Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Damernas Värld i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Foto: Charli Ljung, Josefine Laul, Andreas Ö

Internationella kvinnodagen 2022: ”Med kvinnor vid makten räddar vi världen”

Med kvinnor vid makten räddar vi världen. Det menar systrarna Loreen Talhaoui och Markiz Tainton. I dag, på Internationella kvinnodagen, låter vi 11 inspirerande kvinnor från politik-, mode-, affärs-, kultur- och nöjesvärlden säga sitt om makt, jämställdhet och framtidstro. 

Damernas Värld

På Internationella kvinnodagen den 8 mars 2022 vill Damernas Värld hylla några av alla de kvinnor vi pratat med – om mode såklart, men också politik, karriär, feminism, skönhet och makt. 

Systarna Loreen & Markiz: ”Vill vi rädda världen? Sätt en kvinna vid makten.”

Foto: Charli Ljung

Artisten Loreen Talhaoui och matinspiratören Markiz Tainton är uppfostrade av en ”omedveten feminist” med ett jävlar anamma och har alltid känt att de har varit fria att gå sina egna vägar. Damernas Värld mötte systrarna och pratade om uppväxten, karriär, kreativitet och feminism. Läs hela intervjun här.  

Loreen: – Det är min fasta övertygelse att om världen ska komma i balans måste kvinnorna ha makten. En kvinna tar inte bara beslut utifrån hjärnan, utan från hjärtat – från intuitionen. Något som en man inte har lika lätt att koppla an till. Vilka måste styra världen då så vi tar rätt beslut? En kvinna. Hon kommer aldrig att agera efter sitt stora feta ego när det kommer till kritan. Hon kommer att ta sina beslut från en empatisk plats. Vill vi rädda världen? Sätt en kvinna vid makten. 

Markiz: – Folk måste sluta vara rädda för kvinnor som tar för sig. På alla arbetsplatser jag varit på har de sagt att jag är för framåt och måste tänka på att låta de tysta få ta plats. Varför? Fokusera på din egen plats och ta den.

Prisade investeraren Nora Bavey: ”Kvinnor och minoriteter har de bästa lösningarna”

Foto: Weronika Bela

Nora Bavey utsågs till Sveriges viktigaste kvinnliga investerare 2021. I framtiden spår hon att allt fler kvinnor kommer att äga bolag – och göra världen till en bättre plats. Själv investerar hon i bolag byggda av diversifierade team, eller som i dag inte får kapital till att bygga produkter och tjänster: kvinnor, people of colour, hbtq+.
– De har de bästa insikterna i utmaningarna som finns, och därför tar de fram de bästa, mest kreativa lösningarna. Inkludering och mångfald är den viktigaste nyckeln till innovation i dag. Kvinnor och minoriteter har svårare att komma in i näringslivet, då är det klart att det är färre av dem som leder tillväxtbolag. Det kostar oss innovationer, det kostar oss jämställdhet, jämlikhet och hållbarhet. I längden kommer vi att tappa talang, få svårare att anställa. Och då kommer det inte bara att gå ut över kvinnor och minoriteter, utan även över dem som håller i kapitalet.

LÄS MER: Nora Bavey: Jag sågs som risk i stället för potential 

Zoë Kravitz: ”Kvinnor måste få vara som de är, och allt de är”

The Batman-aktuella Zoë Kravitz. Foto: John Angelillo/UPI/Shutterstock / TT NYHETSBYRÅN

The Batman-aktuella skådespelaren, sångaren och modellen Zoë Kravitz drar sig inte för att vara politisk. På hennes egen Instagram, @zoeisabellakravitz, syns ställningstaganden, selfies från demonstrationer, modelluppdrag, familjebilder och lite naket. Hon tar ställning mot hur samhället pressar in kvinnor i mallar de inte är bekväma med och inte sällan hyllar hon kvinnor i sin närhet. Att hon tror på uttrycket ”var förändringen du vill se” är tydligt. 

– Om någon ber mig att bära kläder eller makeup så kommer jag inte att göra det om jag inte gillar kläderna eller makeupen. Det funkar bara inte. Jag vill inte bli förvandlad till någon som ser ut som alla andra bara för att sälja saker. De jag har valt att jobba med har aldrig försökt förändra mig, de har i stället accepterat den jag är. Jag får vara jag. Och det tror jag är viktigt. Kvinnor måste få vara som de är, och få vara allt de är. Ibland feminina, ibland maskulina. Alla människor måste få vara båda sakerna.

Diane von Furstenberg: ”Feminism betyder allt för mig”

Foto: Stephen Lovekin/REX/Shutterstock / TT NYHETSBYRÅN

Diane von Furstenberg är ständigt aktuell som designer och entreprenör. För Damernas Värld berättar hon om sin syn på feminism.

– Feminism betyder allt för mig och jag har alltid varit feminist, sen jag var väldigt ung. Det betyder att jag har rätten att ha kontroll över mig själv och mitt liv. Men bara för att jag är feminist betyder det inte att jag inte kan vara feminin. Det tycker jag också är viktigt.

Carin Rodebjer: ”Jag ser upp till kvinnor som vågar följa sitt inre”

Carin Rodebjer. Foto: Josefine Laul

Med sin design vill Carin Rodebjers få kvinnor att känna sig som den bästa versionen av sig själva, och kvinnorna har viktig roll i hennes liv. Inte bara de hantverkande personer – mamman och hennes väninnor – som fanns runt henne i barndomen, utan också de hon fascinerats av genom tiderna. Tänk Gloria Steinem och Edith Piaf, kvinnor som aldrig format sig efter en norm. 

– Nyfikna kvinnor som har modet att lyfta vissa ämnen och vågar följa sitt inre fast det är obekvämt är människor jag ser upp till. De som gör saker för att de måste och inte bara för att de vill. Man vill gärna förknippa mig med ”starka kvinnor” men stark är ju bara en dimension medan jag föredrar de många dimensionerna. Så kallad stark och så kallad svag är bara ytterligheter på samma skala.

LÄS ÄVEN: Designern Carin Rodebjer i stor intervju om sitt arbete och utvecklingen för märket 

Bahar Pars: ”Kanske en ny sorts feminism kan växa fram?”

Bahar Pars. Foto: Andreas Öhlund & Maria Therese/LundLund

Skådespelaren, manusförfattaren och regissören Bahar Pars har skrivit i Damernas Värld om hur hon slits mellan att vara en god förebild samtidigt som hon vill bekämpa gravitationen med hjälp av skönhetsingrepp. Hon hoppas på en framtid där feminism och fillers kan gå hand i hand:

– Jag funderar på om vi inte ska omfamna vårt varande som kvinnor totalt –  vårt åldrande, vår feminism, vår önskan att se bra ut, normer ... Kanske ska vi låta dem gå hand i hand? Kanske en ny sorts feminism kan växa fram som säger: ”Vet du vad, jag var så trött på att se trött ut så jag fyllde på lite i påsen under ögonen – jag renoverade lite”. Bättre det än detta moment 22 som vi hamnar i: Damn if you do, damn if you don't.

LÄS MER: Bahar Pars: ”Jag vill kunna ha fillers OCH vara feminist”

Caitlin Moran: ”Medelålders kvinnor bär samhället”

Foto: David Fisher/BAFTA/REX / TT NYHETSBYRÅN

Brittiska författaren och journalisten Caitlin Moran vill hylla den medelålders kvinnan och ser fram emot ett mer kvinnovänligt samhälle i framtiden. 

– Medelålders kvinnor bär samhället. Margaret Thatcher sa att det inte finns ett samhälle, men det gör det, och det är vi! Det är vi som gör allt det obetalda hushållsarbetet, allt omhändertagande av barn, ungdomar, våra åldrande föräldrar, våra vänner som skiljer sig, säger hon och fortsätter:

– Vi behöver sätta en prislapp på det, och det tror jag att yngre generationer kommer att göra. I framtiden kommer det att verka lika galet att vi gjort det här gratis som att kvinnor inte alltid haft rösträtt.

LÄS MER: Författaren Caitlin Morans bästa tips för medelåldern: ”Ha normala ligg och ta botox om du vill” 

Hillary Clinton: ”Det är dags för en kvinnlig president”

Hillary Clinton Foto: Andrew Schwartz/SIPA/Shutterstock / TT NYHETSBYRÅN

Politikern Hillary Clinton har rört sig i maktens korridorer i decennier. För Damernas Värld berättar hon om hur olika spelreglerna är för kvinnor och män:

– Jag har hållit hundratals tal, jag har debatterat med hundratals män. Och de får alltid uppföra sig på ett annat sätt än en kvinna. Om en man börjar ryta och bli högljudd säger man att han är äkta och autentisk. Om en kvinna gör detsamma heter det hon är gäll och argsint. Jag hoppas att vi kan starta en konversation om detta.

Vad betyder feminism för dig?
– Att kvinnor har samma rättigheter som män. Att vi är jämlika när det gäller ekonomi, politik och samhället. Inte bättre, inte sämre. Och att vi ska sträva för att den jämlikheten skrivs in i lagen och att den används.

Är det inte dags för en kvinnlig president i USA nu?  
– Absolut. Det är verkligen på tiden. Men det finns fortfarande ett könsproblem, många känner sig inte bekväma med tanken på en kvinnlig president. Så man måste vara medveten om problemet men inte låta det bli förlamande, och man måste göra allt för att komma över det. Det är dags att vi tar oss igenom glastaket nu.

LÄS ÄVEN: Hillary Clinton: ”Det finns så många missuppfattningar om mig”

Stina Ekblad: ”Det var självklart att ta lika stor plats som männen”

Stina Ekblad Foto: Lisa Ekelund

Skådespelaren och författaren Stina Ekblad har aldrig dragit sig för att bryta mot traditioner och konventioner, eller låtit sig hindras av könsnormer. När hon upptäckte att pojkar spelade blåsinstrument i musikskolan, medan flickor mest fick hålla sig till fioler och stråkar, undrade hon genast varför: ”Kan flickor inte blåsa?” Sedan spelar hon klarinett i lång, mittbenad Janis Joplinfrisyr.

– Jag är inte uppfostrad med att man ska vara på ett visst sätt när man är flicka. Min mamma och hennes systrar var så kraftfulla, många män hade varit ute i kriget och kvinnorna hade tagit hela ansvaret hemma. Inget kön var bättre eller högre än det andra, säger hon till Damernas Värld. 

Och den inställningen fanns kvar under både studietiden och när Stinas karriär tog fart.

– För mig var det självklart från start att ta lika stor plats som männen, det fanns inget annat i min världsbild.

LÄS ÄVEN: Stina Ekblad: ”Det var självklart att ta lika stor plats som männen” 

Seher Yilmaz: ”Kvinnor som vägrar anpassa sig till förväntade manliga normer och strukturer når ofta inte lika långt”

Foto: Märta Thisner

Som både kvinna och icke-vit har författaren Seher Yilmaz hela sitt liv behövt fundera över hur hon ska agera i diverse olika sammanhang där hon skiljer sig från normen. Att utveckla strategier för att navigera i de här situationerna har blivit vardag, men i en exklusiv krönika för Damernas Värld konstaterar Seher Yilmaz att äkta frihet måste vara att aldrig behöva förhålla sig till vare sig sitt kön eller sin hudfärg. Läs hela krönikan här.

– Som den enda i ett mansdominerat sammanhang presenteras kvinnor ofta med två alternativ om de vill överleva. Antingen att bli som männen, eller att vara som kvinnorna. Att bli en av männen innebär att man anpassar sig efter de oskrivna regler och normer som finns i machomiljön, i syfte att bli accepterad som en like. Det kommer också med att man tonar ner jämställdhetsfrågorna. Att bli en av kvinnorna handlar i stället om att bejaka det som uppfattas som traditionellt kvinnligt i sammanhanget och försöka bevisa att det finns ett värde också i det kvinnliga. Kvinnor som vägrar anpassa sig till förväntade manliga normer och strukturer når ofta inte lika långt. 

LÄS MER: Hjälp Ukraina i samarbete med Röda korset: Swisha till 123 097 36 44