Jennifer Anglade Dahlberg är aktuell med romanen Sommaren på Nornö.
Jennifer Anglade Dahlberg är aktuell med romanen Sommaren på Nornö. Foto: Kajsa Göransson

Jennifer Anglade Dahlberg. ”Kvinnorna på afrofrisörsalongen inspirerade mig att följa mina drömmar”

Författaren och statsvetaren Jennifer Anglade Dahlberg skriver i en exklusiv krönika för Damernas Värld om hur kvinnorna hon träffade på en afrofrisörsalong hjälpte henne att hitta sin plats i det nya hemlandet Sverige.
Damernas Värld

År 1997 flyttade jag med min svenska man till Stockholm. Allt kändes spännande men det fanns också en del praktiska frågetecken. Ett sådant var om jag skulle hitta en frisörsalong som kunde behandla mitt afrohår. Svart hår, med sin krulliga textur, kräver kontinuerlig vård och detaljkunskap. Att hitta rätt i hemstaden New York hade varit nog så krångligt. Hur skulle det gå i Stockholm, en plats utan en given svart hårkultur? 

Mina svenska väninnor hänvisade mig till den ”bästa” salongen i stan, men jag blev ombedd att ta med egna produkter för att släta ut mitt hår. Jag var den enda svarta kunden och frisören var orutinerad. Resultatet blev halvdant och saknade den där fina från-frissan-glansen.  

Jag var den enda svarta kunden och fick ta med egna produkter.

Sökandet fortsatte utan lycka till den dag då jag stötte på en gatuskylt för en afrospecialistsalong. Jag gick in genom dörren och möttes av välbekanta scener – svarta kvinnor satt i stolarna och svarta stylister gjorde allt från rakpermanenter till förlängningar till dreadlocks. Gospelmusik spelade i bakgrunden och doften av kokosolja svävade i luften. Jag kände genast att jag hade hittat det jag letat efter.

På grund av historisk rassegregering och diskriminering har svarta frisörsalonger länge varit en mötesplats där svarta människor kan skratta och skvallra i fred samt ha allvarliga diskussioner om politiska och sociala rättigheter. Som nykomling i Sverige hade jag inget sådant forum, men i denna salong var kvinnorna frispråkiga och det kändes tryggt att dela sina tankar. Kundkretsen kom från bland annat Kenya, Nigeria, Somalia, Haiti och Storbritannien. Många hade flyttat till Sverige för kärlek eller karriär, medan andra hade undkommit krig, förföljelse och politisk turbulens i sina hemländer. 

Samhällsfrågor diskuterades fritt och jag insåg hur kvinnor i denna gemenskap stöttade varandra.

Jag fick en känsla av tillhörighet eftersom de förstod komplexiteten av att anpassa sig till en ny kultur. Infödda afrosvenskar pratade om att växa upp med blandad härkomst och deras erfarenheter påverkade mig när jag senare fick barn. Samhällsfrågor diskuterades fritt och jag insåg hur kvinnor i denna gemenskap stöttade varandra. Dock har min afrosalong alltid varit en inkluderande plats: även vita svenska kvinnor söker sig dit för sin egen hårvård eller för tips till sina mixade barn.

Afrofrisörsalonger är ett mikrokosmos av dagens Sverige. De speglar den ökande mångfalden och representerar en del av samhället som ofta går obemärkt förbi. Ägaren på min salong, en kenyansk kvinna med modet att starta eget, erbjuder inte bara en nödvändig kompetens utan också en viktig samhällstjänst. Salongen har kopplat mig till andra svarta kvinnor i Sverige och de har inspirerat mig att vara mig själv, att ta plats och att fullfölja mina drömmar i ett främmande land.

LÄS OCKSÅ Sainabou Chune, toppfrisören som är lockigt hårs bästa vän