Nina Siemiatkowski grundade appen Milkywire för att hjälpa till att rädda planeten – en donation i taget.
Nina Siemiatkowski grundade appen Milkywire för att hjälpa till att rädda planeten – en donation i taget. Foto: Elisabeth Toll

Nina Siemiatkowski bakom appen Milkywire: ”Det är inte för sent att rädda planeten”

En lejonflock fick Nina Siemiatkowski att bestämma sig. Hon skulle ägna all sin tid åt att rädda planeten. Hennes redskap? Appen Milkywire.

Anna-Maria Stawreberg

Hur kan en app göra världen till en bättre plats?
– Vår app samlar massor av eldsjälar från små lokala organisationer som på olika sätt jobbar för att rädda planeten – så att du som vill vara med och bidra ska komma i kontakt med och donera till dem direkt. Våra givare ska hela tiden kunna se vart pengarna går, och vara säkra på att de organisationer vi jobbar mot är seriösa och effektiva. Givarna ska också kunna följa deras arbete genom uppdateringar i appen varje vecka.

LÄS MER: Gunhild Stordalen: ”Vad vi äter kan rädda världen” 

– Men för att det ska fungera, för att massor av människor ska skänka låt säga 50 kronor, måste det vara enkelt och kännas meningsfullt att bidra. 

Ohållbart fiske, turism och klimatförändringar har ödesdigra konsekvenser för det marina ekosystemet. Shaha arbetar för att skydda det, och genom Milkywire får hon stöd. Foto: Milkywire

Nina Siemiatkowski: ”Genom Milkywire går pengarna direkt till eldsjälarna i fältet”

Hur fick du idén till Milkywire?
– Jag är marknadsförare i botten, men hoppade av från mitt jobb på Swedish Match för att förverkliga min dröm om att bli fotograf. Efter fotoutbildningen följde jag under en treårsperiod en lejonflock i Masai Mara i Kenya. Under den tiden insåg jag två saker: att lejonen som art är på väg att utrotas, och att det finns eldsjälar som jobbar för att rädda dem. 

Nina Siemiatkowski

GÖR: Grundare av appen Milkywire

ÅLDER: 39 år. 

BOR: Stockholm.

INSTAGRAM: @bookofleon @milkywire

– Det väckte en massa tankar. Jag är övertygad om att väldigt många funderar på hur vi ska kunna bidra till en bättre värld. Samtidigt finns det eldsjälar som jobbar dag och natt med att städa våra hav, rädda djur, plantera träd. För att kunna fortsätta behöver de donationer, och det finns massor av folk som vill bidra ekonomiskt. Och om alla bidrar med en liten summa blir det en stor summa i slutänden. 

LÄS MER: Din guide till hållbar skönhet  

Nina Siemiatkowski om hur små donationer gör stor skillnad

Hur orkar du?
– Det finns ingen som har missat att vår planet står inför extrema utmaningar, och ibland kan det kännas nattsvart. Men det finns proffs som vet vad som behöver göras för att rädda världen. Det är inte för sent, det gäller bara att koppla samman proffsen med dem som vill donera pengar. Jag känner ett enormt ansvar och vill känna att jag gjort mitt bästa för att dra mitt strå till stacken. 

Indonesiens regnskog exploateras för att ge rum åt olagliga palmoljeplantager. Farwiza stärker det lokala samhällets röster och bekämpar palmoljeplantager, bl a i rättssalen. Genom Milkywire får hon stöd från privata donatorer. Foto: Milkywire

Hur ser den närmaste framtiden ut?
– Vi vet att runt 60 procent av alla donationer globalt kommer från privatpersoner, men att bara 3 procent av dem går till miljön. Men nu börjar vi bli en viktig spelare och får allt fler månadsgivare. 

50 kronor kommer man långt med, och när man ser vilken skillnad det gör vill fler vara med

– Fler och fler inser att vi måste börja med att rädda klimatet och planeten för att kunna förbättra annat också. 50 kronor kommer man långt med, och när man ser vilken skillnad det gör vill fler vara med. Vi vill fortsätta utveckla plattformen för att göra ännu mer skillnad. 

”Fler och fler inser att vi måste börja med att rädda klimatet och planeten för att kunna förbättra annat också”, säger Nina Siemiatkowski, grundare av appen Milkywire. Foto: Elisabeth Toll

LÄS MER: På gång 2021 – 10 kvinnor du ska hålla lite extra koll på under året