Åsa Lindhagen är Sveriges nya jämställdhetsminister.
Åsa Lindhagen är Sveriges nya jämställdhetsminister. Foto: Johan Nilsson

Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen om att komma ut som bisexuell: “Rädd för reaktionerna”

Sveriges nya jämställdhetsminister Åsa Lindhagen i en exklusiv intervju om politisk drivkraft, kampen mot kvinnovåld, och att komma ut som bisexuell.

Sofie Zettergren Bonnevier

Åsa Lindhagen var totalt oförberedd på frågan om att bli Sveriges nya jämställdhetsminister. Men svaret var självklart. Ända sedan hon 6 år gammal hörde den där dikten om barnet som ingen släppte in på radion har hennes kompass lett henne mot att värna om de som saknar trygghet – i synnerhet barn. Om Åsa Lindhagen får som hon vill ska barn känna sig trygga, våld i nära relationer ska ha minskat och kvinnors ekonomiska makt ökat när hon är klar med sitt uppdrag. Den checklistan skulle göra vem som helst nervös. Men för Åsa Lindhagen är de här frågorna vardag.

Åsa Lindhagen

Ålder: 39 år

Bor: Lägenhet i Enskededalen.

Familj: Två barn i förskoleåldern.

Bakgrund: Uppvuxen i Norrtälje. Utbildade sig till civilingenjör i Linköping. Satt i styrelsen för Rädda Barnen 2006-2014. Jobbade som management-konsult några år innan hon valdes till socialborgarråd (MP) i Stockholms Stad.

Aktuell: Som Sveriges jämställdhetsminister med ansvar för arbete mot diskriminering och segregation.

När vi ses på Fredsgatan i Stockholm, i maktens korridorer som det heter, en tidig förmiddag är hon däremot lite nervös säger hon. Hon är van att svara på frågor om politik och samhälleliga problem – mindre van att prata om sig själv. Hon är rädd att bli babblig. Det blir hon inte. Istället berättar hon öppet och engagerat om hur jämställd svensk politik egentligen är, hur det var att komma ut som bisexuell, om separationen från barnens mamma, och hur den där dikten väckte hennes politiska intresse.

Jag tänker att vi börjar där det började. Du växte ju upp och gick i skolan i Norrtälje. Vem var du då?

– Oj… Allt det här kommer att vara frågor jag aldrig har svarat på förut. Men ja, vem var jag? Jag var nog nånstans mittemellan. Inte den populära tjejen, men jag hade vänner. Jag pluggade mycket och det var inte direkt det häftigaste man kunde göra. Jag tänker nu att det är så viktigt att alla barn ska känna sig trygga i skolan, men det gjorde inte jag riktigt.

På vilket sätt kände du dig otrygg?

– Jag tyckte att högstadiet var en jobbig miljö. Jag funderade mycket kring livet då, hur man skulle passa in, och jag kände mig nog väldigt osäker på mig själv. Utseendet var så klart en sån där sak som jag funderade på, eftersom det fokuseras på hur tjejer ser ut. Men jag tänkte nog alltid att det blir bättre när man blir äldre, och så blev det.

LÄS MER: Mästerkockens Mischa Billing: Här är mina stil- och vinfavoriter

Hur såg livet ut utanför skolan. Du spelade fotboll länge, var det en miljö du kände dig mer trygg i?

– Nej, det kan jag nog faktiskt inte säga. Allt blev i alla fall bättre på gymnasiet. Och, min mamma tyckte att jag skulle prova allt jag tyckte var lite spännande så jag var med i scouterna, spelade piano, tennis, fotboll, red och spelade teater.

Åsa Lindhagen var socialborgarråd för Miljöpartiet, innan hon valdes till Sveriges jämställdhetsminister. Foto: Johan Nilsson

Politiska engagemanget föddes tidigt

Finns det någon händelse som du känner formade dig under din uppväxt?

– Ja, jag gick ett high school-år i Pennsylvania, USA, när jag var 17 år. Det var ett otroligt jobbigt år för mig. Jag kom aldrig riktigt in i skolan och fick inga kompisar. Men när jag kom hem så minns jag att var så tacksam för de vänner jag hade härhemma, och att jag också var väldigt stolt över att ha klarat året trots att det var jobbigt. I slutänden var det en erfarenhet som gav mig mycket självförtroende.

Varför är det ingen som hjälper barnet? tänkte jag. Jag fick en jättestark känsla av att jag skulle hjälpa utsatta barn när jag blev stor. Och det där har följt med mig.

När och hur föddes ditt politiska engagemang?

– Jag minns en speciell händelse som jag har funderat en del på nu. Jag var runt 6 år och satt i köket och lyssnade på radio när de läste upp en dikt som började med raden Stackars dig som liten är… Den handlade om ett fattigt barn med trasiga skor som mitt i den iskalla vintern gick och knackade på i stugorna, men ingen släppte in barnet. Jag minns att jag blev så berörd och blir det fortfarande. Varför är det ingen som hjälper barnet? tänkte jag. Jag fick en jättestark känsla av att jag skulle hjälpa utsatta barn när jag blev stor. Och det där har följt med mig.

Vilka eller vilken fråga ser du som den enskilt viktigaste i din roll som jämställdhetsminister?

– Jag kan lyfta två områden. Det ena är att öka kvinnors ekonomiska makt. Det här är något som följer kvinnor genom hela livet. Först tjänar de sämre, sen jobbar de deltid och sen får de sämre pension. Det andra är våld i nära relationer: det kan vara psykiskt våld, fysiskt våld, människohandel, hedersvåld. Det handlar om att inskränka en annan människas frihet. Man räknar med att var fjärde kvinna upplever våld i en nära relation under sitt liv. Så ska det inte vara.


Hur jämställd anser du att svensk politik är utifrån dina egna erfarenheter?

– Vi har ju en resa att göra i hela samhället, och det gäller också politiken. Men för egen del känner jag att jag har fått möjligheter och stöd. Sverige blev faktiskt utsett till det bästa landet i världen för kvinnor att leva i nyligen av US News and Work Report. Men ser vi till exempel på representationen inom politiken så har vi en del kvar att göra.

Vad kan vi göra på andra platser för att öka jämställdheten och kvinnors ekonomiska makt?

– Föräldraförsäkringen är jättebra, men fortfarande väldigt ojämställd. Det är kvinnor som tar ut större delen. Där kan vi förändra kulturen för män på arbetsplatser och faktiskt göra det till ett plus att en pappa är hemma med sitt barn. Inställningen på arbetsplatsen tror jag påverkar mycket.

Om att komma ut som bisexuell

Du har nyligen separerat från dina barns mamma, men innan dess levde ni ihop med era två barn. Vilka reaktioner har du mött på att bilda familj på ett sätt som inte följer normen?

– För oss har det fungerat väldigt smärtfritt. Jag har fått ett bra bemötande just när det gäller familjebildningen. Men det kan ju finnas frågor ibland om till exempel hur man har fått barnen, och det tycker en del är jobbigt att behöva svara på.

LÄS MER: Här är färgerna som får din look att se lyxigare ut

T.v.: Åsa Lindhagen i skjorta från Stenströms och silverarmband från Rodebjer. T.h.: blus från Stylein, kjol från Ivy & Oak, scarf från Ganni, skärp från Åhlens och boots från ATP Atelier. Foto: Johan Nilsson

Tycker du att den frågan är jobbig?

–Nej.

Hur fick ni era två barn?

–Vi åkte till Danmark och gjorde inseminering.

Hur var det för dig att inse att du kunde bli kär i kvinnor?

– Jag har ju haft relationer med både män och kvinnor, och så kommer det nog alltid att vara. I högstadiet tänkte jag: tänk om jag är homosexuell! Och jag kände en stor rädsla och ångest inför det. Det säger något om normerna i samhället. Men jag lugnade mig själv med att om det var så, så skulle jag inte behöva säga något. Då var jag trygg. Och så gjorde jag, jag höll det inom mig och tryckte bort det.

Jag har ju haft relationer med både män och kvinnor, och så kommer det nog alltid att vara.

När berättade du att du var bisexuell för människor omkring dig?

– Det var sent. Jag var 21 år när det stod klart att jag kunde bli förälskad i både män och kvinnor. Men jag tror att jag hade förstått det mycket tidigare om jag levt i ett samhälle där det inte var något uppseendeväckande. Det var en stor grej för mig att inse att jag kunde bli förälskad i en kvinna, och jag var rädd för vilka reaktioner jag skulle få.

Vad var det för reaktioner du fick?

– Väldigt bra. Nästan alltid. Men jag kommer ihåg en vän som reagerade med att försäkra mig om att hon inte var som jag: "Jaha, så kan det vara. Men jag är inte så." Jag vet inte varför hon kände behovet att säga så. Kanske blev hon rädd.

Du har en medfödd hörselskada och en nästintill osynlig hörapparat bakom örat. Hur har din hörselskada påverkat dig genom livet?

– Jag har haft hörapparat sedan 2012 och den är fantastisk. Den streamar musik, och är dessutom kopplad till telefonen så att jag kan prata i den. Den har förändrat mitt liv. När jag gick i skolan fick jag ofta höra att jag var dålig på att lyssna. Nu förstår jag att det förmodligen var väldigt ansträngande för mig att lyssna. Och så kunde jag absolut inte höra när någon viskade, och när man är barn är ju det som viskas det mest spännande.

Mode är intressant som maktfaktor och som bärare av politiska budskap.

Mode och politik

Mode är politik numera, i och med hållbarhetstänk och även som budskapsbärare. Vad har du själv för relation till mode?

–Jag tycker att det är spännande, men jag köper väldigt sällan kläder och kan inga märken och så. Däremot tycker jag att mode är intressant som maktfaktor och som bärare av politiska budskap.

På vilket sätt har du upplevt det i ditt yrkesliv?

– När jag jobbade som konsult inom näringslivet blev jag väldigt medveten om hur kläder kan inge förtroende och i viss mån förstärka en ståndpunkt. Man hade helt enkelt inte jeans på jobbet, utan var uppklädd. På ett annat jobb kan det vara tvärtom. Och så tänker jag inom politiken också, att det jag har på mig ska bidra till att inge förtroende.

https://www.instagram.com/p/Bs-rzd1hC2H/?utm_source=ig_embed&utm_medium=loading

 

Vilka är politikens mest välklädda profiler?

– Jag skulle nog säga Alice Bah Kuhnke. Hon är ett bra exempel på hur man kan förstärka ett budskap med mode. Hon har tagit ställning i olika frågor med sina klädval vid tillfällen då hela världen har ögonen på Sverige.

Vilka är dina främsta styrkor?

– Jag är väldigt måldriven. Jag tänker mycket på vad vi ska göra konkret för att till exempel minska våldet och stärka kvinnors ekonomiska situation. Det är en styrka hos mig att jag ser att det är de konkreta resultaten som räknas. Sen har jag alltid tänkt att jag är konflikträdd och ibland sett det som en svaghet. Men nu börjar jag se det som en styrka. Jag tycker om att komma överens och det är en fördel, eftersom vi måste bygga hållbara relationer i politiken. När jag var liten var det nästan på den nivån att jag bad om ursäkt för att min fot var på fel ställe om någon trampade på den. Så är det inte längre, men jag tycker om att komma överens med människor. Jag ser det som en diplomatisk sida.

LÄS MER: Silvana Imam om kärleken Beatrice Eli

Ministrar, i synnerhet nya, har otroligt kritiska och granskande ögon på sig. Tvekade du någonsin inför att tacka ja till ministerposten?

– Nej, däremot var jag helt oförberedd. Det var otroligt omvälvande att få frågan. Den granskande makten är bra för demokratin, och vi blivande ministrar får gå igenom en rad frågor om bakgrund och gamla synder innan det är klart.

Är det några gamla synder som kommit upp till ytan sedan du blev minister?

– Nej, men jag fick nyligen frågan om varför jag inte betalat tv-avgiften. Men det beror på att jag har separerat och inte har någon tv i min nya lägenhet, så jag hade egentligen betalat avgiften för länge. Så, den var lätt att svara på.

Åsa Lindhagen om tre kvinnor som har gjort Sverige bättre

Greta Thunberg

"En fantastisk kraft som kämpar mot mänsklighetens största hot – klimatförändringarna – och tar ansvar när vuxenvärlden sviker."

Åsa Lindhagen ser upp till Greta Thunberg och hennes kamp för klimatet. Foto: imago images / IPON/ IBL

Caroline Farberger

"Den första toppchefen i näringslivet som öppet genomgår könsbekräftande behandling. En stark förebild i ett Sverige där alla ska få vara den de är."

Fredrika Bremer

"Hon var pionjär inom den svenska kvinnorörelsen och kämpade för kvinnors rättigheter redan på 1800-talet."