Har du gjort ett misstag? Lugn, det kan faktiskt vara bra för dig

Att göra misstag är inte hela världen – utan en naturlig del av livet. I stället för att lägga locket på, förtränga och rusa vidare kan misstag faktiskt bli din väg till framgång. Det gäller bara att du vågar grotta ner dig i dem, både på jobbet och i privatlivet. Här är guiden till hur du drar nytta av dina misstag.

Damernas Värld

Emma Hamberg: "Om man aldrig begår misstag, då kan man inte heller lyckas"

Emma Hamberg var 29 år och hade just fått sitt drömjobb. Som chefredaktör för Veckorevyn skulle hon göra en tidning som stärkte unga kvinnors självkänsla. Hon var extremt taggad och såg fram emot sitt nya uppdrag. Det gick inget bra. Upplagan sjönk drastiskt och Emma Hamberg var frustrerad. Till slut var det bara en tidsfråga innan hon skulle bli uppsagd. Hon hann säga upp sig själv först.

I dag är hon en av Sveriges mest populära matskribenter. Hon skriver böcker som läses av tusentals unga och håller fullsatta föredrag.

– Jag har gjort massor av saker som har gått åt helvete. Och jag har insett att misslyckande är en del av livet. Om man aldrig begår misstag, då kan man inte heller lyckas, konstaterar hon.

Att gå in till högsta chefen och kasta in handduken, det var både jobbigt och plågsamt. Men med facit i hand öppnade det andra dörrar. Efter att ha slickat såren, pratat av sig med några väl utvalda vänner tog Emma Hamberg kommandot över sitt liv och gick en annan riktning.

LÄS OCKSÅ: Kändistjejerna gör upp med fasaden: ”Du ska inte jämföra dig med andra på Instagram”

Hon insåg att hon fortfarande ville göra något för att stärka unga tjejer, satte sig ner och skrev sin första bok i stället. Och sedan blev det en till … Och en till. Något som aldrig varit möjligt om hon inte fattat mod och på allvar analyserat det som hände på Veckorevyn.

– Det är lätt att avfärda sina misstag och misslyckanden som en hög med bajs och bara gå vidare. Men, om man stannar upp och betänker att gödsel är ett extremt bra växtmedel, då händer det grejer! Visserligen växer det kanske upp en helt annan blomma än planerat, men ändå, säger Emma Hamberg, som numera gärna delar med sig av sina livsfloppar, både privat och på föreläsningar.

Det låter självklart: Redan på mormors tid sades det ju att man ska lära av sina misstag. Samtidigt är ofta vår spontana reaktion när vi trampat i klaveret att lägga locket på och glömma det som inträffat. Gå vidare helt enkelt. Och visst ska du gå vidare. Men först ska du ta reda på vad som gick snett.

– Det kan vara enormt smärtsamt att grotta ner sig. Men gör det ändå. Våga granska misstaget på nära håll. Kanske inte omedelbart, men när du börjat andas normalt igen. Det kan du lära dig jättemycket av, säger Emma Hamberg.

Psykologen: "Det viktigt att vi tillåter oss att göra fel"

Om du försöker se misstaget som ett kvitto på att du faktiskt försökt göra något blir det lättare att dra nytta av det som hänt. Du är en person som får saker och ting att hända och din ambition var naturligtvis att lyckas, oavsett om det handlar om ett förhållande som gått åt skogen eller en arbetsuppgift du inte rott i hamn. Det är nämligen viktigt att du är snäll mot dig själv i det här läget.

– Framför allt i dag, i det föränderliga samhälle vi lever i, då vi ständigt förväntas lära oss nya saker, är det viktigt att vi tillåter oss att göra fel, säger Annika Martinsson, leg psykolog och coach specialiserad inom KBT och positiv psykologi på Psykologresurs i Lund.

Hon har precis återvänt från en konferens där hon hållit föredrag för nätverket Qoola Qvinnor om resilience, det vill säga människans förmåga att återhämta sig och komma tillbaka efter en motgång. På senare år har det forskats mycket kring just resilience och forskarna är ense om att det finns ett samband mellan personlig framgång, både i privatlivet och yrkeslivet, och hög resilience.

[adSpace placement="auto"]

LÄS OCKSÅ: Vila dig kreativ (det är faktiskt bra att softa!)

– I stället för att förbanna dig själv för att du begått ett misstag, försök analysera vad som hände. Se på det inträffade med nyfikna ögon, rannsaka dig själv, men fastna inte i ältandet. Därefter kan du dra lärdom av det som hände, och gå vidare, en erfarenhet rikare, säger Annika Martinsson. Hon påpekar att forskare ständigt lär sig av sina misstag och att till exempel antibiotikan är ett strålande exempel på ett försök som faktiskt misslyckades.

Visst, det kräver mod och kraft, men i ärlighetens namn kräver det minst lika mycket energi att förtränga sina misstag och försöka springa ifrån dem. Dessutom finns det ju en stor risk att misstagen upprepas, om man inte försöker lära sig av dem.

– Skriv ner det som hände, eller ännu hellre, prata med en vän som du litar på. Då får du perspektiv på det inträffade. Försök vara så objektiv som möjligt när du rekapitulerar förloppet, och ta gärna hjälp av humorn om det är möjligt. Det har ofta en förlösande funktion, tipsar Annika Martinsson.

Lär dig av dina misstag

För att du på allvar ska kunna vända ett misslyckande till din fördel krävs det naturligtvis att du drar lärdom av det som har inträffat.

– Om du på allvar granskar ditt misslyckande med syftet att se vad som gick snett, och gör annorlunda nästa gång, då har det inträffade inte skett i onödan. Då har du fått med dig något för framtiden, kommenterar Elisabet Hearn, ledarskapskonsult och föredragshållare på Think Solutions.

Elisabet Hearn är övertygad om att det ordval vi använder när vi talar om våra tillkortakommanden har stor betydelse. Själv har hon till exempel helt uteslutit ordet ”misstag” från sitt vokabulär, och använder i stället det mer neutrala ordet ”resultat”. Det gäller också sättet vi talar till oss själva efter det att vi misslyckats med något.

– Om vi slutar döma och i stället försöker tala uppmuntrande till oss själva underlättar det för oss att lära. Men först behöver vi kanske slicka våra sår och tillåta oss att vara ledsna, förbannade och arga, konstaterar hon.

Att tala om sina misstag på ett tillåtande sätt är i dag kanske viktigare än någonsin.Många föräldrar har en förmåga att, i sin iver att göra det så bra som möjligt för sina barn, att kratta lite väl mycket framför sin avkomma, något som, enligt den amerikanska författaren och läraren Jessica Lahey, skapat en generation människor som aldrig någonsin får chansen att begå misstag.

I nya boken The Gift of failure (Harper Collins) – som har fått stor uppmärksamhet i USA – radar hon upp exempel efter exempel som visar att vi, för att kunna uppfostra våra barn till att lyckas, också måste tillåta dem att begå misstag. Hon menar att vi numera uppfostrar våra barn till att tro att den största faran av alla är att misslyckas, något som medför att lusten att prova nya saker lätt försvinner.

”Ändå är historien full av berättelser om fantastiska människor, uppfinnare och innovatörer, som lärt sig att uppskatta och dra fördel av misslyckandets gåvor”, påpekar hon, och fortsätter:

”Sanningen är den att forskningen gång på gång visar att de barn vars föräldrar inte tillåter dem att misslyckas är mindre engagerade, mindre entusiastiska vad gäller utbildning, mindre motiverade, och slutligen, mindre framgångsrika, än barn vars föräldrar stöttat dem att bli självständiga.”

Misstag – en naturlig del av livet

Christina Forsberg, avdelningschef på CSN, och Årets chef 2015, ser misslyckanden som en naturlig del av livet.

[adSpace placement="auto"]

– Om vi bara skulle göra rätt hela tiden, då skulle vi aldrig någonsin utvecklas, säger hon.

Hon anser att något som är utmärkande för ett bra klimat, oavsett om det handlar om en arbetsplats eller en mer privat sfär, är att tillåta misslyckanden.

– Samtidigt är det viktigt att man lär sig av sina misstag och där är det viktigt att omgivningen återkopplar. Jag som chef behöver ständigt ge mina medarbetare feedback, precis som jag vill själv ha feedback av dem. På så sätt blir det enklare att justera något litet och göra annorlunda nästa gång.

Christina Forsberg anser att feedback är värdefullt, och något vi ska vara tacksamma över. För ges den på ett välmenande sätt, är den ett mycket bra verktyg som hjälper oss att navigera rätt i tillvaron, även om det kanske känns jobbigt just när man får den.

Om vi lär oss att dra fördel av våra misstag, granskar dem, inser att just det här var kanske inte världshistoriens allra smartaste drag och sedan funderar på hur vi kan göra annorlunda är mycket vunnet. Då har du plötsligt tagit makten över din tillvaro.

LÄS OCKSÅ: Elaine Eksvärd: "Lär dig ta avvisanden med en klackspark"

Ett exempel på detta är Emma Holten, som för fyra år sedan fick sin mobiltelefon kapad. I mobiltelefonen fanns några nakenbilder, avsedda för en före detta pojkvän, som nu snabbt spreds över nätet.

Under tre år fick hon dagligen ta emot hotfulla och otrevliga mejl från okända män med budskapet att hon borde skämmas, att hon gjort ett oförlåtligt misstag och andra kränkningar. Tanken var naturligtvis att skambelägga och att lägga skulden på henne. Emma Holten polisanmälde och försökte få bort bilderna, något som visade sig vara omöjligt. Men hon vägrade skämmas och fattade ett eget beslut. Hon insåg att hon faktiskt kunde göra något åt situationen, kontaktade en duktig fotograf och lät ta nya nakenbilder, på sina egna villkor, som hon sedan lät publicera i den feministiska tidskriften Friktion tillsammans med en text hon skrivit om hämndsex, sexism och samtycke.

Resten är historia, som man säger. Bilderna och hennes berättelse, har nu spridits över hela världen. Hon har gett intervjuer för BBC och The Times, och även hållit sin första TED-föreläsning. Med facit i hand tog hon inte bara kontroll över situationen, hon vände också det inträffade till något konstruktivt, och startade en debatt.

3 sätt att dra fördelar av dina misstag

• Träna på att se misstagen som en naturlig del av en aktiv tillvaro, och som ett tecken på att du är en person som försöker få saker att hända.

• Tillåt dig att gräma dig en liten stund, men fatta sedan mod att granska ditt misstag och fråga dig vad som gick snett och vad du kunde ha gjort annorlunda. Kan du lära dig något av detta?

• Kanske kan fler än du vinna på ditt misstag? Kan du berätta om det, för att förhindra att andra gör samma sak?

Så överlever du ett misstag

• Försök att få perspektiv på det som hände. Prata med någon du litar på, be om feedback eller skriv ner det som inträffade.

• Fundera på om det fanns en mening med ditt misstag? Fanns det någon förklaring till varför det blev som det blev?

• Inse att alla modiga människor då och då begår misstag. Drar du lärdom av dina misstag, då har de fått någon form av mening. Trots allt.

• Ibland finns det ingen förklaring. Då kanske du åtminstone kan vända det till en rolig historia i framtiden. Humor har en befriande egenskap.

Av: Anna-Maria Stawreberg

Vill du läsa fler liknande artiklar? Följ Damernas Värld på Facebook så missar du ingenting!