Julias nya stil: "Jobbigt att alltid stå på tå längst upp på en topp"

Hon är en av Hollywoods största stjärnor, även om hon själv mer ser sig själv som en fotbollsmorsa, och har gjort sig lika känd för sitt stora leende som sitt imponerande cv och sin Oscar- statyett. Men nu tar Julia Roberts ett nytt, stort steg ...

Salongen på lyxhotellet i West Hollywood intas av en rad viktiga showbizmän när Amazon Prime presenterar höstens stora satsning - thrillerserien 

Homecoming. Och en kvinna. För trots att männen flörtar hejvilt med journalisterna och har flera succéer på sina cv är det just kvinnan ingen tycks kunna slita blicken från. Hon skrattar högst och mest av alla och är närmast självlysande i sin isblå kostym och klackar som gör henne huvudet längre än sina kollegor.

Det är jobbigt att alltid stå på tå längst upp på en topp. Man blir trött.

Lyskraften kan förklaras rätt enkelt: Kvinnan är Julia Roberts, hon som i flera decennier nu varit hela världens egen Pretty woman. Dessutom har hon, utan att smickra eller överdriva det minsta, en karisma utan like. Medan de andra tonar ner jargongen när journalisterna är svårflörtade och varken applåderar eller skrattar så skruvar Julia Roberts upp en oktav till. Hon tycks fast besluten att bryta den kyliga stämningen i rummet. När hennes smittande skratt och underfundiga sarkasmer ändå inte tycks ge någon effekt skakar hon på huvudet och ler självsäkert: "Jag ska nog få er att skratta. Vänta bara!"

Julia Roberts säger själv att hon numera mest är fotbollsmorsa

Julia Roberts är i dag närmast ett begrepp och en av vår tids få egentliga filmstjärnor i ordets traditionella mening. Visserligen hävdar hon att hon numera främst är en fotbollsmorsa som går upp klockan sex och steker pannkakor och bacon åt sina tre barn. Men det vill ingen riktigt höra. Ända sedan hon iklädde sig rollen som den charmigt streetsmarta prostituerade Vivian som fann kärleken i Richard Geres kostymklädde Edward i Pretty woman (1990) vilar ett evigt sagoskimmer över denna Hollywoodälskling.

Under hela 1990-talet, och även en bra bit in på 2000-talet, toppade Julia Roberts listan över Hollywoods bäst betalda kvinnliga skådespelare – hon fick till exempel 25 miljoner dollar för rollen i Mona Lisas leende (2003) – och hon medger att rikedomen var en kick för henne som aldrig hade haft pengar tidigare. Julia Roberts växte upp i ett trasigt hem i Georgia och åkte till New York efter college på vinst och förlust för att pröva vingarna som skådespelare. Första steget till Hollywoodvälde tog hon med en roll i indiefilmen Tre tjejer 1988, som följdes av mer kreddiga roller som den i Blommor av stål 1989 och senare klassiker som Sova med fienden (1991), Notting Hill (1999) och Erin Brockovich (2000).

Scenen i Pretty woman som gjorde Julia till stjärna

Men rollen som verkligen gjorde henne till stjärna kom alltså redan 1990 i Pretty woman, efter att namnkunniga skådespelare som Darryl Hannah, Michelle Pfeiffer och Meg Ryan tackat nej till den på papperet något tveksamma rollen. Men Julia Roberts gjorde den till sin egen. Scenen när Richard Gere plötsligt slår igen smyckesasken och Vivian med nöd och näppe hinner dra undan fingrarna och brister ut i ett klingande gapskratt har gått till filmhistorien (skrattet var äkta, Richard Gere improviserade när han slog igen asken). Och det krävdes nog en Julia Roberts för att få dialoger som den när Vivian medger att hon hade stannat hos Edward för 2 000 dollar – och han svarar att han tveklöst ”hade betalat fyra” – att låta romantiska.

Julia Roberts som Vivian i Pretty Woman från 1990. Foto: IBL Bildbyrå

Trots att Julia Roberts var Hollywoods högst betalda skådespelerska, Oscarbelönades för sin roll i Erin Brockovich, manusen haglade över henne och hon blev utsedd till Världens vackraste kvinna av People Magazine fem år i rad så valde hon att ta av sig Hollywoodkronan för några år sedan.

–Det är jobbigt att alltid stå på tå längst upp på en topp. Man blir trött. Förr eller senare måste man gå på toaletten och någon annan får ta över, har hon sagt om sin sorti.

Träffade kärleken under filminspelning

Men det fanns också en annan anledning. Efter att ha lämnat Kiefer Sutherland tre dagar före bröllopet för den blivande brudgummens bäste vän Jason Patric, dejtat Matthew Perry och Liam Neeson, fått en hel värld att häpna när hon gifte sig med countrystjärnan Lyle Lovett – de två gick under namnet the beauty and the beast – och förälskat sig i och sedan lämnat skådespelaren Benjamin Bratt så fann hon kärleken i kameramannen Daniel Moder på inspelningen av The Mexican.

–Innan jag träffade Danny var jag en bortskämd liten unge som gjorde en massa filmer. Det förändrades när jag träffade honom. Jag fann min människa. När jag tänker på mitt liv och vad som ger det mening så är det han, sa hon tidigare i år till Harper’s Bazaar.

Men Julia Roberts har inte helt lämnat filmens värld. Hon har med tillförsikt fortsatt med skådespeleriet, men väljer varje projekt med stor omsorg. När manuset till tv-serien Homecoming landade på hennes köksbord – enligt egen utsago är det där hennes jobb- erbjudanden hamnar – väcktes intresset på en gång.

–Jag kunde inte låta bli. Det Micah Bloomberg och Eli Horowitz har skrivit är en fantastiskt gammaldags historia som utspelas i ett modernt moraliskt dilemma, säger hon och vänder sig till Bloomberg och Horowitz, som även ligger bakom podcasten med samma namn som serien.

Aktuell med tv-serien Homecoming

Julia Roberts fortsätter förtjust att strö komplimanger även över sin regissör, Sam Esmail, mest känd för att  ha skapat succéserien Mr Robot.

–När Micahs och Elis verk sedan lades i Sams otroligt stilmedvetna, kapabla – och så väldigt stora – händer kändes det här som en väldigt trygg plats, säger hon och skrattar. Fortfarande ingen respons. Julia Roberts skakar frågande på huvudet åt presskåren som ännu vägrar dra på smilgroparna.

Serien är alltså baserad på den populära podcastserien Home- coming och kretsar kring Heidi Bergman (Roberts) som jobbar med att rehabilitera soldater tillbaka till ett vanligt liv. Några år senare har Heidi abrupt slutat sitt arbete och bor hemma hos sin mamma (Sissy Spacek). Hon försörjer sig som servitris när en utredare söker upp henne för att ta reda på varför hon egentligen lämnade Homecomingcentret. Det ska visa sig att svaret på frågan ligger långt ifrån det som Heidi själv har intalat sig.

"Nivån är så hög på tv-produktioner"

Det lovande med Julia Roberts entré i tv-världen – om vi bortser från inhopp i serier som Miami vice och Vänner – är att det här manuset verkligen måste vara fantastiskt, eftersom hon varken behöver pengarna eller tycks lockas av uppmärksamhet. På senare år har hon synts i ett blygsamt antal roller, som i En familj – August: Osage County, Wonder och Money monster och som ansikte för Lancôme, men hon är ökänd för att tacka nej till det mesta. På frågan hur skådespelande för tv skiljer sig från inspelningar ämnade för den större skärmen svarar hon att det egentligen inte är någon skillnad.

–Allt är så bra nu. Nivån är så hög på tv-produktioner. För mig var det fint att göra något som når in i era vardagsrum. Vi är lite som en budfirma – vi levererar underhållning till era hem!

Och så lägger hon till:

–Jag tänker inte på det i termer som big screen –small screen. Men så har jag ju förstås en ganska stor tv hemma ...

Det fnissas äntligen roat bland åhörarna och en del applåderar. Julia Roberts ler sitt karakteristiska breda leende och ser mycket belåten ut.

– Så där! Nu skrattar ni, minsann.

https://www.youtube.com/watch?v=9WJSdpE-sJQ

 

LÄS MER: Carina Berg, 41: "Jag har gett bort två tredjedelar av min garderob"

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxigt kit från Clarins. Köp nu!