Foto: Pauline Suzor

Frida Gustavsson har bytt modellyrket mot skådespeleri: "Läskigt och skönt"

Sveriges mest framgångsrika fotomodell någonsin är varken Emma Wiklund eller Caroline Winberg, utan Frida Gustavsson. Nu gör hon långfilmsdebut med huvudrollen i vinterns storfilm Eld & lågor.

Niklas Sessler

Frida Gustavsson

Ålder: 25.

Bor: Stockholm.

Familj: Sambon Marcel och två katter.

Aktuell: Med huvudrollen i biofilmen Eld & lågor.

Hon har bott i New York och Paris, gjort omslag för italienska, amerikanska och franska Vogue, varit modell för Victoria's Secret, gått visningar för Dior och Prada, och har varit en del av den internationella modescenen sedan hon var 15 år. Nu tar 

Frida Gustavsson klivet in på filmduken, genom en huvudroll i den verklighetsbaserade filmen Eld & lågor mot stjärnor som Pernilla August, Helena af Sandeberg och Lennart Jähkel.

Frida som Ninni i Eld & lågor. Foto: Aril Wretblad

Berätta om filmen Eld & lågor?

– Den utspelar sig på 1930- och 1940-talen och handlar om två nöjesfält: Gröna Lund, som ägs av den lite finare familjen Nilsson, med dottern Ninni som jag spelar, och Nöjesfältet, som ägs av familjen Lindgren, och de här två familjerna hatar varandra. Men när Ninni kommer tillbaka hem efter att ha pluggat utomlands upptäcker hon sonen John i den andra familjen, och tycke uppstår...

Vad har du själv för relation till Gröna Lund?

– Det är ett ställe där allt är tillåtet och inget är på riktigt. Alla som har växt upp i Stockholm har varit där både som barn och när man fick åka in till stan själv, och alla har någon stulen kyss i Lustiga huset.

LÄS OCKSÅ: Lär känna Ursula, 52, och Britta, 52, – Balenciagas okända svenska modeller

Vad fick dig att tacka ja till rollen?

– När jag läste manuset kände jag bara "jag måste göra den här rollen", för Ninnis värld är en värld man vill vara i. Jag har ju fått förfrågningar från min agentur som "Vill du spela tjejen i bikini som är ihop med Adam Sandler?", eller "Vill du vara med i Transformers?", men jag har alltid tänkt att det här är något jag vill göra på riktigt, och då ville jag vänta tills jag fick jobba med ett bra manus och bra regissörer.

Min egen stil är ganska maskulin, vilket jag tror har att göra med att jag är så lång

Vilken nytta hade du av att du är van att stå framför kameran?

– Om man jämför mig med en nyutexaminerad scenskoleelev så har de kanske inte jobbat med kamera över huvud taget. Jag vet ju var ljuset faller, och kan tänka "om jag ändå ska titta bort så kan jag titta där, för då kommer jag få ljus i mina ögon".

Är modellkarriären lagd på hyllan för gott?

– Det är svårt, för man vill inte säga "aldrig". Det finns många människor som jag gärna fortsätter att jobba med. Men huvudfokuset är inte där längre, och det känns både läskigt och skönt på samma gång.

LÄS OCKSÅ: 5 plagg som måste finnas i en basgarderob, enligt Anna Wintour

Hur modeintresserad är du?

– Alla mina bästa kompisar jobbar med mode, och jag har jobbat med det och är väldigt intresserad ur ett kulturellt och idéhistoriskt perspektiv. Min egen stil är ganska maskulin, vilket jag tror har att göra med att jag är så lång, så när jag har korta kjolar blir det väldigt mycket ben. Jag är ganska uppklädd - jag gillar kostymbyxor, kavajer, skjortor, och sedan är jag en ryttare, så ridinspirerade detaljer är alltid trevligt.

Vad har du närmast på gång?

– Förra våren spelade jag in ett avsnitt av en tysk tv-serie, Kommissarien och havet, som är lite som en tysk Wallander eller Beck. Jag har gjort två andra tv-serier också, som kommer i höst: en som heter Dröm och är lite som en Stranger things i svensk tappning, där jag spelar en 12-åring i en 30-årings kropp. Och så spelar jag i en serie som heter 12, en dramathriller med lite övernaturliga inslag.

...och om du får drömma?

Sally Potter som gjorde Orlando är min favoritregissör. Det hade varit en dröm att jobba med henne.