Polotröja och jacka från Sportmax. Jeans från Levi's. Örhängen från Glitter. Ringar, privata.
Polotröja och jacka från Sportmax. Jeans från Levi's. Örhängen från Glitter. Ringar, privata. Foto: Patricia Reyes

Alba August: ”Jag prioriterar kärlek väldigt högt”

Trots att hon utsetts till framtidens stjärna av flera filmfestivaler känner ingen igen henne på Stockholms gator. Möt Alba August, skådespelaren som har tröttnat på att spela attraktiva kvinnoroller.

Emelie Lindblom Dalén

Det ligger en överkörd flicka på vägen. En annan flicka kommer gående, hon stannar upp, tar med den skadade till sitt hus där hon bjuder på saft och bullar. De sätter sig i en soffa.

– Berätta vad som har hänt!

Den skadade svarar inte. - Var det så här? Att du såg en räv och så gick du över vägen, och så kom det en bil och så blev du påkörd?

Flickan nickar till svar. Slut!

Alba August skrattar åt minnet. Redan som barn spelade hon in korta filmklipp tillsammans med sin storasyster och sin pappa. Systrarna kom på idéerna och spelade rollerna, medan pappa hjälpte till att skapa storyboards, manus och att filma.

Albas pappa Bille August är regissör. Hennes mamma Pernilla August är skådespelare. Hennes storasyster Asta August är skådespelare. Hennes pojkvän Björn Gustafsson är skådespelare. Film och skådespeleri löper som en konstant röd tråd genom Alba Augusts liv. Men filmlivet är långt ifrån bara glam och galor, det är också ett krävande och kringflackande liv.

Alba har på sig polotröja, väst och byxor från Max Mara Foto: Patricia Reyes

– När man är en familj där alla frilansar går det inte att ta någon för givet. Om alla hade slutat klockan 18 och haft lediga helger hade det varit en annan grej. Jag tror stenhårt på att lägga ner mest tid på familj och nära relationer, och kanske lite mindre tid på att typ gå på events, säger Alba, och tar en tugga av sin sallad niçoise på restaurangen Taverna Brillo vid Stureplan i Stockholm.

FAKTA: ALBA AUGUST

ÅLDER 26 år.
GÖR Skådespelare.
FAMlLJ Sambon Björn Gustafsson, åtta syskon, mamma Pernilla och pappa Bille.
BOR I en andrahandslägenhet i Stockholm, men har en lägenhet i Köpenhamn.
BAKGRUND Debuterade som barnskådespelare i pappans film En sång för Martin 2001. Tog examen från Den danske scenekunstskole 2018. Hennes första huvudroll var som Selinda i Förtroligheten 2013. Spelade huvudrollen i filmen Unga Astrid 2018.
UTMÄRKELSER Utsedd till EFP Shooting Star vid filmfestivalen i Berlin 2018 och Rising Star vid Stockholms filmfestival.
AKTUELL Filmen Quick har biopremiär 20 september. Spelar in den tredje säsongen av Netflix-serien The Rain.

Alba August om The Rain: ”Första säsongen var utmattande”

Alba August, 26 år, är född i Köpenhamn men uppvuxen och just nu boende i Stockholm. Hon talar både danska och svenska. Danskan lärde hon sig dock först i vuxen ålder, när hon studerade vid Den danske scenekunstskole. Hon har fått användning för danskan i Netflix-serien The Rain, ett äventyrsdrama som utspelar sig i ett dystopiskt Skandinavien, där hon spelar en av huvudrollerna - Simone.

– Första säsongen var väldigt utmattande. Allting gick så fort. Det var som att när Netflix väl tryckte på den gröna knappen, då bara körde man.

https://www.youtube.com/watch?v=ucareV6c3pY

The Rain var Netflix första skandinaviska serie, och eftersom ingenting liknande hade gjorts i Danmark var det svårt hänga med i tempot, menar Alba. Hon gestikulerar med armar och händer när hon visar hur hon slängde upp låtsasgrejer som sprängdes i luften.

– Jag hade noll känsla för hur det skulle bli på tv. Du står vid en greenscreen och så ritar de en prick i din motspelares panna och bara ”föreställ dig att det kommer ut ett läskigt virus här, så lägger vi på effekterna sen”.

Hon tror dock att det snabba tempot är något man som skådespelare behöver lära sig att gilla i dag.

– Netflix kommer att producera mer och mer i Skandinavien. Då är det högst två tagningar som gäller.

Alba August bär: Linne från Filippa K. Kjol från Bottega Veneta. Örhängen från Anni Lu. Ringar, privata. Foto: Patricia Reyes

Alba August om filmen Quick: ”Min bästa inspelningsupplevelse”

Parallellt med inspelningarna av The Rain i Köpenhamn spelade Alba in en av höstens stora svenska filmer i Trollhättan, filmen Quick. Hon reste fram och tillbaka mellan fiktiv äventyrsdystopi och verklighetsbaserat kriminaldrama. Filmen handlar om en av Sveriges största juridiska skandaler i modern tid, fallet Thomas Quick. En kannibalistisk våldtäktsman som dömdes för åtta mord, och erkände ytterligare 25. Det var bara det att hans erkännanden var lögn. Filmen följer journalisten Hannes Råstam och researchern Jenny Küttim, när de kartlägger Quick-fallet bit för bit.

– Quick är den bästa inspelningsupplevelsen jag har haft! Att få spela med Jonas Karlsson, som har varit en av mina absolut största inspirationskällor sedan hans roll i Livet är en schalger, och att jobba med Mikael Håfström, som har gjort Ondskan och jobbat i USA i flera år, var otroligt utvecklande och roligt. Det är en dröm att få jobba med proffs!

https://www.youtube.com/watch?v=OhZj4OoIshU

Hur var det att gå in i rollen som researchern Jenny?

– Det var svårt att sätta mig in i en så främmande värld, jag behövde lära mig mycket om det svenska rättssystemet, grävande journalistik och Quick-fallet. Jag har pratat mycket med den riktiga Jenny också, som har gått och blivit min största idol.

Var det nervöst att spela en person som finns?

– Ja, det var det. Men jag tror att oavsett hur mycket tid du lägger på research eller samtal, så när du väl står på set måste du bara gå in i stunden och vara närvarande i mötet med medspelaren. Då kommer en trovärdig karaktär fram av sig själv.

Träffade pojkvännen Björn Gustafsson på inspelningen av Unga Astrid

Att spela karaktärer från verkligheten är ingenting nytt för Alba. 2018 spelade hon Astrid Lindgren i filmen om hennes liv. Det var även under den inspelningen hon träffade sin pojkvän Björn Gustafsson.

– Vi var ett skönt gäng svenskar och danskar på inspelningen i en liten by Tyskland. Det var en jävligt bra kemi i gruppen, men kanske framför allt mellan mig och Björn. Sen började vi hänga efter premiären. Det var så självklart som det kunde bli för mig.

Han är ju också skådespelare. Har ni tid att ses?

– Ja, verkligen. Vi ser till att ses, jag prioriterar kärlek väldigt högt. Det är ju det viktigaste i livet!

Och nu bor ni ihop i Stockholm. Var det självklart att det skulle bli just Stockholm?

– Det var absolut inte självklart. Vi visste inte riktigt var vi ville bo. Det blev uteslutningsmetoden. Jag tycker det är svårt att hitta hem, att veta var jag vill vara. Men nu har jag har blivit moster till en liten ”Kvitten”, och honom vill jag bara vara nära. Det är härligt att bo i Stockholm, och det är så vackert här. Jag ser staden med nya ögon nu.

Alba August bär jacka, topp, jeans och skor från Louis Vuitton. Foto: Patricia Reyes

I förmiddags fotograferades Alba i Humlegården, och varken då - omgiven av en fotograf, sminkös och stylist - eller nu på restaurangen verkar hon känna sig iakttagen. Ingen viskar eller pekar. Alba berättar att de flesta av hennes fans bor i Sydamerika och att folk vill ta bilder när hon är i Frankrike, men i Sverige får hon vara ifred.

– Det är ingen som känner igen mig här. Även när jag träffar kompisars kompisar som frågar vad jag gör och jag berättar att jag är skådis så undrar de: ”Har du spelat in något?”. När jag svarar: ”En serie som heter The Rain och en film som heter Unga Astrid”, blir folk chockade. ”Va, var det du?” På allvar, folk känner inte igen mig.

Alba August: ”Jag vill framstå som operfekt samtidigt som jag vill vara perfekt”

Serien The Rain har många yngre fans, och för Alba är det viktigt att försöka vara en bra förebild.

– Det är svårt, jag vill framstå som operfekt samtidigt som det enda jag vill är att vara perfekt. Det är en ständiga konflikt. Jag lägger ner mycket energi på att vara snygg, men jag tycker egentligen att utseende är något man borde totalt skita i. Det här är ett modemagasin, och klädindustrin är typ den värsta boven av alla. Jag vet inte ... Jag har ofta dåligt samvete. Jag vill göra den här intervjun, men jag vill inte att folk ska köpa mer kläder, fast jag vill gärna ha nya kläder själv.

Hon suckar. Alba har på sig en glittrig kofta och grårutiga kostymliknande byxor från Ganni, mörkbruna skinnsandaler från H&M.

5 snabba med Alba August

Göra film eller göra tv-serie
Se film eller se tv-serie
Köpenhamn eller Stockholm (”men jag väljer stockholmare över köpenhamnare”)
Natur eller stad
Röda mattan eller soffan

Hur skulle du beskriva din stil?

– I en jobbperiod har jag bara på mig sköna och varma kläder. När det är vinter har jag mest kläder på mig av alla. Täckbyxor och dunjacka jämt. På sommaren tycker jag det är kul med mönster och färger, men det måste vara praktiskt. Jag vill kunna cykla eller ta långpromenader i alla mina kläder och skor.

Du var nyligen modell för Rodebjer tillsammans med din mamma.

– Ja, det var så kul! Mamma var äldst och störst av alla, men snyggast om du frågar mig. Att Carin valde att ha med oss två gjorde att visningen blev mer som ett performance. Det var mäktigt. Carin Rodebjer är inte bara en designer, hon är en konstnär. Jag blev så förälskad i hennes personlighet första gången jag träffade henne.

Har du en skönhetsrutin?

– Nu har jag fått gratisgrejer från Exuviance, det är lyxigt! Innan har jag alltid haft handtvål och bodylotion i ansiktet. Och jag tvättar sällan håret.

Jag läste i en intervju att du hade varit tvungen att tråda bort några hårstrån på din överläpp för en roll.

– Ja, då grät jag. Det var så förnedrande. Min sminkös sa att hårstråna skulle vara distraherande i närbilder och jag ville svara att nej, det är de inte alls, jag ser ju ut så här. Första gången sa jag nej, men när de frågade igen orkade jag inte stå emot. Och då har jag inte direkt mustasch.

Kan du längta efter mer ofiltrerade, verklighetstrogna roller?

– Verkligen! Jag gjorde en pilot för en film i Danmark nyligen och hon som skulle spela min mamma var runt 33 år, alltså sex år äldre än mig. Genom att casta den sammansättningen säger man indirekt att det inte är bra att se gammal ut som kvinna. Det finns också ett karaktärsdrag som alla kvinnliga roller har, att vara attraktiv. Det tycker jag är tråkigt, och jobbigt att behöva leva upp till hela tiden.

Vad gör du när du inte jobbar?

– Promenerar och lyssnar på jättemånga ljudböcker. Jag lyssnade precis klart på Alex Schulmans Bränn alla mina brev, och bölade som en idiot. Jag insåg att jag vet väldigt lite om mitt eget arv. Jag vet inte hur min farmor eller farfar såg ut, vilka de var, eller knappt var min pappa kommer ifrån.

Alba har svårt att kolla på film hemma, det finns alltid något som stör. Därför går hon på bio flera gånger i veckan. Hon ser nästan alla filmer som kommer ut (”Man slås av hur få historier det finns om kvinnor”). Ett annat intresse är musik. Hon sjunger, gör låtar och tror på att hobbys är viktiga även för vuxna.

Vad driver dig?

– Att bli sedd ... jag skojar! Det jag vill med film är ju att få folk att förstå sig själva och sina relationer bättre. Sen älskar jag själva processen att göra film. När jag går in i en roll och gör en scen där jag känner hundra procent närvaro, det är en häftig känsla. Och jag tror att om du har lyckats beröra någon en gång så vill du göra det igen.

Vad har du på gång framåt?

– Vi ska göra en till säsong av The Rain, och sen vet jag inte. Jag har ingenting spikat. Det kan bli jättemycket kul, eller så kan det bli superläskligt och helt tomt i kalendern. Det är väldigt osäkert. Men jag har grejer som jag verkligen skulle vilja göra, och historier jag vill vara med och berätta.

Alba August fotograferad i Humlegården i Stockholm. Foto: Patricia Reyes

Röster om Alba August

”Det bästa med Alba är att hon är Alba. Så självklart genuin och jordnära, hon besitter en alldeles egen känslighet. Sen har hon underbar humor också! Att både hon och Asta blev skådespelare var på något sätt självklart. De gled liksom in i yrket. Jag är väldigt glad att de båda har gått Teaterhögskolan, det finns en grundtrygghet i det. Jag tycker det är väldigt kul att de har valt samma yrkesbana som mig, Och jag ser fram emot att någon gång få arbeta tillsammans.”

Pernilla August - mamma

 

”Jag trodde att det skulle vara jätteobekvämt att se någon spela mig, men det kändes konstigt nog precis som det skulle med Alba. Hon har hittat mina trademarks och mitt minspel. Alba är född skådespelerska och kan variera svåra roller och vara trovärdig i alla. Hon är lyhörd, nyfiken och har stor integritet. Hon kommer att gå långt.”

Jenny Küttim - journalist som Alba spelar i filmen Quick

 

”Det är underbart att jobba med Alba. Hon känns, trots sin unga ålder, så otroligt professionell och rutinerad. Sen är hon ju hur trevlig som helst privat. Hon gör till exempel listor på Köpenhamns bästa second hand-butiker till mina döttrar.”

Jonas Karlsson - skådespelare som spelar Hannes Råstam i filmen Quick

Styling: Mikaela Hållén Makeup: Sara Eriksson