Foto: g

Möt Rami Hanna – Streetstylefotografen med stort S

Rami Hanna har snabbt etablerat sig som en av Sveriges bästa streetstylefotografer. Hans fotografier ses titt som tätt i bloggfeeden hos några av Sveriges största modebloggar. Profiler som Sania Claus Demina, Kenza Zouiten, Angelica Blick och Fanny Lyckman poserar gärna framför hans kamera och i bloggen varvas foton på bloggare med snapshots på inspirerande streetstyle. Under både Damernas Värld Guldknappen och Mercedes-Benz Fashion week var han på plats för att fotografera fashionabla outfits så vi passade på att lära känna honom lite bättre. Hur kom det sig att du började fotografera?

– Jag har alltid fotat och hade massor som bara låg och skräpade, så jag startade en blogg. Då fotograferade jag mest landskap, natur och miljöer, men aldrig porträtt eller modefotografier, det var jag för rädd för. 

Vad var det som gjorde att du började fotografera mode?

– Jag har alltid varit inspirerad av mode och så en dag så bestämde jag mig, nu kör jag! Det var först lite läskigt att gå fram till okända människor på gatan och be om att få fotografera dem. Men 95 % av alla blev bara jätteglada, och ville vara med på foto. De som tackade nej gjorde det bara för att de var för stressade. Sedan utvecklades Streetstylefotografierna till modeplåtningar och på den vägen är det. 

Hur går det till när ni du gör modeplåtningar?

– Jag gör vanliga modeplåtningar men vid sidan om det så jobbar jag ibland också med Madelene Billman, och då är det roligt att vi får vara hur kreativa och fria vi vill. Det kan vara skönt med sådana plåtningar också. Det börjar ofta med att någon av oss får en idé och så ringer vi varandra och tar ett möte. Då brainstormar vi och tar fram inspirationsbilder, sedan styr vi upp modell, styling, location, rekvisita och datum. Ibland får vi ihop allt på en och en halv vecka och ibland tar det en hel månad att planera.

Genom din blogg ser vi att många av Sveriges största modebloggare ofta står modell framför din kamera, hur lärde du känna dem?– Första gången jag träffade bloggarna var på modeveckan. Jag minns att jag träffade Sania på den första modeveckan som jag var på, då gick jag fram och frågade henne om jag fick ta en bild på henne och så klickade vi bara.

Vilka bloggare tycker du att det är roligast att fotografera?

– Alla är lika härliga och lika sjuka i huvudet. 

Vad inspirerar dig?

– Allt möjligt, bloggarna inspirerar mig mycket och editorials online.  En fotograf jag beundrar är Camilla Åkrans, jag älskar ljuset och kompositionen i hennes bilder och så hittar hon alltid så fina locations. 

Just nu är du aktuell som en av de nominerade i Blogg Awards, hur tänkte du då du fick mailet?

– Jag var så här ”WHAT” det mailet kan inte vara till mig, men det var väldigt, väldigt roligt. Jag fick inte berätta att jag var nominerad innan det publicerades så jag kände bara att jag ville att det skulle komma ut. 

Du har precis tagit studenten och redan kommit så långt, vad blir ditt nästa steg?

– Det är att etablera mig själv, jag ska assistera en fotograf och så är det också mycket jobb med bloggen. 

Vad har du får råd till andra som vill göra samma resa som du?

– Testa dig fram!  Fotografera massor och hitta din stil. Köp en systemkamera men strunta i det objektivet som hänger med och satsa istället på ett 50 millimeters objektiv så kommer bilderna att lyfta. Jag har inte gått någon fotoutbildning utan har bara testat mig fram. 

Sist men inte minst, höstens mode står för dörren vilka modetrender tror du att vi ser mer av i höst?

– Rutigt och monokroma looks. Jag gillar helsvart i olika material, även om det kan kännas lite tråkigt så är det så snyggt. Just nu har jag en grej för hattar, så jag ska köpa några olika. De kan vara svåra att hitta men jag ska vara på hugget. 

Vill du se mer av Rami Hanna hittar du hans blogg här och vill du se hans fotografier från Guldknappen hittar du dem här

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + solskydd & necessär för endast 199 kr. Köp nu!