Artikeln innehåller annonslänkar. Mer info

Artisten Molly Hammar är aktuell med en ny singel och för Damernas Värld avslöjar hon sin skönhetsrutin.
Artisten Molly Hammar är aktuell med en ny singel och för Damernas Värld avslöjar hon sin skönhetsrutin. Foto: Weronika Bela

Molly Hammar: "Skönhet ska inte handla om press utifrån”

Starka bryn, mängder av fukt och ett nyvunnet intresse för hårstyling sammanfattar artisten Molly Hammars avslappnade skönhetsrutin.

Lisen Sundberg

Sångerskan Molly Hammar, 24, har vetat att hon skulle bli artist sedan barnsben och skapade sig redan i unga år en uppfattning om hur skönhet och framtida ideal skulle kunna komma att påverka henne.

- Redan när jag var tolv år bestämde jag mig för att vara naturlig på veckorna och bara använda smink på helgerna. Jag tänkte att som artist kommer jag att bli sminkad mycket i jobbet, men jag ville växa upp och känna att jag var snygg och kände mig trygg oavsett. Det där håller jag fast vid fortfarande och går mestadels utan smink på vardagarna, och så spicear jag upp det mer på helgerna eller mot slutet av veckorna.

MOLLY HAMMAR

GÖR Artist.
ÅLDER 24 år.
BOR I Stockholm, ihop med sin syster.
AKTUELL Nya singeln Get to know me first.

LÄS OCKSÅ: Ida Warg visar upp sitt badrumsskåp: ”Min skönhetsrutin måste gå fort”

Contouringkit från Anastasia Beverly Hills och Natural glow fluid foundation från Lumene. Foto: Weronika Bela

Hur ser makeuprutinen ut då?
– Det ska vara snabbt och enkelt. Jag har en foundation från Lumene (länk) med mycket glow - vilket jag gillar - som gör att man ser väldigt fräsch ut, och så använder jag en färgad bryngel från Anastasia Beverly Hills (länk). Till det en mascara från Isadora, Stretch lash mascara (länk), som jag har kört i alla år.

– När man har blivit sminkad av proffs blir man väldigt ödmjuk inför smink, så jag kör en mjuk och bronzig look som jag känner att jag behärskar. Jag brukar använda en palett från Mac (länk) till allt, både privat och om jag har något gig. Under karantäntiden i våras tittade jag på en del tutorials och insåg att det ju är superviktigt med concealer så nu har jag börjat låna min syrras, haha!

Mollys makeupmåsten består av Macs palett Art library som innehåller ett gäng naturliga, bronziga toner, Stretch lash mascara från Isadora och Anastasia Beverly Hills Tinted brow gel i nyans Auburn. ”Den här rengöringen från ZO Skin Health älskar jag mer än livet!” Foto: Weronika Bela

Du har gjort en resa med ditt hår, berätta!
– Mitt hår följer mina egna stadier i livet och det reflekterar var jag är i mig själv. Jag har länge haft kort svart hår men kände att jag behövde en förändring, så jag och min frisör Therese Frieberg gjorde en riktig makeover på mig. Just nu vågar jag vara lite mer soft, och kanske skör... Den svarta looken var inte jag längre. Det är ljusare och mer liv i håret nu.

LÄS OCKSÅ: Hedda Stiernstedt: ”Jag trodde aldrig att livet kunde bli så här bra”

Stylingarsenalen: Vågtång från Babyliss och fön från Dyson. Stylingprodukter från Hair Talk, Björn Axén, Björk och Sebastian. ”Fönen från Dyson är det bästa jag har. Det går så mycket snabbare att föna med den, trots att mitt hår är tjockare nu. Foto: Weronika Bela

Hur stylar du håret nu?
– Jag har blivit mer intresserad av att ta hand om håret, och första månaden efter min makeover fick Therese visa mig allt. Jag var som hennes fadderbarn. Det som är positivt med extentions är främst att jag inte behöver styla det varje dag, det håller mycket längre. Jag sprayar det med lite balsamspray och gör en fläta som jag sover med, då vaknar jag upp med vågigt hår. Just nu är jag lätt besatt av 90-talslooken med tjocka bryn och vågigt hår. När jag fixar det mer seriöst använder jag värmeskyddande spray från Björk (länk), fönar det torrt med min fön från Dyson (länk), vågar det med en tång från Babyliss (länk) och så tar jag torrschampo (länk) i hårbotten.

”Det som är positivt med extentions är främst att jag inte behöver styla det varje dag, det håller mycket längre.” Foto: Weronika Bela

Hur tar du hand om din hy?
– Jag har alltid haft väldigt bra hy, tacka gudarna! Jag har en rengöring från ZO Skin Health (länk) som jag älskar mer än livet och alltid använder. På senare tid har jag arbetat mycket med återfuktning. Jag använder Weledas Skin food (länk) morgon och kväll, och sprayar mig med en fuktspray från Lumene (länk) under dagen.

Ibland kör jag med helt vanlig kokosolja på ansiktet, i håret och på hela kroppen, det är som en behandling efter badet på kvällen

Gör du några behandlingar?
– Jag gillar olika enkla, återfuktande sheetmasker. Jag gick på en del ansiktsbehandlingar förr, men jag har alltid känt att det är något som har hänt med huden efteråt, min hy reagerade, så jag har verkligen skalat ner på allt. Ibland kör jag med helt vanlig kokosolja på ansiktet, i håret och på hela kroppen, det är som en behandling efter badet på kvällen. Jag tycker att man känner att huden mår så bra dagen efter.

LÄS OCKSÅ: Laila Bagge: ”Jag har läppennan i plånboken, så viktig är den”

Det är mycket glow och fukt bland Mollys hudvårds­favoriter. Här från Ole Henrik­sen, Weleda och Lumene. ”Jag brukar spraya ansiktet med Hydrating mist från Lumene under dagen.” Foto: Weronika Bela

Hur tar du hand om dig i övrigt, genom kost och träning exempelvis?
– Jag tar hand om min kropp genom att gå till min PT så ofta jag kan, och så går jag många promenader. Det mår jag bra av psykiskt också.

– Jag märker en enorm skillnad när jag skippar socker, så jag försöker hålla vardagarna utan socker och jag dricker inte just nu heller. Mitt bästa beautytips, för kroppen och själen, är att skippa alkohol. Om man dessutom sköter sin kost, sover bra och tränar så känner man sig fräschare i huvudet och kroppen på typ en vecka. Jag tror det tar en vecka för huvudet att ställa om sig helt efter en kväll med alkohol. Jag äter nästan inget rött kött, men mycket fisk.

Foto: Weronika Bela

Du nämnde den psykiska aspekten. Hur känner du för skönhet, på ett mer filosofiskt plan?
– Min inställning till beauty har varit blandad. Jag har inte känt mig representerad som kurvig och det har känts viktigt för mig att som offentlig person stå för en annan inställning till skönhet. Att det genuint kommer inifrån och att man ska titta på vad man kan ta fram och framhäva, i stället för att slå ner på sig själv. Liksom med kvinnlig sexualitet har vi kvinnor makten att bestämma själva, smink ska inte ses genom det manliga ögat.

– När jag pratar om skönhet kan jag låta lat, men jag vill att det ska vara nära mig, inte att det ska handla om press utifrån.

Vi kvinnor har vuxit upp i tron att vi måste jämföra oss med andra, men det är bara skit.

Har du tips på hur man kan bygga upp och stärka sig själv?
– Nummer ett är att inte jämföra sig med någon. Det gäller allt. Vi kvinnor har vuxit upp i tron att vi måste jämföra oss med andra, men det är bara skit. Man ska inte ens jämföra sig med sig själv! Var snäll mot dig själv, avfölj folk som triggar dig negativt på sociala medier och lär dig att tala gott om dig själv. Stå framför spegeln och nämn fem saker du gillar. Min mamma lärde mig att affirmera redan när jag var liten och jag minns hur jag stod och pussade mot min egen spegelbild. Jag har så klart också sviktande självkänsla ibland, det tror jag alla kvinnor har, men jag har ändå alltid trott på mig själv och tycker att jag är fin, så jag är så otroligt glad över vad det har lärt mig. Börja med att bygga ett luftslott om så krävs!

”Jag brukar använda matta flytande läppstift från Ofra Cosmetics, de sitter stenhårt. Jag går ofta mot en nude, brun variant.” Foto: Weronika Bela

MOLLYS SNABBA SKÖNHETSKNEP

1. Fixade naglar
– Jag har alltid fixade naglar. På det sättet känner jag mig väldigt fin. Jag gillar att ha dem lite galna, så kan resten av det jag har på mig vara ganska chill.

2. Statementbryn och lyster
– Bra bryn och återfuktad hy med mycket glow är min grej. Jag har en primer från Lumene som jag har under min foundation när jag vill ha extra mycket glow.

3. Sömn
– Jag känner mig alltid som allra vackrast på morgonen, efter en natt med riktigt bra sömn.

LÄS OCKSÅ: Amie Bramme Sey: ”Samhället hatar kvinnor som inte hatar sig själva”