Claudia Schiffer berättar om sina tankar kring åldrande.
Claudia Schiffer berättar om sina tankar kring åldrande. Foto: TT

Claudia Schiffer, 50: ”Det är vackert att åldras naturligt”

Tyska supermodellen Claudia Schiffer räknas till de riktigt stora inom sitt yrke. För Damernas Värld berättar 50-åringen om sitt stora intresse för skönhet, hur hon vårdar sitt blonda svall och dricker sellerijos för att mota bort ålderstecken. 

Damernas Värld

Claudia Schiffer har för några dagar i sitt hektiska liv hittat hem. Den tyska supermodellen och jag befinner oss i Düsseldorf, dryga fyra mil från Rheinberg där Claudia växte upp och där familjen fortfarande bor i dag. I mer än 25 år har hon supermodellat, blivit plåtad av alla de stora fotograferna, gjort alla stora kampanjer, sålt mängder av produkter av alla de slag med sin Bardotliknande look och hon har, enligt Guinness rekordbok, prytt fler omslag än någon annan modell, någonsin. Det är en kvinna med en magnifik, och ovanligt lång, karriär i ett yrke som måste anses vara ett av de mest konkurrensansatta i världen.

Varför har du varit så framgångsrik, tror du själv?
– Jag har själv funderat på det, och har jämfört mig med de andra supermodellerna. Utseendemässigt har vi egentligen ingenting gemensamt, men det jag med säkerhet kan säga är att vi som blivit riktigt stora har varit väldigt seriösa i vårt beslut att satsa på att lyckas. Ett exempel: Du är väldigt ung och din bästis fyller år och har fest. Plötsligt dyker det upp ett jobb - åker du? Många gör inte det, för då missar du festen och kompisen blir ledsen. Jag åkte. Ett annat: Din pojkvän har bokat en semesterresa, och ett jobb dyker upp. Då valde jag att jobba. Du måste vara beredd att göra det valet, detta säger jag till alla unga modeller. Vissa är modeller för att ha lite skoj - resa, festa, träffa folk ... Men de kommer aldrig att bli bäst. Jobbet du inte tog kan vara det som skulle blivit ditt genombrott. Och så blir det någon annans i stället. 

Claudia Schiffer har prytt många omslag genom åren.

Vad har förändrats sedan du slog igenom?
– I dag är modebranschen väldigt professionell, det är business liksom. Folk kommer, gör sitt jobb och går sedan. På 90-talet la man pengar på efterfest efter visningar och plåtningar, det var liksom alltid fest. I dag är det inte så. Tidspressen är större och allt kostar mer pengar. På den tiden kunde modevisningar vara flera timmar försenade, då vi hade lite för roligt backstage för att bry oss om schemat. Branschen bestod av galna personligheter som verkligen fick leva ut. Det är stor skillnad, i dag är allt business på ett annat sätt. Själv älskar jag att arbeta professionellt - och i tid. Men den tiden är kul att titta tillbaka på, eftersom den inte existerar längre.

Vad har förändrats ur ett stylingperspektiv?
– Framför allt skulle jag säga att beautylookerna var helt annorlunda än i dag. Det handlade väldigt mycket om hår och smink då. Håret skulle vara jättestort! Den ständiga frågan var: 'Hur kan vi göra håret ännu större?' Torrschampot var livsviktigt och det tuperades hej vilt - allt för att göra håret stort och glamoröst. I dag är det raka motsatsen, håret ska ha en anspråkslös och cool look. Volym har inte alls samma betydelse, i dag ska håret se hälsosamt ut.

Carla Bruni, Claudia Schiffer, Donatella Versace, Naomi Campbell, Cindy Crawford och Helena Christensen Foto: TT / AFP

Intressant att du direkt pratar om skönhetslooken och inte om modet. Ligger skönhetsdelen av branschen närmare dig än modedelen?
De flesta tror säkert att jag vet mer om mode än om skönhet, men det är faktiskt tvärtom. Skönhet har alltid varit min grej, mer än vad mode har varit. Dels intressemässigt, men även arbetsmässigt. Hårvård, hudvård och makeup är det jag arbetat med mest. Just hår har alltid varit en jättestor del av min inkomst - och det är anledningen till att jag aldrig klippt mig kort. När man gör tv-reklam så är det väldigt eftertraktat med långt hår som ser tjockt och hälsosamt ut. Jag försökt att hålla mitt hår i så bra skick som möjligt. Så fort det blir slitet så kan jag inte jobba med det på samma sätt, jag blir mindre intressant att boka till den typen av jobb. Jag älskar skönhet, det är ett riktigt intresse från min sida!

Hur ser dina dagliga skönhetsrutiner ut?
– De är ganska få, och numera går det per automatik. Jag tvättar håret med schampo och balsam, och tre gånger i veckan använder jag inpackning i stället för balsam. Jag fönar håret själv med en rundborste. Jag använder en produkt som får bort de flygande hårstråna och se till att allt hår ligger fint och samlat, det ser mycket mer hälsosamt ut då. Sedan tar jag på mig parfym, och sminkar så lite som möjligt. Lite mascara, lite ögonskugga och concealer om jag har några problemställen och så läppbalsam. Sedan är jag klar.

Claudia Schiffer på Chanel-visning i Paris. Foto: TT

Vad är ditt bästa makeuptips?
– Att inte använda foundation för en naturlig look. Förstås, ska du ut på kvällen och vill ha en kvällslook är foundation fantastiskt. Men när man sminkar sig för dagen och ska vistas i dagsljus ska man bara använda concealer på de problemområden man har. Ska du använda en bronzer ska du bara ha det där du får färg först, alltså där solen fastnar lättast. Lite på näsan, precis under ögonbrynen, i hörnen av pannan ... Huden kommer fortfarande att lysa igenom då och det ser väldigt naturligt ut.

Claudia har varit supermodell större delen av sitt liv. Foto: TT

Har du några andra tips mot det synliga åldrandet?
- Jag använder alltid anti-ageing, krämer och serum, samt ansiktsmasker tre fyra gånger i veckan.
– Och så dricker jag massor av vatten, men det vet ju alla att man ska göra.
– Jag äter vitaminer, och varje morgon dricker jag juice på färskpressade grönsaker eller en fruktjuice. Min favorit är en mix av spenat, äpple, ananas och selleri. Jag vet att det inte låter så gott, men frukten gör så att det inte smakar så illa.
– Frisk luft och att göra saker som får dig och ditt ansikte att slappna av är väldigt bra, oavsett om det är ett bad eller en promenad eller lyssna på musik. Jag har inte lagt mig under kniven ... Än. Jag vill åldras på samma sätt som Lauren Hutton och Jane Birkin. De ser båda fantastiskt anspråkslösa ut i de sätt de klär sig, sminkar sig och har håret på. Helt naturliga, och snygga utan att det ser ut som om de försökt. Det känns lite 60-tal, och jag älskar det. Sättet man hade sitt hår, inte så voluminöst, inte så lockigt, utan ganska rakt och nära ansiktet. Väldigt lite smink som tog väldigt lite fokus. Klassiska skönheter då likväl som i dag.

Text: Iris Hjelmstedt

LÄS OCKSÅ: Supermodellen Frida Gustavssons favoriter i sminkväskan!