Emma Elwin och Lisa Corneliusson på Make it Last.
Emma Elwin och Lisa Corneliusson på Make it Last. Foto: Pauline Suzor

Stilprofilerna rensar garderoberna för Make it Lasts stora modeloppis 2020

På fredag går modebloggen Make it Lasts loppmarknad ännu en gång av stapeln, men denna gång på ett nytt vis. Tillsammans med den globala onlinplattformen för försäljning av vintagemode, Vestiaire Collective, kommer de hålla i en onlineversion av den populära försäljningen av kända modeprofilers second hand-plagg. 

Make it Last och Vestiaire Collective inspirerar dagligen människor världen över till att konsumera färre kläder, men av bättre kvalitet. Målet är att uppmuntra människor till att utmana klädernas livslängd genom att bära plagg under en längre tid eller sälja dem vidare, med grundtanken att en cirkulär modekonsumtion gör både oss och planeten gott. 

– Att se till att plagg används längre är bland det viktigaste vi kan göra för att förhålla oss mer hållbart till mode. Därför är det faktiskt viktigt att se till att de hela och rena plaggen som inte används hamnar i nya garderober. Att bidra till den här ekonomin, och ta hand om de plagg man har för att just kunna sälja vidare, bidrar i sin tur till att second hand blir ett naturligare val för allt fler, säger Emma Elwin som är medgrundare till Make it Last. 

LÄS ÄVEN: Hållbarhetsexperten Emma Elwin: ”Jag inspireras av äldre kvinnor” 

Nu på fredag den 29 maj kommer loppmarknaden äga rum på Vestiaire Collectives egen hemsida och erbjuder alla modeälskare möjligheten att köpa second hand-plagg från flera kända profiler inom modevärlden. Bland annat Lisa Olsson, Hanna Stefansson, Stephanie Broek, Columbine Smille och så inte att förglömma, Damernas Värld:s och STYLEBY:s egen chefredaktör Jonna Bergh

– Jag säljer många fina skor i storlek 40, säger Jonna. 

– Jag har insett att 41 är en mer passande storlek för mig, så har du snäppet mindre fötter än jag så ska du titta på mina grejer. Och så har jag redan fått mycket påtryckningar kring den Hermès-hatt jag säljer. Min favorit bland det jag erbjuder är nog ändå den otroliga metallickjolen från Proenza Schouler som jag bar när jag delade ut pris på Grammis-galan för några år sedan. Den var lite för liten redan då, men nu är den definitivt det så jag hoppas den hittar en ny ägare!

Jonna i kjolen från Proenza Schouler som hon nu säljer. Foto: Pauline Suzor

Emma och Make it Last-partnern Lisa Corneliusson är också med och erbjuda härliga designplagg, speciellt utvalda från sina egna garderober. 

– Både jag och Lisa har verkligen djupdykt den här gången, och faktiskt hjälpt varandra resonera oss fram till vad som förtjänar ett nytt liv någon annanstans. För mig gör ett hårsmycke från Céline speciellt ont att säga hej då till, men jag använder det inte. Lisa har bestämt sig för att hennes Balenciaga-jacka från 2006 förtjänar någon annans uppmärksamhet. 

Emmas hårsmycke från Céline. Foto: Emma Elwin

LÄS ÄVEN: The 8 Best Online Vintage Stores 

Men planen är inte bara att sälja plagg, Emma har även förhoppningar om att göra några egna fynd.

– Jag är på jakt efter en svart vårjacka, så jag kommer definitivt att hålla utkik efter det. Sen kommer jag kolla efter tidlösa plagg i fina kvaliteter. Med tanke på alla fantastiska säljare som är med tror jag att det kommer finnas mycket fint att bläddra igenom!