Malin Persson från Trädgårdstider – välkommen till hennes hem!
Malin Persson från Trädgårdstider – välkommen till hennes hem! Foto: Isabell N Wedin

Så inreder du med växter – Malin Persson från Trädgårdstiders bästa tips

Trenden att inreda med växter är både vacker och bra för luften i ditt hem. Vi hälsar på i stil-esset och växtgurun Malin Perssons magiskt vackra oas i Malmö och låter henne så ett frö av inspiration. 

Maija Mårtensgård

I ett vackert hus i utkanten av Malmö prunkar grönskan både i trädgården och inomhus. Här bor Malin Persson – inredare, bloggare och program­ledare för Trädgårdstider i SVT – tillsammans med sin familj. Knappt en kvadratmeter av den majestätiska villan är fri från växtlighet – det gröna klättrar på väggarna, ersätter gardiner och formar fina kluster på sideboards och hyllor i alla rum.

– För mig handlar den här gröna inredningen om att vara i kontakt med naturen. Jag mår som allra bäst när jag har fingrarna i jorden och min omhändertagande sida får ge kärlek till växterna, säger Malin Persson.

Malin Persson – fakta

Ålder: 40 år.

Gör: Programledare, redaktör och föreläsare. Bloggar på elledecoration.com.

Bor: I Limhamn, Malmö.
Familj: Tre barn: Tiago, 13, Milo,11, och Cleo, 8.

Bakgrund: Blev som 19-åring upptäckt av Karl Lagerfeld och jobbade som modell i tio år. Har drivit bokbar i Rom.

Instagram: @themalinpersson

Aktuell: Programledare för Trädgårdstider i SVT.

I Malins extremdrömmiga badrum prunkar det i varje vrå. Foto: Isabell N Wedin

 

"Ju större växter desto härligare"

Att gå på upptäcktsfärd hemma hos henne är en lektion i både botanik och inredning. Här finns fritt hängande fjädersparris i ampel, slutna växtsystem i stora glaskärl, torkad vass i gröna flaskor, maffiga ormbunkar och arekapalmer intill badkaret, och färska örter i köket.

– Jag gillar att inreda med växter efter säsong. Från tidig vår till sen höst tar jag in kvistar, blommor, mossa och olika löv för att spegla årstiden utanför. Samtidigt älskar jag tropiska, gröna, stora växter som gärna får ta plats – ju större, desto härligare!

Och Malin är inte ensam. Du kanske har märkt av den gröna trenden? Den växer så att det knakar: Det är växtgrupper på Facebook som samlar tusentals i diskussioner om hur man tar sticklingar, det är växtspecial i inredningstidningar, och det är Instaflöden övervuxna av pelargoner. Vad hände?

– Los Angeles hände, säger Elin Unnes, rockjournalist och odlingsexpert.

– LA-trenden har synts överallt de senaste åren, det arkitektoniska och klassiska: naturmaterial och stengolv, låga soffor och möbler i korg och rotting, folkkonst och en massa växter. Dessutom pågår en 70-talstrend, där många växter omvärderas: alla de där tåliga kontorsväxterna – om man sätter dem i patinerad terrakotta och ställer på ett vackert golv så är de fina solitärer.

Läs också: Gurkmeja och fem andra växter som ger yngre hy

I SVT:s Trädgårdstider lär Malin ut gröna hacks. Foto: SVT

Tydlig grön trend

De senaste åren har växttrenden slagit rot både i inredningsdetaljer och som fritidsintresse. Blaffiga 70-talsväxter är nu vanliga mönster på allt från kuddar till duschdraperier, och hos allt fler kliar det i fingrarna, som vill gräva i jorden.

Ett av Malin Perssons gröna hacks är att skippa gardiner och hänga upp amplar med gröna slingrande växter i stället. Även mindre växter har en plats i inredningen – när Malin placerar ut dem tänker hon till lite extra.

5 HETASTE VÄXTERNA JUST NU

1. Klättersparris Lättskött växt som kan stå i fönster utan direkt solljus, och ute under sommaren. Kan få små blommor eller röda bär.

2. Hartassbräken Extremt lättskött ormbunksväxt som mår bra i de flesta miljöer, sol som skugga. Vill ha en lagom dos vatten.

3. Pinnlilja Ökenväxt som också är väldigt lättskött. Växer långsamt och behöver inte ha vatten särskilt ofta.

4. Zebrasköld Häftig växt med randiga bladskaft och pilliknande blad, som kräver lite mer kärlek. Mår bäst i ett ljust fönster utan direkt solljus och med hög luftfuktighet.

5. Fönsterfikus Klassisk 70-talsväxt med stora blad, som vill ha mycket ljus och kräver lite omtanke. Vill gärna bli duschad med jämna mellanrum.

Källa: Plantagen

– Det är viktigt att de får ett sammanhang. Det kan se trist ut om en stackars växt står helt ensam. I stället planterar jag flera växter i samma kruka, eller placerar många av samma sort i grupp. Den röda tråden är viktig, oavsett om det gäller form, färg eller struktur. Det handlar om att skapa ett harmoniskt helhetsintryck.

Våga sprida växterna i rummet

Malin sätter också gärna krukor i olika höjder – det ger mer dynamik i inredningen och en lekfull känsla bland växterna. Fina pie­destaler går ofta att hitta på loppis. Att våga flytta växterna från fönsterbrädorna och sprida ut dem i rummen är ett effektivt sätt att göra dem till en del av inredningen och skapa en livfull sommarkänsla året om.

Låt växterna ta plats inte bara på fönsterbrädorna. Foto: Isabell N Wedin

Hon slår också ett slag för kryddväxter som går att använda i matlagningen.

– Ös på med örter i köksfönstret – ju mer, desto bättre, och dessutom superlyxigt att kunna hacka direkt över en sallad.

Nu har inte alla Malins gröna fingrar, och kan behöva lite hjälp på traven med att få det att spira. Tyvärr finns det inga riktiga genvägar, men ett och annat litet knep, menar odlingsexperten Elin Unnes.

– Oftast är det små fel som gör att växten vantrivs – fel fönster, för mycket eller för lite vatten … Så, testa lite olika växter, kolla vilken av dem som verkar trivas hemma hos dig, och läs på om just den. När du märker att den frodas blir det ganska beroendeframkallande att lära sig mer!

Malin odlar loss med kollegorna i Trädgårdstider. Foto: SVT

Läs också: Så kan en stund i naturen göra dig lyckligare och mer kreativ