7 inredningsmisstag som gör dig stressad hemma (och så får du harmoni!)

Känner du dig uppe i varv när du är hemma? Din inredning kan faktiskt vara boven i dramat. Här är 7 vanliga inredningsmisstag du bör undvika om du vill ha en lugn och harmonisk känsla i ditt hem.

Inredningsmisstagen tar sin utgångspunkt i feng shui. Feng shui är dock inte en inredningsstil utan en österländsk lära. Den grundläggande tanken är att vi påverkas av allt runtomkring oss – färger, former, material, möblering och energifält. Enligt feng shui gör inredning som efterliknar naturen och som innehåller de fem elementen eld, jord, vatten, metall och trä, oss mer harmoniska. ”Fel” inredning kan dock göra oss stressade. Inredaren och certifierade feng shui-konsulten Jannice Wistrand listar sju av de vanligaste inredningsmisstagen enligt feng shui:

Inredningsmisstag 1: Du möblerar längs väggarna

Att ha alla möbler placerade utmed väggarna i ett rum ger inget skönt flöde och ingen bra energi. Föreställ dig att ditt rum är vattenfyllt: du ska inreda som om rummet det vore en bäck där möblerna är stenar som vattnet porlar kring, och inte som om det vore ett vattenfall där vattnet dundrar fram i mitten och möblerna står intryckta mot väggarna.

 

LÄS OCKSÅ: 3 klassiska lampor till vardagsrummet – handla tidlösa favoriterna här

 

Inredningsmisstag 2: Du belamrar framför fönstren

För ett harmoniskt flöde i hemmet är det också viktigt att kunna gå fram till fönstren. Undvik därför att göra fönstren oåtkomliga genom att ställa möbler framför dem.

Inredningsmisstag 3: Du följer trender slaviskt

Inredning handlar om att omge sig med saker man själv tycker om, inte att tävla i grenen ”flest Svenkt Tenn-vaser vinner”. Visst, ta gärna inspiration från till exempel bloggar och Pinterest, men inred inte bara efter senaste trenden. Känn efter vad du gillar. Tänk inte bara på det visuella och vad eventuella gäster kommer att tycka om din stil. Välj det som känns bra för dig och satsa på inredning som håller länge och inte måste bytas ut varje säsong.

 

LÄS OCKSÅ: 7 saker du inte ska förvara i badrummet (vi har gjort fel på alla)

 

Inredningsmisstag 4: Du matchar för mycket

När vi flyttar in någonstans, eller gör om hemma, gör vi ofta misstaget att köpa allt nytt på en gång – gärna i en och samma serie. Plötsligt är all inredning kantig, i mörkbrunt trä, eller kanske vitmålad. Detta ger ett oharmoniskt flöde. Försök istället att arbeta med motsatsförhållanden och att representera så många som möjligt av de fem elementen i din inredning. Har du till exempel ett hem med en industriell känsla, väga upp den hårda känslan med mjukare saker som blommor. Har du mycket fyrkantiga möbler, försök bryta av inredningen med detaljer i rundare former för att uppnå en rofylld balans.

Inredningsmisstag 5: Du har en ”surdeg” i hemmet

Vi har nog alla någon stökig plats i hemmet som det liksom aldrig blir någon ordning på. En stökigt förråd, en stol som är överfull med kläder eller kanske en kartong som ska upp på vinden men som fastnat i hallen. Den här oredan blir lätt till en surdeg som stressar oss och gör att energin stagnerar. Försök därför att ta tag i stöket innan det blir en surdeg. Ett bra tips är att ta 10 minuter varje kväll till att plocka undan i hemmet. Sätt en äggklocka och röj tills den ringer, du ska se att du hinner mycket mer än du tror när du fokuserar!

 

LÄS OCKSÅ: 6 nya inredningstrender att ha koll på 2017

 

Inredningsmisstag 6: Du glömmer bort hallen

Hallen är det sista du ser när du lämnar ditt hem och också det första du möts av när du kommer hem igen. Undvik därför att ha en alltför stökig hall och använd inte heller ytan som förvaringssplats för saker du egentligen borde ha ställt i förrådet för länge sedan. Ge dig själv ett härligt välkomnande varje gång du kliver in genom dörren hemma.

Inredningsmisstag 7: Du duttar lite överallt

För att skapa harmoni och ett lugnt uttryck är det viktigt att det inte blir för plottrigt. Tänk less is more. Ställ till exempel hellre en stor vacker bukett eller ett pampigt blomsterarrangemang på en central plats istället för att sprida ut små växter lite överallt.

Vill du få mer inspiration direkt i ditt flöde? Gilla Damernas Värld på Facebook så missar du ingenting!