Foto: iStock

Hemgjord raw lakritsfudge – ett gott & nyttigare alternativ till godis

I dag är det den internationella lakritsdagen! Festa loss med lakrits i alla former – vad sägs om att frossa i saltisar, dricka te gjort på lakritsrot, eller göra egen nyttig lakritsfudge?

Lisa Nylén

Den internationella lakritsdagen firas den 12 april. De flesta förknippar lakrits med godis, men även de som vill minska på sockret kan njuta av lakrits, för själva lakritsroten är faktiskt riktigt hälsosam.

Lakritsroten är nyttig i små doser

Lakritsroten är rik på antioxidanter, som har flera hälsofrämjande effekter. Fram till 1970-talet såldes till och med medicinsk lakritsrot på apoteket. Salicylsyran som finns i lakrits har även visat sig hämma inflammatoriska processer.

Personer som har högt blodtryck eller hjärtproblem bör däremot ta det lugnt med lakrits då det i höga doser kan påverka blodtrycket.

Fira internationella lakritsdagen med nyttig lakritsfudge

Om du känner för att fira internationella lakritsdagen men inte vill proppa i dig godis kan det vara värt att testa denna nyttiga lakritsfudge.

Foto: iStock

Raw lakritsfudge 

12 urkärnade dadlar

1 msk kokosolja

1 msk kokosmjöl

2 msk lakritspulver

1 tsk vaniljpulver

1 krm flingsalt

Så här gör du raw lakritsfudge:

Mixa alla ingredienser till en  jämn smet i en matberedare eller mixer. Smeta ut massan på en bit aluminiumfolie och forma till en fyrkantig kaka, cirka 1 cm hög.

Stoppa kakan i frysen och låt den stelna i en timme, skär sedan upp i lagom stora bitar. Lakritsfudgen förvaras bäst i frysen.

LÄS OCKSÅ: Nyttigt godis – 5 goda recept utan socker

Om du känner för att fira internationella lakritsdagen på ett annorlunda sätt kan du dricka en kopp te med lakritssmak eller köpa lakritsrot i hälsokostbutiken som du sedan gör te av eller helt enkelt gnager på :)