Artikeln innehåller annonslänkar

Marie Olsson Nylander är aktuell med nya säsongen av Husdrömmar Sicilien och samarbeten med Ellos Home
Marie Olsson Nylander är aktuell med nya säsongen av Husdrömmar Sicilien och samarbeten med Ellos Home Foto: Idha Lindhag

INREDNING | Marie Olsson Nylander om nya säsongen av Husdrömmar Sicilien och samarbetet med Ellos

Ny säsong av Husdrömmar Sicilien på tv, egen kollektion mattor för Ellos Home, kommande samarbete med HK Living … Inredaren Marie Olsson Nylander är minst sagt aktuell i höst. För Damernas Värld berättar hon allt om sin design, sitt palats i Italien och sina bästa inredningstips.

När Damernas Värld når Marie Olsson Nylander sitter hon i bilen med hela familjen – maken Bill och fyra barn – på väg från hemmet i Höganäs mot Göteborg och Liseberg. Kvällen innan har Marie avslutat plåtningen av sin första egna limiterade kollektion av mattor, som hon designat för Ellos Home, packat bilen och dragit en djup suck av lättnad.

Marie Olsson Nylander designar mattor för Ellos Home

– Det känns fantastiskt bra, jag vill ha varenda matta i mitt eget hus, säger Marie.

– Det är 12 mattor i ull med lång lugg. Jag älskar bara ull när det kommer till mattor, så jag kan inte jobba med något annat. Det är riktigt ”mattiga” mattor, som är skittunga att flytta. Alla tror att jag går på gym, men jag bär bara mattor – det räcker. Jag älskar också 70-tal och bruna toner – det märks i kollektionen.

I skrivande stund är kollektionen släppt, och sålde slut på bara några timmar. Men den som missade tåget får en ny chans i oktober, när Ellos får in fler mattor.

Marie Olsson Nylander med hunden Bullen på en av mattorna hon designat för Ellos Home. Mer info och köp här (klicka på bilden för länk till Ellos). Foto: Ragnar Omarsson

Samarbetet med Ellos började tidigare i år, när Marie stylade ett hem på Sicilien med deras höstkollektion, och 2022 kommer en kollektion sängkläder med retroinspirerade mönster med hennes signatur. Dessutom har hon ett samarbete på gång med nederländska HK Living.

Hur föddes ditt intresse för inredning?
– Jag började jobba med inredning först efter 30, men har alltid varit kreativ. När jag var student åkte jag till loppisar i andra län och handlade inredning trots att jag inte hade några pengar. Men det var nog när jag och Bill skaffade och renoverade vårt första hus som intresset vaknade på riktigt, fast på den tiden var det ingen som trodde på home styling i Sverige. Men när en mäklare frågade om jag kunde hjälpa till att fixa inför plåtningar drog jag igång. 

Marie Olsson Nylander med delar av kollektionen hon stylat för Ellos Home. Foto: Idha Lindhag

 Hur ser man att det är du som inrett ett rum?
– Där finns en stor, maffig, lite konstigt placerad pjäs som du reagerar på. Du tänker: ”Gud, man krockar ju med lampan, ska det vara så?” Ja det ska det – det är meningen! Mitt signum är nog något knäppt och oförväntat element. Jag jobbar också mycket med textur, som skapar känsla i ett rum även om allt går i vitt. Det handlar om hur ljuset faller, hur materialen möts … det ska kännas varmt i magen. 

Jag ser mig själv som ett slags minimalist-bohem

– Jag älskar färg och hellre än att plocka bort och skala av i en inredning så stökar jag till det lite – då sticker det ut. Jag ser mig själv som ett slags minimalist-bohem.

Vilken detalj kan lyfta ett helt rum på en sekund?
– En stor, läcker spegel som öppnar upp rummet. Jag älskar gamla venetianska speglar i guldram.

Vad står högst på önskelistan inredningsmässigt just nu?
– Ett stort familjeporträtt i olja. Det är på gång och blir 2 x 1,5 meter.

Marie Olsson Nylander i SVT:s Husdrömmar Sicilien, säsong två. Foto: Janne Danielsson / SVT

Marie Olsson Nylander om nya säsongen av Husdrömmar Sicilien

Designsamarbeten är inte det enda vi kommer att se av Marie i höst. Snart är hon också tillbaka i säsong två av Husdrömmar Sicilien på SVT. Många tittare längtar efter att få se hur det går med familjeprojektet att renovera det rosa kråkslottet Palazzo Cirillo, som köptes efter en bilsemester i Italien.

LÄS MER: Åsa Ingrosso om de vanligaste inredningsmissarna och hur man får till hennes stil ”hotel chic 

– När vi var med i Husdrömmar första gången och renoverade vårt hus i Höganäs fick jag bröstcancer. Under min sjukdomstid pratade vi mycket om drömmar och jag fick en stark känsla av att ”det är nu eller aldrig”. De drömmar vi inte förverkligar nu kanske aldrig blir av.

– Så när vi åkte på Italiensemester bokade jag träff med en mäklare på Sicilien – utan att säga något till Bill. Palazzo Cirillo var det sista huset vi tittade på och jag kände direkt att det var rätt. Men Bill var livrädd. Efter en lång övertalningskampanj gick han med på att köpa det och vi fick ge 800 000 kronor.

Vad kan vi förvänta oss av nya säsongen?
– Tårar, skratt och livet! Det blir fantastisk inredning, fina mattor och kulturkrockar. Vi och Italienarna har lite olika syn på arbete, och på kvinnor som arbetar. De svimmar nästan när jag kommer där svettig i rufsigt hår och byggkläder.

Marie Olsson Nylander med hela familjen utanför sitt rosa palats i Husdrömmar Sicilien. Foto: Janne Danielsson / SVT

Och hur är det nu, finns det en hemlig tunnel till kyrkan på andra sidan 1700-talsmurarna?
– Vi tror det! Vi har hittat ett hemligt rum i källaren som vi kommer att gräva ut, men sedan kommer vi inte att forska mer i det. Vi är rädda att hela bygget ska stoppas av kulturminnesskäl om vi hittar för mycket.

Vi har hittat ett hemligt rum som vi kommer att gräva ut

Hur funkade det att spela in under pandemin?
– Vi hade börjat spela in, men fick lämna Italien hals över huvud precis innan de stängde ner. Sedan åkte Bill och jag ner igen i mars, trots att filmteamet inte kunde följa med. Så vi har filmat själva och med hjälp av en italiensk fotograf. Det har varit tufft kan man säga, men det är kul att få dela med sig.

Ni har fått ett fint mottagande av lokalbefolkningen?
– Ja, de är glada att vi kommit till byn och vi har fått många nya vänner. Vi har en granne som vattnar och rensar ogräs när vi inte är där och som vägrar ta betalt. Sedan har vi fått sällskap av flera andra svenska, norska och finska familjer som också köpt hus i närheten.

Förutom att du varit svårt sjuk har du och Bill också separerat och återförenats under er Husdrömmar-resa. Hur är det att göra allt detta inför publik, känns det sårbart?
– På ett sätt – ja. Men samtidigt måste man se skillnaden mellan privat och personligt. För mig handlar det om att berätta en historia, och vi får så otroligt mycket kärlek tillbaka. Det känns också som en trygghet att ha SVT med oss i det här projektet. Även om det är en falsk trygghet … Vi tänker att byggaren inte lurar oss när det är ett tv-team på plats – men han lurar oss ändå, haha.  

Marie Olsson Nylander ger sina bästa tips för inredningen. Foto: Ragnar Omarsson

Marie Olsson Nylanders 4 bästa tips för ett personligt hem

1. Satsa på en statement-möbel

Om du är ung och ska börja från början med ett hem tycker jag att du ska investera i en stor grej som du verkligen älskar. Det kan vara ett vackert bord eller en fin, skön soffa. Resten köper du vintage eller frågar runt i släkten efter. Låt det komma pö om pö så bygger du en egen stil. Åk inte till Ikea och köp allt på en gång.

Avvakta lite med konst och satsa på vackra speglar i stället. De är både dekorativa och öppnar upp rummen om du inte bor så stort.

2. Förnya med textil

Om du vill förnya ditt hem där du bott länge, börja med att rensa undan gammal textil som gardiner, filtar och kuddar. Kanske kan du ersätta ett helt gäng kuddar med en enda stor, eller med en vacker pläd? 

Tänk också på att du inte måste ha allt du äger framme samtidigt. Många som vill förnya men inte riktigt vet hur tröstköper massor av lyktor hela tiden – det blir lätt överhopat.

3. Mys med matta

Marie Olsson Nylander med en av mattorna hon designat för Ellos Home. Mer info och köp här (klicka på bilden för länk till Ellos). Foto: Ragnar Omarsson / Ellos

Vill du höja mysfaktorn i ett rum – satsa alltid på en stor, fluffig matta med mycket textur. Hellre det än kuddar. 

4. Satsa på golven

Golven är nästan viktigare än väggarna i ett hem. Hatar du golven så försök inte att täcka över dem med mattor och möbler utan byt. Bryt upp, lägg nytt, skapa helhet – det är värt det.

5. Låt lampan ta plats

Marie Olsson Nylander inreder sitt Italienska palats i SVT:s Husdrömmar Sicilien. Foto: Janne Danielsson / SVT

Lampor är jätteviktiga för karaktären i ett hem. Jag tycker inte att man ska vara rädd för att låta lampan ta plats och satsar hellre på en stor, fin solitär än på många små.

Skapa Marie Olsson Nylanders sköna inredningsstil

Mjuka, sköna material, massor av textur och väl valda objekt som sticker ut är viktiga element i Marie Olsson Nylanders stil. Vi har valt våra sex favoriter ur hennes samarbeten med Ellos Home.

1. Mjuka påslakan i linne och bäckebölja

Påslakanset från Elllos Home. Foto: Ragnar Omarsson

Att kombinera material, färger och texturer ger ett levande och varmt uttryck. Hemma hos Marie samsas lakan i härligt tvättat linne med ljuvlig bäckebölja av ekologiskt bomull. Påslakan i linne: Mer info och köp här (länk till Ellos). Påslakan i bäckebölja: Mer info och köp här (länk till Ellos). 

2. Dekorativ vas 

Vas av dolomit, Ellos Home

Asymmetriskt vas av dolomit med precis den charmiga matta finish som är så trendig just nu. Mer info och köp här (länk till Ellos). 

 

3. Golvlampa med skärm av rotting

Golvlampa med skärm av rotting, Ellos Home. Foto: Idha Lindhag

Vacker golvlampa med rottingskärm som sätter tonen i rummet och sprider värme både via ljus och utformning. Mer info och köp här (länk till Ellos). 

4. Härlig ryamatta i ull

Ryamatta i ull, Ellos Home

 

Härlig tuftad ryamatta i mjuk, naturfärgad ull med samma look och känsla som hos de klassiska grekiska Flokatimattorna. Mer info och köp här (länk till Ellos). 

5. Vacker kanna i stengods

Kanna i stengods, Ellos Home.

Vas/kanna i glaserat stengods med handtag. Färgen går i fina naturliga skiftningar och ger en genuin känsla. Mer info och köp här (länk till Ellos). 

6. Skönaste soffan i rotting

Soffa i rotting, Ellos Home

Underbar soffa i rotting, som är bland de hetaste materialen i inredningsbilden för tillfället. Skapar den rätta bohem-minimalistiska känslan. Mer info och köp här (länk till Ellos). 

LÄS MER: Inrednings-inspiratören Lina Paciello om knepen för att skapa hennes  stil: minimalistiskt Medelhav 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + skönhetsbox från Glossybox. Köp nu!