Foto: niolox

Enkla knepen – så får du tulpanerna att hålla sig vackra länge

Tulpaner är underbart vackra, men det kan vara svårt att hålla dem starka och krispiga länge. Vi har botaniserat och sammanställt husmorstips och floristernas bästa knep för att få tulpanerna att hålla sig fina länge.

Vi svenskar är de som köper mest tulpaner i hela världen (!). I januari till april köper vi så mycket som en miljon tulpaner – om dagen. Tyvärr kan en av orsakerna till att vi köper så många vara att de vackra blommorna snabbt börjar sloka och mister sin spänst. Med de här tipsen blir det ändring på det!

Så får du dina tulpaner att inte sloka

1. Välj redan i butiken rätt tulpaner, de ska vara spänstiga och lite frasiga. Knoppen ska inte vara helt grön utan du ska tydligt kunna se blommans färg.

2. Innan du sätter tulpanerna i vatten så gör en ny, rak snittyta med en vass kniv en centimeter upp på stjälken - använd inte en sax då det klämmer samman vattenkärlen i skaftet. Låt blommora stå kvar i plasten i minst en timme.

3. Fyll på med kallt vatten och låt blommorna stå så svalt det går där de inte nås av direkt solljus, undvik även platser nära varma element.

4. Ta bort all frukt i närheten av tulpanerna, de utsöndrar etylengas vilket inte är bra för blomman.

5. Tulpanerna älskar kallt vatten så se därför till att byta vattnet ofta. När blommorna slagit ut kan du även lägga i några isbitar lite då och då, det kyler ner det rumsvarma vattnet och ger tulpanerna det kalla vattnet de älskar så.

6. Ett annat traditionellt husmorsknep är att lägga lite potatismjöl i vattnet, det ger tulpanerna stärkelse och gör att de står bättre.

7. Har du möjlighet så ställ vasen extra svalt under nätterna, exempelvis i närheten av fönstret eller på en veranda.

8. Snitta gärna om blommorna efter några dagar.

9. Tulpaner fortsätter att växa även i sin vas, blir de för bångstyriga kan du alltid snitta en bit av stjälken.