Emma Wiklund: "Som modell tränade jag mindre än jag gör idag"

Emma Wiklund är modellen, skådespelaren och programledaren som startade sitt eget märke Emma S med produkter inom hudvård och parfym. Damernas Världs chefredaktör Martina Bonnier tog ett träningspass på gymmet med Emma, som berättade om sina träningsrutiner och hur hon gör för att orka med sitt höga tempo i vardagen.

Att stå och svettas bredvid supermodellen och skönhetsentreprenören 

Emma Wiklund på gymmet är något alldeles speciellt. Många blev inspirerade av Emmas styrka och nötkärnefriska utstrålning på 1990-talet, då hon var ansikte utåt för den nya minimjölken. Men ska sanningen fram är hon mer vältränad i dag, som 48-åring, än hon var som ung supermodell.

Hela familjen Wiklund håller i gång tillsammans, och ända sedan Emma träffade sin make Hans har träning varit en naturlig del av deras gemensamma liv.

När jag träffade Emma första gången, för drygt 25 år sedan, var jag modeassistent på Veckorevyn medan hon var en stigande modellstjärna. Sedan dess har vi haft koll på varandra, jobbat ihop och blivit vänner som delat massor av skratt och har roliga minnen. Emma Wiklund har alltid nära till skratt – det är ett av hennes många fina karaktärsdrag.

På söndagar träffas Martina Bonnier och Emma Wiklund ofta på becoreträningen och tränar sina magmuskler med det högintensiva pilatespasset.

På söndagar ses vi ofta och gör becoreträning. Det är ett högintensivt pilatespass som bygger upp de små muskelgrupperna och innehåller mycket magmuskelträning. Efteråt brukar man vara öm

i hela kroppen, men också väldigt tillfreds med sig själv.

Jag prioriterar träningen i min vardag, och tränar cirka fyra dagar i veckan.

Vilken sorts träning gillar du bäst?

– Allra helst tränar jag högintensivt, så jag blir svettig och får flås. Det måste vara varierad träning som ger såväl kondition som rörlighet och styrka. Därför kör jag en del crossfit, crosstraining eller något liknande. I går körde jag till exempel ett heatpass, som är ett slags intervallträning i en bikram-yogasal. 38-gradig värme och jättehög luftfuktighet, det är sjukt jobbigt. Becore är också himla kul, det ger styrka i muskelgrupper som man knappt trodde att man hade.

LÄS MER: Träna efter din ålder – så ska just DU träna för bäst resultat

– Mitt nyårslöfte var att lägga in ett vanligt yogapass i veckan. Det gillar jag verkligen, men jag har inte haft tid på ett tag. Jag prioriterar träningen i min vardag, och tränar cirka fyra dagar i veckan. För att få det att funka i mitt schema går jag in på bra appar och bokar passen inför kommande vecka tidigt. Det blir som vilket annat viktigt möte som helst under veckan. På kontoret går vi gärna och tränar på lunchen allihop. Vi har ett gym tvärs över gatan, och det är kul och inspirerande att träna ihop. Det blir personalvård för både mina anställda och mig själv på samma gång. Det är perfekt!

Vilken träning är mest effektiv?

– Crossfit och crosstraining är mest effektivt, där får jag styrka, rörlighet, flås och stretch. Jag gillar att få upp pulsen ordentligt så att hjärtat jobbar. Min filosofi är att det är bra för kroppen att svettas, som ett slags utrensning för huden. Sedan dricker jag massor av vatten, speciellt efter bikramyogan, det är viktigt. Förlorar du vätska måste den ersättas. Kokosvatten är bra efter ett pass. På kvällen fyller jag alltid på med vitaminer, multimineraler, zink, magnesium, omega-3 och omega-6, och på vintern behövs D-vitamin också.

LÄS MER: 8 anledningar att träna styrka – experternas tips för maxad effekt

Hur tränande du under din tidiga karriär som modell?

– Under modellperioden tränade jag faktiskt mindre än i dag. I Paris fanns knappt gym på den tiden. Ingen hade PT eller gymkort, det var liksom inte uppfunnet då. När jag var yngre, under Flashdance-eran (filmen Flashdance kom 1983, reds anm), var det dans som gällde. Jag dansade både klassisk balett och jazzdans från det jag var tolv år fram tills jag var 20. Alla tjejer dansade, man gick inte på gym som nu. När jag sen blev modell minns jag att jag alltid packade ner ett par löparskor och sprang en hel del. Ibland gjorde man några situps på hotellrummet, men mest stressade man runt stan till olika fittings och höll igen lite på maten inför visningarna, det var allt. Jag skulle säga att modellstorlekarna var annorlunda på min tid, vi var storlek 36, nu är de 34:or. Samtidigt ser jag tecken på att det håller på att förändras. Olika kroppsformer är mer tillåtna igen. Det finns så många förebilder på sociala medier som inte är modeller men jobbar med mode. Det är som med mode i dag, alla stilar är inne.

Har ditt förhållande till träning förändrats genom åren?

– Redan under minimjölksperioden diskuterades det kring att jag och andra modeller var för smala, men sanningen är att med dagens mått mätt skulle jag aldrig ha fått ett jobb. Modellbranschen nu är mycket hårdare när det gäller kroppsideal än vad den var då. En Victoria’s secret-modell måste vara supertränad och ständigt i form. Jag jämför mig inte med någon annan än mig själv. Jag har en inre kompass som säger när jag mår bra eller inte.

– I min ålder svarar kroppen inte lika snabbt på träning, och det kommer skador som man får ta hänsyn till. Kroppen går sönder och läker långsammare, det är bara att acceptera. Jag har en knäskada och problem med diskarna, men att hålla i gång hjälper mig. När jag tränar har jag inte lika ont och kan parera skadorna på ett annat sätt. Att hålla sig rörlig är jätteviktigt, och jag har världens bästa förebild i min mamma, som är 75 år och tränar på gym två gånger i veckan. Hon är vältränad och det är så coolt, tycker jag.

Tränar du också med familjen, din man Hans och dina barn?

– Ja, vi tränar ihop. Med min dotter Tyra kör jag pass och rider. Men den bästa träningssemestern tillsammans är att åka skidor, det är så kul! Min man Hans och vår son Elis tränar brasiliansk jujutsu. Det händer att jag följer med när de har sina fysiska konditionspass, som är otroligt jobbiga men också väldigt roliga. På semestrar tränar Hans och jag alltid tillsammans.

Vilken träningsstil har du?

– Trenderna för träningskläder har jag inte koll på, jag köper mest samma kläder om och om igen. Det blir ett par svarta tights från Nike och en bra sportbehå. En svart hoodie gillar jag, det ska vara bekvämt. Jag är aldrig flashig på gymmet. Om jag skulle ha något mer avancerat på mig skulle jag känna mig utklädd och inte bekväm alls. Emellanåt har jag en utrensning av sådant som är slitet och urtvättat och så köper jag exakt samma svarta

grejer igen, det är skönast så.

ANNONS

Vad har du för löparskor?

– Allra helst tränar jag barfota, som på becore och yogan, det är bra för fotlederna att vara barfota. När jag springer har jag skor från Asics som är utprovade för mina fötter.

Hur tänker du kring kost?

– Jag försöker äta så varierat som möjligt. Det blir mycket fisk och kyckling, och jag håller igen på kolhydraterna, speciellt på kvällen. Hemma finns det alltid frukt och mycket grönsaker i kylskåpet. Hela familjen äter röd- och grönkål som jag fräser i rapsolja, och massor av sallad. Men jag är inte superstrikt, utan njuter när jag äter. Även om det finns mycket nyttig mat i kylskåpet köper vi också köttbullar och snabbmakaroner, som alla familjer med ont om tid. Frukost är ingen stor grej för mig, bara jag får bryggkaffe med mjölk är jag nöjd. Förr drack jag vanlig mjölk men sedan du rekommenderade havremjölk har jag börjat med det. Vi är ganska osynkade i tiderna vid frukosten, men jag försöker hinna göra en nyttig smoothie åt barnen. Jag älskar ostbågar och choklad men behöver inte frossa. Och så är jag tokig i lussebullar!

LÄS MER: Bli din egen kostrådgivare – kursen för dig som vill lära dig mer om kost och näringslära

Hur är det med sömnen?

– Sömn påverkar mycket hur man mår, och jag behöver sju timmars sömn ganska exakt. Jag är en morgonmänniska, så jag släcker före midnatt och går vanligtvis upp halv sju, men senast klockan sju. På kvällen dricker jag gärna Pukka-te med kanelsmak för att varva ner.

Hur gör du med mellanmål när du tränar så mycket?

– Det beror på min energinivå. På kontoret ser jag till att det alltid finns frukt eller så äter jag en chiapudding som mellanmål.

Hur tänker du kring hudvård och träning?

– Allra viktigast är ju att man rengör huden på kvällen. Slarva aldrig med rengöringen, det är en bra grundregel. Mina rengöringssteg är ögonmakeupborttagning, rengöringscrème för ansiktet, och på vintern helst rengöringsolja då huden är torrare, och ansiktsvatten för att stänga porerna. Efter det kommer nästa fas med ögoncrème, serum och nattcrème. Ibland blir det nattmask i stället för crème, som en intensivkur. På vintern är det extra viktigt att använda produkter med hög fuktighet och fetthalt. Eftersom jag tränar flera gånger i veckan blir det ofta två duschar om dagen, då gäller det att smörja in sig ordentligt. Själv använder jag både kroppsolja och bodylotion. Sedan, för den där sista välbehagskänslan, använder jag parfym.

LÄS MER: Därför ska du äta din hudvård (ja, det är sant!)

Vilken parfym använder du?

– Jag älskar dofter och har en stor doftgarderob som jag väljer från, förutom mina två Emma S-dofter. Ofta letar jag i parfymdiskarna och försöker hitta något annorlunda. Senast köpte jag en doft från ett nytt märke som heter A lab on fire, för doftens namn var så underbart att jag var tvungen att köpa den. ”What we do in Paris is a secret” – visst låter det härligt? Vilken doft jag använder beror på humöret. Bland alla mina dofter har Guerlains klassiker L’Heure bleue hängt med längst. Dofter framkallar alltid minnen från livet.

Foto: Daniel Stigefelt, Foto omslag: Joel Rhodin/Mink management

Aktuellt just nu