?

– Just nu skulle jag beskriva den som Peaky blinders. Det är en serie på Netflix om ett kriminellt gäng strax efter första världskriget, så alla springer runt i gubbkepsar, hattar och rockar. Jag tyckte att det såg så coolt ut, så det har varit min vinteroutfit.

Vad är det mest brottsliga du har gjort?

– Jag är inte stolt över det, men när jag var sex år tog jag tre sesamkakor från en affär. Vi var ett gäng som var sex-sju år gamla och alla skulle snatta något. Det var tufft i orten, haha. Jag fick så otroligt dåligt samvete och skämdes inför min mamma, så det var början och slutet på min brottsliga karriär.

 

LÄS OCKSÅ: Roliga detaljen bakom Sarah Dawn Finers Melodifestivalen-klänning

 

Vad skulle du vilja säga till ditt femtonåriga jag?

– "Det kommer gå bra. Din hudfärg kommer inte alltid att definiera dig, och du kommer att hamna i en bransch där den kanske till och med hjälper dig."

Vilken är din sämsta kulturupplevelse?

Till vildingarnas land är den film som min fru och en av mina närmaste vänner fortfarande retar mig för att jag insisterade på att vi skulle se. Den var helt värdelös, jag somnade efter en halvtimme, de såg hela filmen och har fortfarande inte förlåtit mig.

Vilken är din paradrätt?

– Min quadruple cheese lasagne är otrolig. Den är en symfoni, den är känslomässigt engagerande, den är brutal, den är vacker, den är mjuk, den är hård, den är söt, den är sur, den är kärleken som ett barn känner till sina föräldrar, den är kärleken som föräldrar känner till sitt barn, det är din bästa kompis när du inte har sett honom på länge, det är den första klunken öl, den är julafton och din födelsedag samtidigt som du åker i en fantastisk bergochdalbana. Den är kort sagt magisk!