Karina Ericsson Wärn, rektor på Beckmans designhögskola, om sin stil.
Karina Ericsson Wärn, rektor på Beckmans designhögskola, om sin stil. Foto: Weronika Bela

Karina Ericsson Wärn: ”Höjden av lyx är att inte ha någon väska”

Karina Ericsson Wärn, rektor på Beckmans Designhögskola och regelbunden skribent här i Damernas Värld, delar sin tid mellan Stockholm och Paris. Och både det svenskt praktiska och det franskt chica går att avläsa i hennes stil.

När Karina Ericsson Wärn, rektor för Beckmans Designhögskola och modejournalist, ombeds beskriva en dag i sitt liv säger hon:

– Den börjar hemma vid köksbordet vid 07-tiden. Då har jag kommit hem från några längder i simhallen, och frukosten står framdukad av min make. Samtidigt som jag dricker kaffe så läser och skriver jag mejl. På skolan är jag vanligtvis vid 08.30. Dagarna fylls oftast av möten om allt från antagning, rekrytering och budget till kommunikationsfrågor samt beredning av olika beslutsunderlag.

KARINA ERICSSON WÄRN

GÖR Rektor för Beckmans Designhögskola.
ÅLDER 56 år.
FAMlLJ Maken Lars O Ericsson och två vuxna barn.
BOR Stockholm och Paris.
BAKGRUND Författare, modeskribent och kritiker, curator av ett 40-tal utställningar inom samtida konst och mode, lärare vid Konstfack/Curator Lab, chef vid och grundare av Index - The Swedish Contemporary Art Foundation, chef vid IASPIS, chef för Konst/designoch modeavdelningen vid Kulturhuset Stadsteatern.

LÄS ÄVEN: Beckmans rektor om Gunnila Pontén: ”Tack för att du gick före!”  

– Jag har i snitt sju, åtta inbokade möten per dag. Minst tre kvällar i veckan har jag något arrangemang jag behöver gå på. Det kan vara allt från en prisutdelning eller möte i någon stipendienämnd till en grej på Stadshuset med klädkod högtidsklädsel. Min arbetsdag brukar ta slut vid 22.30, men då har jag hunnit med en trevlig middagspaus med maken. Helgerna är också arbetsdagar, då läser jag alla utredningar och direktiv som levereras i en outsinlig ström från departement och myndigheter. Då och då träffar jag min ordförande Leif Pagrotsky, tillsammans förbereder vi våra styrelsemöten och går igenom olika strategi- och utvecklingsfrågor. Det är fullt ställ skulle jag vilja påstå.

Karina Ericsson Wärn, rektor på Beckmans Designhögskola, bjuder in oss till hennes garderob. Foto: Weronica Bela

Hur klär sig då en designrektor för att vara både representativ och bekväm? Svaret är: i svart och med magiska skor.

– Min garderob är liten, helt svart och allt går att kombinera. Och jag trivs inte i långbyxor, så det blir kjol och topp. Oftast pennkjol, jag har flera stycken från Camilla Thulin som sitter som en smäck, inte skrynklar och tål maskintvätt. Sommartid blir det svarta t-shirts och skräddade toppar, vintertid svart kashmir. På vintern klär jag mig alltid i kashmir, just därför att det är så behagligt. Jag mår bra av mina kashmirtröjor. De kostar, men det gör ju även terapi - och jag har valt kashmir.

Jag mår bra av mina kashmirtröjor. De kostar, men det gör ju även terapi - och jag har valt kashmir.

– Jag undviker väska till vardags då jag har allt jag behöver digitalt, så att jag kan hämta upp mina pågående arbeten varhelst jag är. Jag tycker höjden av lyx är att inte ha någon väska överhuvudtaget.

Men om väskor inte är viktiga för Karina så finns det andra accessoarer som hon har ett mycket mer kärleksfullt förhållande till. I hennes arbetsrum står en diger skosamling.

– Jag promenerar till och från jobbet, vilket enkel väg tar ungefär en halvtimme. Då är det Nike Air Max som gäller. Väl på skolan vill jag ge min enkla svarta outfit lite skjuts, och då är ett par skor med attityd den enklaste vägen, tipsar Karina.

Mötesskor är något Karina Ericsson Wärn försöker investera i: ”Rätt skor stärker mig.” Foto: Weronica Bela

Varje år köper hon nya ”mötesskor” (hennes ord). 

– Jag har två styrelser att rapportera till, och i båda sitter otroligt tunga namn. Man släntrar inte in hur som helst till de styrelsemötena, utan det gäller att ha både tankar, dokument, argument och siffror på plats. Rätt skor stärker mig helt enkelt. I år föll valet på ett par kanariegula Isabel Marant - jag föll för både formen och färgen.

Mina mötesskor ger mig råg i ryggen

Använder du kläder för att bli stärkt i utmanande situationer, till exempel under viktiga möten eller tillställningar?

– Absolut. Mina mötesskor är en sådan grej, de ger mig råg i ryggen. När jag skulle gå på Nobelfesten senast tyckte jag plötsligt att ärmarna på min skräddarsydda blus hade blivit helt fel. De hade en volang nedtill som inte blev bra. Medan jag väntade på taxin tog jag helt enkelt en sax och klippte av dem. Och tyllskärpet blev i taxin till ett slags slips i stället.

3 stylingtips för vardagen från Karina Ericsson Wärn

1. Köp kläder i rätt storlek. Inte den storlek du skulle vilja ha.

2. Ägna lite tid åt klädvård då och då. Det lönar sig!

3. Planera vad du skall ha på dig veckan som kommer. Undvik att stå stressad framför garderoben.

Karina säger att stilen och silhuetten egentligen varit konstant under många år, men att kvaliteten successivt förbättras.

– Svart och enfärgat. Pennkjol nedtill, volym upptill. A-linjeformat nedtill, snävare upptill. Vad som ändrats är mitt krav på materialen, trikå finns numera bara i mina t-shirts. Det skräddade och de tyngre tygerna har flyttat in, säger hon och tillägger att hon köper mycket få plagg och föredrar mindre aktörer ”med koll på produktionsledet”, för att konsumera mode på ett hållbart sätt.

”Min garderob är liten, helt svart och allt går att kombinera.” säger Karina Ericsson Wärn. Foto: Weronica Bela

Har modets status i samhället förändrats sedan du kom ut i yrkeslivet?

- Mycket. Utöver att vara en stor och viktig bransch så ses mode i dag som en kulturyttring och som ett språk bland alla andra. Modet är dessutom ett fenomenalt lackmuspapper på vår tid, och därför så tacksamt att använda som område för studier om hur vårt samhälle utvecklas. Då och då är mode också konst, även om Yves Saint-Laurent påstod motsatsen.

Karina bor även sedan 20 år delvis i just Yves Saint Laurents Paris. 

– Vi flyttade till Paris för snart tjugo år sedan. Det var mitt och makens respektive jobb som tog oss dit. Jag var då curator och modekritiker och maken är konstkritiker och filosof. I Paris är varje dag en fest för ögat, så många sköna karaktärer att spana på. Och så gillar jag det sociala franska kafélivet och hela kulturen, där inte minst mode värderas högt. I Stockholm får jag småskaligheten, luften och vattnet, och den trygghet som en hemort kan ge. Att ständigt byta stad gör också att man aldrig blir hemmablind, säger Karina och avslutar med att avslöja vilka skönhetsprodukter som alltid står på rektorsskrivbordet på Beckmans: nagellack, handkräm, parfym.

Karina Ericsson Wärn håller parfym högre än kläder. Foto: Weronica Bela

– Parfym är faktiskt viktigare för mig än kläder, säger den väldoftande rektorn Ericsson Wärn i de svarta kvalitetskläderna och de vassa klackarna; både Paris och Stockholm lever i henne.