Artikeln innehåller annonslänkar. Mer info

Anna Jansson – skaparen av den omåttligt populära Maria Wern-serien – skriver om sin syn på lycka, exklusivt för Damernas Värld.
Anna Jansson – skaparen av den omåttligt populära Maria Wern-serien – skriver om sin syn på lycka, exklusivt för Damernas Värld. Foto: Leif Hansen

Författaren Anna Jansson: ”Jag skulle inte orka vara lycklig jämt”

Anna Jansson är en av Sveriges mest framgångriska författare, och står bland annat bakom succéserien om polisen Maria Wern, som hon snart släpper en ny bok om. Exklusivt för Damernas Värld skriver hon om sina tankar kring lycka, vad det egentligen betyder att vara ”lycklig” – och att det kanske skulle vara lite påfrestande om vi var lyckliga precis hela tiden. 

Damernas Värld

I dystra coronatider vill jag stanna en stund inför ordet lycka. Är du lycklig? Är jag? Det är en provocerande fråga. Det är inte säkert att man är lycklig för att man borde vara det, eller ens tycker att man har rätt att få vara det enligt Jantelagen. 

När jag spontant tänker på lycka, handlar det om de gånger jag varit tokförälskad. Men också en sprittande lycka när barnen skrattande rusat mot mej med öppna armar. Eller stunder när jag känt ett helt uppslukande flow i mitt skrivande, då jag glömt att sova och äta, eller ätit alldeles för mycket för att mat ändå bara är en världslig sak, som Karlsson på taket skulle ha sagt. 

Anna Jansson

Gör Författare. 

Ålder 62 år. 

Bor Vintrosa utanför Örebro. 

Familj Man och tre vuxna barn. 

Aktuell Deckaren Galgbergets väktare, den senaste delen i den populära Maria Wern-serien, utkommer den 4 mars.

Det här är de stora lyckorna, och de varar i korta perioder eller bara i ögonblick. I skrivandets stund är jag inte ens säker på att jag skulle orka vara lycklig jämt. Det tar på krafterna när alla sinnen är vidöppna och själen flyger högt.

Det tar på krafterna när alla sinnen är vidöppna och själen flyger högt.

På gymnasiet älskade jag filosofi, och minns särskilt vad Aristoteles ansåg om lycka och det goda livet. Tankegångarna mynnade ut i den gyllene medelvägen av balans. Helt enkelt i ordet: lagom. Där till exempel generositet är en medelväg mellan snålhet och slösaktighet, och mod är medelvägen mellan feghet och dumdristighet. Och livets lycka är att umgås med vänner, idrotta, insupa kunskap, diskutera filosofi och äta och dricka i lagom mängder.

LÄS ÄVEN Ulrika Norberg: ”Låt inte motgångar hindra dina innersta önskningar” 

Inom lyckoforskningen kan man läsa att en väg till lycka är att göra något för andra, att det finns ett system i hjärnan som belönar oss för det. Det lär också vara så att vi tycker mer om människor vi har varit snälla mot, än vi de vi varit dumma mot. För att det definierar vem vi är. Alltså en god eller ond cirkel.

Är lycka att lyckas och ha ekonomisk framgång? På den frågan svarar jag mja. Jag tänker osökt på sagokungen Midas som önskade att allt han tog på skulle bli guld. Det var lycka tills han kom på att han inte kunde äta guld. Man kan inte sätta likhetstecken mellan ekonomisk framgång och lycka. Och ändå tänker jag att vardagslyckan kan vara beroende av en viss komfort som i viss mån kan köpas för pengar, men ofta är gratis.

Är lycka att lyckas och ha ekonomisk framgång? På den frågan svarar jag mja.

Jag skulle vilja gå så långt att jag säger att all verklig vardagslycka kommer ur en brist. Ett glas vatten efter timmar av hårt arbete i solen. Den första biten kokt potatis efter 14 dagars fasta. Att få komma in i värmen när man fryser så fötterna domnat. En kram när ingen i hela världen tycker om mej. 

Så Aristoteles hade nog rätt om vardagslyckan och den gyllene medelvägen. Men frågan är om han någonsin varit tokförälskad?

Den 4 mars kommer den nya boken i den populära Maria Wern-serien. Foto: Press